Examens niet slechter gemaakt dan anders, leerling ging zelfs van 4-havo naar 5-vwo: ‘Corona legt ook andere opties open’

15.07.21
Rectoren van middelbare scholen in West-Brabant roepen het in koor: ondanks corona hebben de eindexamenleerlingen een ‘puike prestatie’ geleverd. De scores doen niet onder voor de resultaten in de jaren voorafgaand aan de pandemie.
Deel bericht
(advertentie)

Een op de tien eindexamenleerlingen had baat bij wegstrepen vak

03.11.21
Tien procent van alle eindexamenleerlingen slaagde dit jaar doordat één vak kon worden weggestreept. In het vmbo was wiskunde het populairst om niet mee te laten tellen bij de eindlijst. Op de havo was dat bij geschiedenis het geval en vwo’ers gooiden het vaakst economie buiten het pakket.
Deel bericht

Hoog slagingspercentage eindexamenleerlingen, ondanks corona

29.10.21
In 2021 slaagde 94,8 procent van alle examenkandidaten. Dit blijkt uit de Examenmonitor 2021 die demissionair minister Slob van Onderwijs op 28 oktober aan de...
Deel bericht

Praktijkgerichte programma’s havo in ontwikkeling

24.10.21
Het landelijk expertisecentrum SLO ontwikkelt momenteel twee praktijkgerichte examenprogramma’s voor de havo. Scholen kunnen naar verwachting vanaf het schooljaar 2022-2023 een dergelijk praktijkgericht programma in hun onderwijsaanbod opnemen; zij bepalen zelf of en wanneer ze dit doen.
Deel bericht

India sluit internet voor miljoenen mensen af om examenfraude tegen te gaan

28.09.21
De Indiase overheid heeft zondag voor ruim 25 miljoen inwoners het internet afgesloten om te zorgen dat examenkandidaten van een groot lerarenexamen geen fraude konden plegen.
Deel bericht

Grafische rekenmachines (op den duur) overbodig

09.09.21
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) wil grafische rekenmachines vervangen door functionaliteiten binnen het digitale examensysteem Facet. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Regeling aanvullende bekostiging eindexamen 2021

30.08.21
De Regeling aanvullende bekostiging eindexamen 2021 is gepubliceerd. Deze regeling heeft als doel scholen tegemoet te komen in de kosten voor het uitvoeren van het coronamaatregelenpakket voor de eindexamens 2021. 
Deel bericht

Boze vader krijgt Kamer mee in strijd tegen dure rekenmachine op school

18.08.21
Een vader uit Ruurlo is een actie begonnen tegen de steeds weer nieuwe modellen rekenmachines die ouders verplicht voor hun schoolgaande kinderen moeten kopen. Arjen van Gijssel schreef er een brief over aan de Tweede Kamer en een meerderheid van VVD, D66, CDA, SP en GroenLinks vraagt zich nu ook af of het allemaal wel nodig is.
Deel bericht

Met rode loper en confettikanon laat Mees speciaal onderwijs achter zich

23.07.21
Terwijl de meeste examenleerlingen al lang van hun welverdiende vakantie genieten, moest Mees Hoogenboom (16) uit Tilburg de afgelopen weken nog aan de bak. Mees is leerling van scholengemeenschap De Keyzer, middelbare school voor speciaal onderwijs. Maar nu zit het er eindelijk ook voor hem op: hij is geslaagd. En dat werd donderdagmiddag groots gevierd.
Deel bericht

Doordachte aanpak bij herziening examenprogramma’s nodig

13.07.21
Derde tussenadvies wetenschappelijke Curriculumcommissie De Curriculumcommissie heeft haar derde tussenadvies aangeboden aan demissionair minister Slob. Het advies gaat over de bijstelling van de examenprogramma’s voor...
Deel bericht

Waarom je beter leert als je informatie uit je hoofd krijgt?

11.07.21
Hoe studeer jij voor je tentamens? Waarschijnlijk met samenvattingen, herlezen en de belangrijkste punten onderstrepen . En dan: stampen, stampen, stampen. Maar ben je dan eigenlijk goed aan het leren?
Deel bericht

Vlag kan uit voor examenleerlingen voortgezet speciaal onderwijs

09.07.21
De eerste staatsexamenkandidaten in de regio Noord zijn geslaagd en daarmee starten we de feestelijke vlag-estafette voor examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). De komende weken horen examenkandidaten vso in andere regio’s of ze geslaagd zijn en kan ook daar de vlag uit.
Deel bericht

In examenloos coronajaar liep het landelijk slagingspercentage op richting de honderd

06.07.21
Het slagingspercentage van leerlingen op zowel vmbo, havo als vwo, lag in 2020 flink hoger dan in eerdere jaren en nadert zelfs de honderd. Vorig jaar was het eerste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog dat de centrale eindexamens niet door gingen.
Deel bericht

Examenleerlingen speciaal onderwijs in zak en as: 'Minister laat ons vallen'

30.06.21
Duizenden leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die staatsexamen doen, klagen over stress, hoge spanning en zelfs depressie. Een groot aantal van hen kan geen gebruikmaken van de versoepelingen die er vanwege corona zijn, terwijl leerlingen uit het reguliere onderwijs dat wel kunnen. "Zo oneerlijk", zegt havoleerling Marthijn.
Deel bericht

Scholen geven miljoenen coronasteun voor groot deel uit aan inkoop van bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining

24.06.21
Tientallen miljoenen coronasubsidie, bedoeld om leerachterstanden bij middelbare scholieren weg te werken, is terechtgekomen bij commercieel onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van platform Investico voor Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.
Deel bericht

Veel klachten examenleerlingen uit voortgezet speciaal onderwijs

22.06.21
Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit schooljaar staatsexamen doen, dreigen te bezwijken onder de grote druk en kansenongelijkheid. Een groot aantal van hen kan geen gebruik maken van versoepelingen in verband met corona, anders dan leerlingen uit het reguliere onderwijs.
Deel bericht

Opinie | ‘Voor mijn zoon gaat de vlag helaas nog niet uit’

19.06.21
OPINIEOpluchting bij veel eindexamenkandidaten, want de vlag kon uit. Tot haar grote spijt niet voor de zoon van Ingeborg Hogebrug uit Deventer. Hij zit op het speciaal voortgezet onderwijs en heeft geen recht op herkansingen. ,,De ongelijkheid maakt me kwaad en onmachtig.’’
Deel bericht

Na een week geduld krijgen vandaag ook ruim 40.000 vmbo'ers hun examenuitslag

16.06.21
Ze gaan nog even een serie kijken, werken of naar de orthodontist: in ieder geval op zoek naar afleiding voordat ze vanmiddag een langverwacht telefoontje krijgen. Ruim 40.000 leerlingen van het vmbo-kader en vmbo-basis die digitaal eindexamen hebben gedaan, krijgen vandaag de uitslag.
Deel bericht

Toename van corona na eindexamens

15.06.21
Het RIVM ziet na het eerste tijdvak van de eindexamens een toename van jongeren die na een vakantie in het buitenland positief testen op corona.
Deel bericht

Zij moeten nog even doorbijten voor hun diploma

14.06.21
De herexamens voor scholieren van het voortgezet onderwijs gaan vandaag van start. In dit coronajaar krijgen de scholieren één extra herkansing en extra tijd hiervoor.
Deel bericht

Wapperende vlag of nog blokken voor een herexamen: 'De stress is eraf'

11.06.21
Bij veel van de ruim 197.000 eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs was de spanning om te snijden: geslaagd, herexamen of toch gezakt?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)