Meeste corona onder kinderen en jongeren

13.10.21
De verwachte stijging van het aantal coronabesmettingen in het najaar lijkt ingezet. Onder kinderen en jongeren zijn de meeste coronagevallen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht
(advertentie)

Scholen willen meer tijd om coronageld te besteden, ministerie niet happig

18.10.21
Scholen krijgen dit en volgend schooljaar geld om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Verschillende scholen denken erover na om vanwege het lerarentekort langer de tijd te nemen om dit geld uit te geven, zo vertelt de PO-Raad aan NU.nl. Volgens het ministerie van Onderwijs is dat echter niet de bedoeling.
Deel bericht

Zo wil Amsterdam de corona-achterstanden op scholen wegwerken

15.10.21
Meer naschoolse opvang, kortere lijntjes naar jeugdzorg en een nieuw ‘onderwijsnetwerk’: zo gaat Amsterdam de 14,6 miljoen euro van het rijk gebruiken om de corona-achterstanden op scholen weg te werken.
Deel bericht

Gevolgen van 16 maanden corona voor het onderwijs

13.10.21
Welke gevolgen hadden de coronamaatregelen voor het onderwijs? Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs in alle sectoren van het onderwijs komt naar voren dat er over de hele linie minder zorgen over cognitieve achterstanden zijn dan in het begin van de pandemie. Wel ging er minder aandacht ...
Deel bericht

Schoolreis naar het buitenland: veel scholen worstelen met keuze

08.10.21
Op examenreis naar het buitenland, veel middelbare scholen durven het nog niet aan. Het mag wel, maar het is voor velen een groot risico. Want als een ongevaccineerde leerling positief op het coronavirus test in het buitenland, volgen er maatregelen als quarantaine.
Deel bericht

72 miljoen aan corona-subsidie terug naar staatskas

05.10.21
Dit voorjaar is 72 miljoen euro aan subsidie voor het inhalen van corona-achterstanden blijven liggen, waarvan 46 miljoen in het primair onderwijs en 24 miljoen in het voortgezet onderwijs. Het geld is teruggestort naar de staatskas, bleek onlangs uit de onderwijsbegroting.
Deel bericht

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren willen vrijstelling van coronapas

29.09.21
Wat als je om medische redenen geen coronavaccin kunt nemen, bijvoorbeeld als je hartpatiënt bent of autisme hebt? "De QR-code beperkt het leven van mijn zoon."
Deel bericht

Collegezaal bomvol, maar testen studenten zich nog wel?

28.09.21
Nu de collegezalen weer volstromen, rijst de vraag op of studenten en medewerkers nog wel een zelftest gaan afnemen. Volgens Martijtje Jongsma, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond, lijkt die bereidheid tot testen niet hoog te zijn.
Deel bericht

Leerling zonder prik op schoolreis? Da's knap lastig

25.09.21
Na bijna twee jaar wachten vanwege corona, mogen leerlingen eindelijk weer op reis met hun school. Maar wat nu als zij niet gevaccineerd zijn? ,,Het ziet er nu naar uit dat het toch kan”, zegt de rector van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.
Deel bericht

Bijna 50% meer gesprekken Kindertelefoon over pesten ten opzichte van normaal

24.09.21
Vanaf het moment dat de scholen weer opengingen na de tweede lockdown is het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voerde over pesten explosief gestegen. Het aantal steeg van gemiddeld 65 naar 98 gesprekken per dag afgelopen april. Dat is een stijging van bijna 50%.
Deel bericht

De coronapas: dit is wat er op het spel staat

23.09.21
Wat voorheen ondenkbaar was, is nu ook bij ons een werkelijkheid. "Even je vinkje laten zien bij de ingang en klaar, lekker boeiend." Lekker boeiend? Zeker boeiend! Siri Beerends zet de (mogelijke) gevolgen op een rij.
Deel bericht

Niet ‘opmaken om het opmaken’: onderwijsmiljoenen nuttig besteed, zeggen schoolbestuurders

23.09.21
Gemiddeld 1,3 miljoen euro krijgen scholen in het voortgezet onderwijs de komende twee jaar extra om leerachterstanden door corona weg te werken. Wordt dat geld niet over de balk gesmeten?
Deel bericht

Sommige ‘coronawoorden’ zullen we weer schrappen uit ons geheugen

19.09.21
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er een stroom aan nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Deel bericht

Speciaal onderwijs vreest groei lerarentekort door 'oneerlijk' verdeeld coronageld

17.09.21
Verschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
Deel bericht

Kind besmet? Klasgenoot zonder nauw contact mag straks op school blijven

16.09.21
De complete schoolklas hoeft niet meer naar huis als één leerling positief test op corona. Bij meer besmettingen geeft de GGD advies op maat.
Deel bericht

Viroloog Osterhaus: basisschoolkinderen veel vaker testen

15.09.21
Kinderen op de basisschool zouden veel vaker getest moeten worden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt viroloog Ab Osterhaus dinsdag. Hij reageert op het nieuws dat het kabinet de regels op basisscholen wil versoepelen. Binnenkort hoeft niet meer de hele klas naar huis als er een kind besmet is, terwijl het aantal coronagevallen onder jonge kinderen afgelopen weken juist is toegenomen.
Deel bericht

Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

15.09.21
Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk. Het kabinet volgt hiermee de adviezen van het OMT op.
Deel bericht

Slechtere motoriek na coronalockdown

14.09.21
De eerste lockdown vanwege corona in het voorjaar van 2020 heeft een negatief effect gehad op de motorische vaardigheden van basisschoolkinderen.
Deel bericht

Iets minder positieve tests en opnames, scholen grote besmettingsbron

14.09.21
Het aantal positieve tests is de afgelopen week iets gedaald. Dat meldt het RIVM, dat op dinsdag altijd een uitgebreide update geeft. Scholen en kinderopvanglocaties zijn inmiddels een grote bron van besmettingen. Afgelopen week ging het om een vijfde van de herleidbare besmettingen.
Deel bericht

School en moeder lijnrecht tegenover elkaar: zoon (15) geschorst voor niet dragen mondkapje

14.09.21
Een leerling van het Hanze College in Oosterhout is vijf dagen geschorst, omdat hij geen mondkapje wil dragen. Moeder Sandra Ligtvoet staat pal achter haar zoon: ,,Het mondkapje werkt niet en ontneemt hem zuivere lucht.”
Deel bericht

Hele klas in quarantaine? Hoeft straks niet meer!

14.09.21
Als een leerling met corona is besmet, hoeft binnenkort niet meer de hele klas in quarantaine. Het kabinet neemt dit advies over van het Outbreak Management Team, melden verschillende media.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)