Aanvalsplan onderwijsadviesbureaus om kwetsbare leerlingen te helpen

22.01.21

In toenemende mate groeit de zorg over de oplopende achterstanden in het basisonderwijs. Scholen en leraren leveren op dit moment al een enorme prestatie. Om de achterstanden niet verder op te laten lopen moeten zij zo snel mogelijk worden ondersteund. Onderwijsadviesbureaus verenigd in de branchevereniging EDventure bieden aan om gericht te helpen.

In toenemende mate groeit de zorg over de oplopende achterstanden in het basisonderwijs. Scholen en leraren leveren op dit moment al een enorme prestatie. Om de achterstanden niet verder op te laten lopen moeten zij zo snel mogelijk worden ondersteund.

Onderwijsadviesbureaus verenigd in de branchevereniging EDventure bieden aan om gericht te helpen. Met hun aanvalsplan willen zij eraan bijdragen dat leerverschillen tussen leerlingen niet verder oplopen. Ook hopen zij daarmee de werkdruk onder leraren te verlagen. Op langere termijn kunnen onderwijsadviesbureaus scholen bijstaan om hun taal, lees- en rekenbeleid te verbeteren. Zo willen zij eraan bijdragen om structureel onderwijsachterstanden aan te pakken.

Onderzoek van DUO naar de werkbeleving in het primair onderwijs laat zien dat leerkrachten ook zien dat de kwaliteit van het onderwijs tijdens de coronacrisis sterk verslechterd is. “De werkdruk op scholen is ongekend hoog. Leraren verzorgen vaak naast online onderwijs ook de noodopvang op school. Daar bovenop nog extra aandacht geven aan kwetsbare leerlingen is bijna ondoenlijk. De kinderen lopen vooral achterstanden op in taal en rekenen of kampen met sociaal-emotionele problemen. Dit is precies waar wij nu willen en kunnen bijspringen. Een landelijk dekkend netwerk van onderwijsexperts staat klaar om te helpen”, aldus Margreet de Vries, directeur-bestuurder van EDventure. Bekijk hier het volledige aanvalsplan.

Experts beschikbaar
Vakexperts in taal en rekenen in combinatie met orthopedagogen en kinderpsychologen worden ingezet om leraren te ondersteunen en de werkdruk te verminderen. Zo kunnen leraren zich richten op het primaire proces in de klas en krijgen de meest kwetsbare kinderen de ondersteuning die zij nodig hebben. Met steun van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW kunnen onze experts direct op 8 scholen in Limburg, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland van start met het begeleiden van groepjes kinderen op het gebied van taal en rekenen. “Wij hopen dat deze aanpak grootschalig navolging krijgt. Met vereende krachten kunnen we grotere achterstanden voorkomen”, aldus Margreet de Vries.

Extra middelen
Scholen hebben extra middelen kunnen aanvragen om Corona-achterstanden te bestrijden. Ook konden schoolbesturen tot deze week gezamenlijk middelen aanvragen voor extra ondersteuning in de school. “Het ontbreekt scholen vaak aan tijd om tot een praktische invulling te komen, die direct inzetbaar is. De onderwijsadviesbureaus staan klaar om aan de slag te gaan. Een telefoontje is genoeg.”, aldus Margreet de Vries.

West-Friesland
In Apeldoorn, Venlo en West-Friesland zijn experts al aan de slag. Schoolleiders spreken hun grote waardering uit over de snelle, praktische en professionele ondersteuning. Zo biedt OBD Noordwest in West-Friesland gedurende 20 weken begeleiding aan 15 leerlingen op het gebied van spelling. Daarnaast ondersteunen zij de leraren en de school bij het doelgericht aanpakken van achterstanden.
Deel bericht
(advertentie)

Rutte trotseert bezorgde Kamerleden, hbo en wo blijven voor onbepaalde tijd dicht

25.02.21
Mark Rutte wil niet dat ook het hoger onderwijs, net als het voortgezet onderwijs en een deel van het mbo, vanaf volgende week opengaat.
Deel bericht

Veel middelbare scholen weten volgens VO-raad nog niet hoe ze open moeten

25.02.21
Veel middelbare scholen hebben nog niet besloten hoe zij vanaf volgende week weer deels moeten opengaan. Vooral het garanderen van voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden, kost heel wat hoofdbrekens.
Deel bericht

Fors meer coronabesmettingen, vooral onder kinderen

24.02.21
Het aantal coronabesmettingen is fors gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Dat komt volgens het RIVM mogelijk door de heropening van de basisscholen. Ook in de leeftijd van het voortgezet onderwijs nam het aantal besmettingen toe.
Deel bericht

Je wilt niet dat commerciële bijlesbureaus rijk worden van deze crisis

24.02.21
Bijlessen en examentrainingen zijn niet voor alle leerlingen even toegankelijk. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die schaduwonderwijs voor kun kinderen organiseren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Toch hebben scholen in de coronacrisis extra hulp nodig om leerlingen goed te begeleiden. Kunnen commerciële bedrijven hierbij helpen?
Deel bericht

Ook studenten en ondernemers vaker afhankelijk van voedselhulp

24.02.21
Steeds meer Nederlanders kloppen voor hun voedselhulp aan bij het Rode Kruis. Werden er bij het begin van de actie in mei vorig jaar nog zo'n 2200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week verstrekt, de komende weken wordt er opgeschaald naar 6000 kaarten. Volgens de hulporganisatie is onder meer de vraag van studenten, ondernemers en alleenstaande ouders de laatste weken toegenomen.
Deel bericht

