Effectief brainstormen: zo pak je het aan

23.11.21
Het is een veelgebruikte tool, niet alleen in het onderwijs: brainstormen. Bij het bedenken van nieuwe ideeën gaat het daarbij vaak op dezelfde manier: leerlingen (of docenten) krijgen een A3 vel, zetten het onderwerp in het midden en mogen hun ideeën op het blad zetten. Is het effectief? Lang niet altijd, zo wijst onderzoek en ervaring uit. Maar wat werkt dan wel?
Deel bericht
(advertentie)

Dit zijn de regels in het (basis)onderwijs: mondkapjes, looproutes en zelftesten

26.11.21
Hoewel het demissionaire kabinet vrijdag een reeks maatregelen aanscherpte, blijft het onderwijs open. Er komen wel enkele maatregelen voor groepen (jonge) leerlingen. Dit is de nieuwe situatie in het (basis)onderwijs.
Deel bericht

Geschiedenisdocent van het Jaar: ‘Overgang middelbare school naar universiteit moet beter’

25.11.21
Radboud-alumnus en middelbareschooldocent Marco van Vemde (35) mag zich sinds kort 'Geschiedenisdocent van het Jaar' noemen. Van Vemde wil het gat tussen voortgezet onderwijs en universiteit dichten.
Deel bericht

OMT adviseert: onderwijs open, horeca en niet-essentiële winkels 17.00 uur dicht

25.11.21
Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het OMT vindt verder dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten.
Deel bericht

Bijna 1300 meldingen over onderwijs bij vertrouwensinspecteurs in een jaar

24.11.21
In het schooljaar 2020/2021 hebben de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs 1296 meldingen ontvangen over het onderwijs. Dit is een lager aantal dan eerdere jaren. Doordat in dit jaar de scholen voor langere periode gesloten waren wegens corona, is een kwantitatieve vergelijking ...
Deel bericht

Meer personen met studieschuld, gemiddelde studieschuld gelijk gebleven

24.11.21
Het aantal personen met een studieschuld was begin 2021 hoger dan een jaar eerder. Na een toegenomen stijging in de afgelopen jaren is de gemiddelde schuld ten opzichte van 2020 gelijk gebleven. De totale Nederlandse studieschuld van huidige en oud-studenten bedroeg 24,4 miljard euro. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Deel bericht

Actieplan pabo’s om instroom te verhogen: van toetsen voor de poort naar toetsing in het eerste jaar

19.11.21
Om de instroom op de pabo te verhogen wil minister Van Engelshoven toewerken naar een ‘inclusief toelatingsbeleid’. De hogescholen hebben hiervoor een actieplan opgesteld, waar de minister gehoor aan wil geven. De meest opvallende interventie is een andere organisatie van de ‘instroomeisen’: van toetsen voor de poort naar toetsing in het eerste jaar.
Deel bericht

Van Engelshoven tegen student: laat je vaccineren en doe zelftest

19.11.21
Iedere student zou zich moeten laten vaccineren en regelmatig gebruik moeten maken van de gratis verstrekte zelftesten. Die oproep deed demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Blog | Kansenongelijkheid in vloeibare tijden

17.11.21
El Hadioui is socioloog, onderzoeker en lid van de onderwijsraad. Hij deed de afgelopen jaren samen met scholen onderzoek naar kansengelijkheid in het onderwijs. Hij introduceerde de term  Transformatieve school. De Transformatieve school houdt rekening met het feit dat leerl...
Deel bericht

'Nederland is fantastisch, maar jullie klagen wel veel'

11.11.21
De Week van de Internationale Student staat voor de deur, een week waarin werelden worden samengebracht. Bron vroeg twee internationale studenten met een bijzonder verhaal naar hun ervaringen in Nederland.
Deel bericht

Helft studenten ervaart psychische klachten, tot een doodswens aan toe

11.11.21
De helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten zoals angst en somberheid, van wie 12 procent zelfs in ernstige mate. Tot een doodswens aan toe, blijkt uit een groot onderzoek van RIVM, Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland.
Deel bericht

