Vooral niveau groep 8 achteruit door lockdown: "Moeten elke minuut benutten"
30.11.20
Door de lockdown van afgelopen schooljaar hebben Amsterdamse basisschoolleerlingen een achterstand opgelopen. Die achterstand is het grootst voor de huidige achtstegroepers, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Basisschool De Boomgaard werkt hard om die achterstand in te halen. "Ik weet bijna 100 procent zeker dat het ons gaat lukken."
Ook voor Yannick en Caroline Ponit, die thuis zitten met een pasgeboren tweeling en drie kinderen van 3, 5 en 10 jaar oud. Dat de basisscholen en kinderopvang niet open gaan, noemen ze 'heel zwaar'.
Het kabinet moet met duidelijkere richtlijnen komen voor het gebruik van noodopvang op basisscholen. Dat zegt basisschoolleraar Rinie Boekholt uit de stad Groningen. “Ik baseer mijn mening op verhalen die ik hoor van collega’s uit het land”, vertelt Boekholt. “In tegenstelling tot de lockdown afgelopen voorjaar wordt er nu veel meer gebruik gemaakt van de noodopvang.
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen.
De vraag leeft aan honderdduizenden keukentafels: hoe goed is dat afstandsonderwijs eigenlijk? De ene juf haalt alles uit de kast om kleuters te motiveren, elders wordt gemopperd over onbereikbare leraren. De verschillen zijn nog erg groot.
Thuisonderwijs legt op ouders en kinderen een erg zware druk, zeker als kinderen moeite hebben met leren. Accepteer daarom dat niet alles door kan gaan en schort de lesstof op. Contact houden en positief zijn is het belangrijkste.
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ‘We hebben echt een extra zet nodig.’
Kwaliteitsondersteuner Nathalie van der Heide van Octantschool Ackerweide in Pijnacker-Zuid en ouder Suzan Houweling zijn uitgebreid in gesprek geweest met koning Willem Alexander over onderwijs op afstand. De koning had twee gesprekssessies met het programma Zoom, online op afstand dus.
Docenten, ondersteuners en directies: iedereen werkt keihard om te zorgen dat examenleerlingen op school anderhalve meter afstand kunnen gaan houden. Dat zegt Kim van Strien, docent Frans en AOb-hoofdbestuurder. De kwaliteit van het onderwijs gaat er niet op vooruit. ‘Corona veroorzaakt een chaos.’
Arnhemse scholen voor voortgezet onderwijs zijn meteen aan het improviseren geslagen om zich in te richten op de verscherpte anderhalvemeterregel die sinds woensdag geldt.
De scholen zijn al een tijdje dicht en behalve voor het basisonderwijs, blijft dit voorlopig nog zo. De gevolgen voor kinderen en jongeren van deze lockdown zijn enorm en Unicef Nederland vindt de sluiting van de scholen zelfs gevaarlijk. Esther Polhuijs, onderwijsexpert Unicef Nederland en Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis, vertellen in De Nieuws BV.
De spanning voor een tentamen wordt voor Groningse studenten mogelijk nog groter. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool worden vanaf maandag opgeroepen om voorafgaand aan een fysiek tentamen eerst een sneltest af te nemen.
Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee vooraanstaande deskundigen tegen Nieuwsuur. De oproep is extra urgent vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.
De universiteiten gaan toch het bindend studieadvies voor eerstejaars versoepelen. Zij hoeven minder studiepunten te halen om door te stromen naar het tweede jaar, het varieert per opleiding om hoeveel punten het gaat. De Vereniging van Universiteiten VSNU spreekt van "een bandbreedte van 10 tot 15 procent van de studiepunten", dat is het percentage punten dat in mindering kan worden gebracht.
De overheid moet per situatie bekijken of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een bewijs van een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.
Bekende auteurs komen in actie om de boekhandels te steunen. Onder anderen Simone van der Vlugt, Tommy Wieringa en Paulien Cornelisse doen mee met de campagne 'Steun je boekhandel' van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
Het kabinet moet alternatieven zoeken voor de sluiting van de scholen. Die oproep doen vijftig organisaties onder aanvoering van Unicef in een verklaring. Ze spreken van "een collectieve vuist tegen de enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren".
Het aantal IC-opnames van coronapatiënten ligt pas eind maart op een niveau dat versoepeling van de huidige maatregelen mogelijk maakt. Dat staat in het nieuwste advies van het Outbreak Management Team.
De basisscholen zijn gesloten, maar achter de schermen piept en kraakt het, ook in de Langstraat. Huilende ouders die de kids niet meer aan het leren krijgen, dreigende leerachterstanden en scholen die steeds meer kinderen moeten opvangen. Gaat dit nog wel goed?
De vergaande maatregelen in de coronacrisis hebben gevolgen voor de complete samenleving. In gezinnen merken ze dat misschien nog wel het sterkst door het gecombineerd thuiswerken en onderwijs volgen. Het gezin Van den Berg-Hubatka in Eefde weet er alles van. Daar werd de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond dan ook met argusogen gevolgd.
Op zo’n vijftien middelbare scholen wordt vanaf 18 januari gestart met pilots met risicogericht testen op het coronavirus. De scholen die meedoen aan de proef onder begeleiding van het UMCU in Utrecht liggen in de regio’s Utrecht, Rotterdam en in de provincie Gelderland, meldt coronaminister Hugo de Jonge.