Quarantaineregels basisscholen steeds lastiger vol te houden: 'Dit is onhoudbaar'
18.01.22
'Ja hoor, het is weer zover', klinkt het bij ouders met jonge kinderen, als ze horen dat een derde kind in de klas een positieve testuitslag heeft gekregen. Bij drie besmettingen betekent het: iedereen naar huis. Is die regel nou echt nodig? "Dit is onhoudbaar", zeggen ouders.
Het kabinet heeft onvoldoende zicht op de resultaten van de grootste eenmalige investering in onderwijs ooit, oordeelt de Rekenkamer. De miljardeninvestering via het Nationaal Programma Onderwijs, dat het kabinet vorig jaar aankondigde, is niet voorzien van duidelijke doelen. Bovendien ontstond onduidelijkheid door communicatie van de voormalige minister, is het geld niet goed verdeeld en kan ....
De brede welvaart in Nederland staat onder druk. Dat komt onder andere doordat leerlingen in de coronacrisis thuis online onderwijs moesten volgen. Dat meldt het CBS.
De leervertraging die in het basisonderwijs is opgelopen tijdens de COVID-19-crisis is ingehaald voor begrijpend lezen. Voor spelling en rekenen-wiskunde is de leergroei lager dan vóór de crisis. Met name kinderen van laag- en gemiddeld opgeleide ouders laten meer vertraging in leergroei zien. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO).
Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dat blijkt onder meer uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.
Het aantal kinderen dat waterpokken oploopt is de afgelopen maanden flink toegenomen. Cijfers van onderzoeksinstituut Nivel laten zien dat dit jaar vier tot vijf keer zo veel kinderen tot 4 jaar waterpokken kregen als vorig jaar in dezelfde periode. Onder kinderen tussen de 5 en 15 jaar kwam de ziekte twee keer zo vaak voor.
Veel leerlingen die donderdag aan hun eindexamenperiode beginnen, zullen bij vervolgopleidingen gevolgen ondervinden van hun onderwijs in coronatijd. Dat zeggen de VO-raad en actiegroep LAKS in gesprek met NU.nl.
Het geld voor de aanschaf van CO2-meters in klaslokalen wordt verstrekt via de lumpsum. Dit betekent dat er geen wettelijke bepaling is op basis waarvan de inspectie of de instellingsaccountant van het schoolbestuur kan checken of met dit extra geld deze meters zijn aangeschaft.
In Utrecht is deze week een alternatieve introductieweek voor studenten die de kennismaking met de stad, school en klasgenoten vanwege corona hebben moeten missen.
Een voorstel om kinderopvangorganisaties de mogelijkheid te bieden om kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn tegen ziektes als polio, de bof en rodehond, dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Het lijkt er namelijk op dat er nu ook medewerkers mee geweerd kunnen worden, die zich niet hebben laten vaccineren tegen corona.
Minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs luistert naar de kritiek die er is op zijn plan om de zomervakantie een week te verkorten en de kerstvakantie met dezelfde duur te verlengen.
Driekwart van de AOb-leden is tegen het voorstel van de regering om de kerstvakantie te verlengen en de zomervakantie te verkorten. “Het verschuiven van een week vakantie is lapwerk”, vindt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Zorg liever voor kleinere klassen en goede ventilatie in de klas.”
Het kabinet wil dat de zomervakantie komend schooljaar één week wordt ingekort, zodat de kerstvakantie met een week kan worden verlengd. Op die manier poogt het kabinet te anticiperen op een eventueel nieuwe coronavariant. De knoop is nog niet definitief doorgehakt. Dat gebeurt uiterlijk juni.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) polst bij zijn achterban hoe die denkt over een voornemen van het kabinet om schoolvakanties anders te gaan inrichten wegens corona. Zo wordt overwogen om de kerstvakantie een week langer te laten zijn en de zomervakantie een week korter.
Schrijver Anne-Gine Goemans kwam onbevoegd als docent Nederlands op een middelbare school terecht en schrok van het grote aantal leerlingen met persoonlijke problemen, stoornissen en corona-achterstanden. Na twee weken hield ze het voor gezien.
Een kortere zomervakantie en een langere kerstvakantie, soepelere overgangen tussen schoolsoorten en meer flexibiliteit in het hele onderwijsstelsel. Dat moet naast maatregelen -zoals goede ventilatie- helpen om scholen zoveel mogelijk open te houden als het coronavirus weer oplaait.
De coronapandemie heeft veel van leerlingen en onderwijspersoneel gevraagd. De gevolgen hiervan zullen nog lange tijd merkbaar zijn, constateert de Inspectie in De Staat van het Onderwijs 2022. In dit jaarlijkse rapport pleit de Inspectie voor meer focus op basisvaardigheden in het funderend onderwijs. De VO-raad erkent het belang hiervan maar waarschuwt voor een eenzijdige en smalle nadruk op taal en rekenen.
Scholen zijn vol energie aan de slag met het wegwerken van vertragingen die leerlingen door corona hebben opgelopen. Meer dan de helft van de schoolleiders zegt dat het goed lukt om hun plannen uit het Nationaal Programma Onderwijs uit te voeren, ondanks uitdagingen zoals de sluiting van scholen in ...
Kan er een tegemoetkomingsfonds en een extra ziektejaar worden ingesteld voor leraren en ondersteuners met langdurige covid? Dat vraagt de PvdA naar aanleiding van het Zwartboek long covid van de AOb.