Studenten met beperking krijgen volgend jaar overal evenveel toelage

11.11.21
Studenten met een medische beperking krijgen vanaf 1 april 2022 overal dezelfde studietoelage. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetswijziging, voorgesteld door GroenLinks. Demissionair staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken is het er ook mee eens.
Deel bericht

Staatsburgerschap kan kans op doorstroom naar hoger onderwijs vergroten

10.11.21
Hoe jonger kinderen van immigranten zijn wanneer ze worden genaturaliseerd, hoe groter de kans dat ze kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marie Labussière aan de Universiteit Maastricht. Zij onderzocht de invloed van naturalisatie op de onderwijsuitkomsten van kinderen.
Deel bericht

Aan de slag met feedbackgeletterdheid

09.11.21
Feedback is één van de belangrijkste onderdelen van het leerproces van leerlingen en studenten. Door feedback kunnen zij inzicht krijgen in waar zij staan ten opzichte van het startpunt of doel. Daarvoor is het belangrijk dat de feedback op een goede manier wordt gegeven. Echter, minstens net zo belangrijk is hoe je als leerling of student de feedback ontvangt: feedbackgeletterdheid. Wat is het en wat kun je er mee in de les?
Deel bericht

Diversiteit: minister probeert kritiek te sussen

09.11.21
Ondanks alle bezwaren blijven kabinet en universiteiten ‘diversiteit en inclusie’ in de wetenschap bevorderen. Zo kalm mogelijk legt demissionair minister Van Engelshoven dit aan de Tweede Kamer uit.
Deel bericht

Het hoger onderwijs laat geld op de plank liggen, waarschuwt OCW

05.11.21
Tijdens de coronacrisis hebben onderwijsbesturen geld opgespaard. Dit geld moet wel weer geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het onderwijs, zegt minister Van Engelshoven.
Deel bericht

Universiteiten onder druk door recordaantal studenten

04.11.21
Nederlandse universiteiten luiden de noodklok, omdat het aantal studenten dat staat ingeschreven dit collegejaar opnieuw is gestegen. Voor het jaar 2021-2022 gaat het om een recordaantal van 340.700 bachelor- en masterstudenten, een groei van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.
Deel bericht

Houd alvast vrij! 13 april en 11 mei Staat van het Onderwijs 2022

02.11.21
Rond lunchtijd op woensdag 13 april 2022 presenteert inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers de publicatie De Staat van het Onderwijs 2022. Net als afgelopen jaar is er de daaropvolgende weken gelegenheid voor het onderwijsveld om onderling in gesprek te gaan over de uitkomsten en ontwikk...
Deel bericht

Leer bij inzet academische leerkrachten van kenniswerkers bij politie

02.11.21
Om de uitstroom van academische leerkrachten te beperken zal het niet volstaan om hen simpelweg uitdagende onderwijsdossiers aan te bieden, betoogt Teun Meurs, onderzoeker en docent bij de Politieacademie. Hij promoveerde onlangs bij de Universiteit Utrecht op onderzoek naar hoger opgeleide politieagenten (die hij ‘kenniswerkers’ noemt) en maakt vanuit die context het vergelijk met de positie van academische leerkrachten.
Deel bericht

Minder buitenlandse studenten naar Nederland via omstreden schakeljaar

29.10.21
Universiteiten en hogescholen gaan minder studenten van buiten Europa werven met een voorbereidend jaar. Dat mag niet langer worden misbruikt voor ‘de jacht op internationale studenten’.
Deel bericht

Leven met 'ruimtelijke dyslexie' is geen makkie

28.10.21
Steevast verdwalen in de stad en na een toiletbezoek nooit je eigen restauranttafel kunnen terugvinden. Leven met Developmental Topographical Disorientation (DTD), of ‘ruimtelijke dyslexie’, is geen makkie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)