Scholen waren tot nu toe een groot risico

24.02.21
Schoolsluitingen hielpen overal ter wereld de pandemie indammen. Schieten de cijfers na de opening van de middelbare scholen volgende week weer omhoog? Oostenrijk kan als leerschool dienen.
Deel bericht

Meer kinderen met zeldzame ontstekingsziekte na corona-infectie

23.02.21
Tussen de tachtig en honderd kinderen zijn tijdens de coronacrisis in een ziekenhuis opgenomen vanwege MIS-C, een zeer zeldzame ontstekingsziekte die kan ontstaan na een coronavirus-infectie. Tijdens de tweede golf moesten ziekenhuizen vaker een kind met dit ziektebeeld opnemen. Meer dan de helft kwam terecht op de kinder Intensive Care.
Deel bericht

Veel leerlingen en leraren op school, maar sneltesten graag sneller

23.02.21
Per school ontbreken gemiddeld 8 leerlingen (3% van de leerlingen) vanwege coronagerelateerde oorzaken, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder meer dan 600 schooldirecteuren in het basis- en (voortgezet) speciaal onderwijs.
Deel bericht

Scholen zoeken manieren om leerlingen straks te huisvesten: zelfs kerk is in beeld als leslokaal

23.02.21
Eindelijk kunnen de middelbare scholen weer open, maar hoe is de grote vraag? Als er op 1,5 meter lesgegeven moet worden, betekent het dat lang niet alle leerlingen tegelijk kunnen komen. Zelfs de kerk is nu een optie. ‘Het wordt nog een heel gepuzzel’, klinkt het.
Deel bericht

Dit is wat we dinsdag van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie

22.02.21
Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?
Deel bericht

Opinie | Jongeren moeten leren leven met tegenslagen, ook na corona

22.02.21
De Nederlandse jeugd was tot voor kort de gelukkigste van de wereld, maar in coronatijd zouden jongeren er opeens alarmerend slecht aan toe zijn. Moeten jongeren niet vooral wat weerbaarder worden, vraagt pedagoog, filosoof en jurist Ron Ritzen zich af.
Deel bericht

Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook

22.02.21
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok.
Deel bericht

Koningin Máxima in Oud-Beijerland: 'Fijn om weer op bezoek te zijn'

18.02.21
Koningin Máxima heeft donderdagochtend voor het eerst dit jaar een fysiek werkbezoek gebracht. In Oud-Beijerland bezocht de koningin de Christelijke Basisschool (CBS) Sabina van Egmond. Leerlingen, onderwijzers en een aantal ouders informeerden haar over de gevolgen van de coronapandemie en de daarbij behorende maatregelen op het basisonderwijs.
Deel bericht

'Leerlingen vanaf 1 maart één dag per week naar middelbare school’

18.02.21
Middelbare scholen willen hun leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer per week in de klas hebben. De tieners staan mentaal zó onder druk dat de scholen ervoor pleiten om met sneltesten of gehuurde ruimtes, zoals theaterzalen of hotels, hun leerlingen tóch te mogen ontvangen.
Deel bericht

Scholieren en studenten voeren actie voor heropenen voortgezet en hoger onderwijs

17.02.21
Scholieren en studenten voeren woensdag actie voor de Tweede Kamer in Den Haag. Ze willen dat middelbare scholen, hogescholen en universiteiten zo snel mogelijk heropenen. Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat er vanaf 1 maart weer fysiek les wordt gegeven.
Deel bericht

Miljardeninjectie onderwijs, halvering collegegeld

17.02.21
Er komt een miljardeninjectie in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn opgelopen door de coronasluiting. Volgens ingewijden gaat het om een bedrag tussen de 6 en de 8,5 miljard euro. Ook komt uitvoerige compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Om te beginnen hoeven alle studenten in het MBO, HBO en aan de universiteiten maar de helft van het collegegeld te betalen.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw roept Rutte op om middelbare scholen te openen

17.02.21
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept premier Mark Rutte op om middelbare scholen per 1 maart weer te openen. „De sociaal-emotionele en mentale schade van de coronamaatregelen en lockdown is bij jongeren dusdanig groot dat het vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is om de scholen in het voortgezet onderwijs nog langer gesloten te houden”, schrijft Kalverboer.
Deel bericht

Kinderpersconferentie: we krijgen een normale zomer

17.02.21
Mark Rutte heeft geen nachtmerries van corona, maar hij piekert wel. De middelbare scholen gaan volgens Hugo de Jonge ’snel’ weer open en komende zomer kunnen we een normale vakantie vieren. Het is een greep uit de antwoorden die de premier en de coronaminister gaven tijdens de kinderpersconferentie van het Jeugdjournaal.
Deel bericht

PO-Raad en VO-raad lanceren handreiking ‘privacy en registratie corona’

16.02.21
Scholen hebben veel vragen over wat er wel en niet wettelijk is toegestaan ten aanzien van het registreren van een eventuele coronabesmetting. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen gezondheidsgegevens niet geregistreerd worden. Onwerkbaar, vindt de PO-Raad. Daarom zijn wij ...
Deel bericht

‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’

14.02.21
“Pfff… Ik kan echt niks leuks bedenken aan de coronacrisis!” De impact van de pandemie op jongeren is groot: van misgelopen feestjes en wegvallende stages tot motivatieproblemen en sombere momenten. In een rondetafelgesprek van NEMO Kennislink wisselen zes studenten ervaringen uit. Twee onderzoekers geven toelichting.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)