Onderwijsbond ziet extra lange kerstvakantie basisscholen wel zitten

08.12.21
De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) een idee waarin het kan meegaan. Kanttekening meteen: de bond spreekt van „de minst slechte oplossing” voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden.
Deel bericht

OMT adviseert opnieuw: haal kerstvakantie naar voren om besmettingen te voorkomen

07.12.21
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet opnieuw om de kerstvakantie eerder te starten. Het aantal besmettingen onder met name leerlingen van de bovenbouw van basisscholen blijkt hoog. Een langere kerstvakantie moet volgens het OMT zorgen dat oudere gezinsleden niet worden besmet tijdens de kerstdagen.
Deel bericht

Lesmodule over zelftesten

07.12.21
Voor leerlingen is een lesmodule gemaakt over zelftesten. In Leren over zelftesten leren leerlingen over de achtergrond van het coronavirus, de besmettelijkheid door de tijd heen en de meerwaarde van zelftesten.
Deel bericht

De één geeft advies, de ander doet niks: hoe basisscholen omgaan met gratis zelftests

07.12.21
Vanaf deze week kunnen ouders van kinderen in groepen 6, 7 en 8 gratis zelftests krijgen van school. Om hun kinderen twee keer per week op corona te kunnen testen. Eén ding is zeker: ouders zullen dat lang niet allemaal gaan doen, zeggen schooldirecteuren tegen RTL Nieuws. En ook de scholen zelf gaan verschillend met het nieuwe overheidsbeleid om.
Deel bericht

OMT wil ook coronatests voor kleuters

07.12.21
Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort al bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.
Deel bericht

Zelftests voor leerlingen basisschool: 'Beleid soms moeilijk te volgen'

07.12.21
Basisscholen in Nederland krijgen maandag in totaal 2,4 miljoen zelftests toegestuurd om de kinderen in de bovenbouw te kunnen testen. Het is de bedoeling dat ouders de zelftesten afnemen, maar ze worden er niet toe verplicht. "We moeten soms heel alert blijven om nog te snappen wat het eigenlijke beleid is."
Deel bericht

‘Uitzendbureaus vragen hoofdprijs voor docenten’: scholen slaan coronasteun stuk

07.12.21
Basisscholen moeten, naast de coronamaatregelen, ook nog steeds het hoofd bieden aan die andere crisis: het lerarentekort. Steeds vaker is het kiezen tussen twee kwaden. Een klas naar huis sturen door het lerarentekort óf geld uit het coronasteunfonds besteden aan een dure docent via een uitzendbureau.
Deel bericht

Kinderartsen oneens over vaccineren van kinderen onder de 12

05.12.21
Alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar zouden een vaccin tegen corona moeten kunnen krijgen. Dat zeggen zowel de Vereniging van Jeugdartsen (AJN) als verschillende kinderartsen tegen Nieuwsuur.
Deel bericht

Blog | Vlaams onderzoek laat zien dat impact van Corona bij lagere schoolkinderen groot was

05.12.21
14% had tijdens lockdown niet elke dag voldoende te eten Kinderen in Vlaanderen na Corona-minder tevreden met hun leven en minder vertrouwen in de toekomst  Zo’n 15 landen waaronder Belgie (Vlaanderen) – Nederland ontbrak – onderzochten het afgelopen jaar de effecten van coro...
Deel bericht

België vervroegt kerstvakantie van basis- en kleuterscholen om corona

04.12.21
Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel. Daarnaast moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen, zowel op school als daarbuiten. Dit melden Belgische media.
Deel bericht

2500 handtekeningen van studenten tegen aanwezigheidsplicht VU

03.12.21
Bijna 2500 studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een petitie ondertekend tegen een aanwezigheidsplicht tijdens werkgroepen en tentamens. De studenten vinden het vanwege de coronasituatie niet redelijk dat ze fysiek op de universiteit moeten zijn.
Deel bericht

Onrust, soms chaos – maar alles is beter dan dat leerlingen weer naar huis moeten

03.12.21
Sinds deze week zijn er strengere coronaregels voor scholen. Ze leiden, naast alle besmettingen, tot chaotische situaties en enkele boze ouders.
Deel bericht

In deze klas moet het raam altijd open, zelfs als het vriest

03.12.21
Het is niet anders: het raam moet open om voor genoeg frisse lucht te zorgen. De kinderen van groep 8 van basisschool De Klister in Nieuw-Duinen hebben het natuurlijk wel koud, maar het raam moet toch echt open blijven.
Deel bericht

Na lockdown op scholen komen nu de toetsresultaten binnen, en dat valt toch tegen

03.12.21
Het effect van de vorige, lange lockdownwinter op leerlingen wordt langzaam duidelijk in de cijfers. En die vallen soms tegen. Extra herkansingen en maatwerk moeten ervoor zorgen dat vooral de eindexamenleerlingen ‘niet nu al de moed laten zakken'.
Deel bericht

Deze scholen gaan meesters en juffen zélf testen op corona: ‘Hoe eerder ik ze terug heb voor de klas, hoe liever’

03.12.21
Scholenkoepel O2A5 gaat vanaf volgende week zelf het personeel testen op corona, omdat het bij de GGD lang duurt voor er plaats is. ,,Dan kan het zo maar drie dagen duren voor een leerkracht weer voor de klas staat en dat is een ernstig probleem.’’
Deel bericht

Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

03.12.21
Basisscholen hebben sinds afgelopen maandag te maken met strengere coronaregels, maar ze mogen wél openblijven. Hoe is de eerste week verlopen?
Deel bericht

Corona leidt volgens minister tot chaos in scholen Vlaanderen

02.12.21
Door een te hoog aantal coronabesmettingen en zieke kinderen en leerkrachten zijn 115 scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel gesloten, meldt het Vlaamse ministerie van Onderwijs. In totaal 4000 kinderen zitten daardoor thuis.
Deel bericht

Minister Slob: “Geen vervroegde kerstvakantie scholen”

02.12.21
Het is niet nodig om de kerstvakantie in het basis- en voortgezet onderwijs een week eerder te laten beginnen. Dat heeft minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs woensdagavond gezegd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Mondkapjes en zelftesten op basisschool: 'Het is echt op vrijwillige basis'

02.12.21
Het dragen van mondkapjes en het doen van zelftesten, dat is sinds maandag een dringend advies aan kinderen in groep 6 tot en met 8 van de basisschool. In de eerste week van de nieuwe coronamaatregelen merken scholen dat niet iedereen het daar mee eens is.
Deel bericht

Scholen krijgen zelftesten, maar 'werkt alleen als meeste ouders meewerken'

02.12.21
Onderwijsminister Arie Slob kondigde vandaag aan dat basisscholen vanaf maandag zelftesten toegestuurd krijgen. Het gaat om zo'n 2,4 miljoen testen, voldoende om twee weken lang alle kinderen in de groepen 6, 7 en 8 twee keer per week te laten testen. Maar is dat voldoende om grote uitbraken op scholen te voorkomen?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)