Minder kinderen en jongeren besmet met corona

07.04.21
Het aantal bevestigde coronabesmettingen onder kinderen en jongeren is in de week van 31 maart tot en met 6 april afgenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht
(advertentie)

Onderwijspersoneel po en vo krijgt corona sneltesten

10.04.21
Over ongeveer een week komen de eerste dozen met sneltesten aan bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs, schrijft minister Arie Slob. Onderwijspersoneel kan zichzelf dan maximaal twee keer per week thuis preventief testen op Covid-19. Gratis en op vrijwillige basis.
Deel bericht

Leerling voortgezet onderwijs kan veel vaker naar school dan voorzien

09.04.21
Middelbare scholieren krijgen in coronatijd bijna 2,5 dag per week fysiek les op school en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen per 1 maart is afgesproken.
Deel bericht

Minder scholen gesloten dan in december

08.04.21
Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5% van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2% van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de vol...
Deel bericht

Pedagoog Micha de Winter: 'Niet evenementen of KLM, volledig openen onderwijs moet prioriteit zijn'

08.04.21
Corona heeft ervoor gezorgd dat het leven van veel jongeren en jongvolwassenen al ruim een jaar praktisch stilstaat met alle gevolgen van dien. "Het openen van het voortgezet onderwijs, de hogescholen en de universiteiten moet topprioriteit zijn", zegt Micha de Winter in Spraakmakers.
Deel bericht

OCW informeert scholen over inzet corona-sneltesten

06.04.21
Het ministerie van OCW heeft alle scholen en schoolbesturen twee aparte brieven gestuurd over de inzet van corona-sneltesten. Er is een brief voor het primair en speciaal onderwijs en eentje voor het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Deel bericht

Zelftesten voor onderwijspersoneel en teststraten

03.04.21
Vanaf half april kunnen scholen een levering van zelftesten verwachten. De zelftesten in het reguliere basisonderwijs en speciaal (basis-) onderwijs zijn bedoeld voor gebruik door het onderwijspersoneel. In het voortgezet- en voortgezet speciaal onderwijs worden zelftesten ingezet voor het preventie...
Deel bericht

Ouders niet blij met 1-aprilgrap over vaccinatie op school

02.04.21
Een basisschool in Sint Odiliënberg heeft excuses aangeboden voor een verkeerd gevallen 1-aprilgrap. De school meldde aan de ouders dat alle kinderen in groep 7 en 8 vandaag een coronavaccinatie hebben gekregen.
Deel bericht

Frankrijk sluit scholen en breidt coronamaatregelen uit naar hele land

31.03.21
Frankrijk sluit voor minimaal drie weken de scholen en scherpt in alle regio's de coronaregels aan. De maatregelen die nu al gelden voor negentien regio's worden uitgebreid naar alle departementen, zo maakte president Macron bekend in een tv-toespraak.
Deel bericht

400 actieve coronaclusters op basisscholen: ‘In korte tijd neemt het aantal fors toe’

30.03.21
Op een kleine zes procent van de basisscholen zijn momenteel clusters van coronabesmettingen. Het aantal loopt zo hard op dat er in het OMT onrust ontstaat. ‘We zien met name in de hogere groepen besmettingen. Dat is een punt van zorg.’
Deel bericht

Al paasvakantie in België, happy monday in Engeland

29.03.21
België gaat weer even op slot, in Engeland vieren ze happy monday met versoepelingen. Als het om coronamaatregelen gaat, is het net als in Nederland nog altijd even passen en meten.
Deel bericht

Waarom de een doodziek wordt van corona en de ander er met een snotneus vanaf komt

29.03.21
Waarom wordt de een doodziek van corona en krijgt de ander niet veel meer dan een snotneus? Wetenschappers breken het hoofd over dit soort vragen. "Ik denk dat we op 20 procent van het plaatje zijn", zegt hoogleraar immunologie Debbie van Baarle.
Deel bericht

Helft van de scholen stuurt klassen naar huis

27.03.21
Ruim de helft van alle basisscholen stuurde deze week klassen naar huis vanwege corona-gerelateerde oorzaken. Gemiddeld gaat het om 2,2 van de 12 klassen per school. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder ruim 1200 schoolleiders.
Deel bericht

Ouders in coronatijd positiever over effect media op kinderen

26.03.21
Ouders zijn het afgelopen jaar positiever gaan denken over het effect van media op hun jonge kinderen. Daarnaast vinden ouders media in coronatijd vaker geschikt als bezigheid voor hun kinderen. Vooral als ze zelf druk zijn met (thuis)werk, kan een beeldscherm uitkomst bieden.
Deel bericht

Opinie | ‘Bureaucratie zit gebruik sneltests in de weg’

26.03.21
De sneltests liggen klaar, maar zijn waarschijnlijk pas medio april beschikbaar voor het onderwijs. Docent Pascal Cuijpers wil een minder bureaucratisch beleid, zodat iedereen snel veilig naar school kan.
Deel bericht

Sneltesten de heilige graal voor het onderwijs?

25.03.21
Rond medio april verwacht het demissionair kabinet zelftesten beschikbaar te stellen voor het onderwijs. Dat werd eerder deze week bekend gemaakt. In Amsterdam geeft demissionair minister Van Engelshoven vandaag het startschot voor een pilot met sneltesten op scholen in de regio Amsterdam. Een 'positieve ontwikkeling', vindt onderwijswetenschapper Frank Cornelissen.
Deel bericht

Pubers in coronatijd: 'Je kunt niet verwachten dat we al het huiswerk maken'

25.03.21
Er wordt veel ‘over’, maar weinig ‘met’ pubers gepraat in coronatijd. Dat stellen Marjolein Hes en Sandy Riem van Studie Ontwikkeling Begeleiding (SOB) De Zandloper in Veendam. Het duo begeleidt jongeren bij hun schoolwerk.
Deel bericht

AOb: ‘Bescherm onderwijspersoneel beter tijdens corona’

24.03.21
De AOb roept het demissionaire kabinet op om meer maatregelen te nemen ter bescherming van het onderwijspersoneel tegen corona. Ook moet snel duidelijk worden wanneer jongeren van twaalf tot achttien jaar aan de beurt zijn voor vaccinaties.
Deel bericht

Vanaf medio april zelftesten voor het onderwijs

24.03.21
Na een aantal pilots gaat het testen op school de volgende fase in. Vanaf medio april komen er naar verwachting zelftesten beschikbaar voor het onderwijs. Dit is de eerste sector waar zelftesten grootschalig worden ingezet. Voorwaarde is wel dat fabrikanten voldoende testen leveren. Met zelftesten w...
Deel bericht

Voorlichtingsfilmpje over testen van kinderen op corona

23.03.21
Om ouders een goed beeld en tips te geven over hoe een test bij de GGD te doen, is een voorlichtingsfilmpje gemaakt door Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD/GHOR. Het filmpje is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar die eerst niet getest hoefden te worden en kan ook op de basisschool gebruikt worden.
Deel bericht

Fors meer besmettingen onder jeugd, RIVM ziet situatie verslechteren

23.03.21
Het RIVM zag over de afgelopen week alle cijfers stijgen: niet alleen het aantal besmettingen en de opnames in de ziekenhuizen, maar ook het percentage positieve testen. Lange tijd gingen weliswaar de besmettingscijfers omhoog, maar dat leek voor een deel te verklaren door het feit dat ook steeds meer mensen zich lieten testen. De voorbije week echter liep ook het percentage mensen dat positief getest werd licht op: van 7,7 naar 8,1 procent.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)