Universiteit Leiden verzweeg sponsoring hoogleraar door Belastingdienst

14.05.22
De leerstoel van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen van de Rijksuniversiteit Leiden wordt in stilte betaald door de Belastingdienst, terwijl hij als hoogleraar onderzoek doet naar belastingwetgeving en de uitvoerbaarheid ervan. Hijzelf, de universiteit en de Belastingdienst hebben dit potentiële belangenconflict niet publiekelijk vermeld.
Deel bericht
(advertentie)

Universiteiten vragen lager collegegeld voor studenten gevlucht uit Oekraïne

17.05.22
Alle veertien universiteiten in Nederland verlagen voor het collegejaar 2022-2023 het collegegeld voor gevluchte Oekraïense studenten. Deze studenten betalen daardoor het wettelijk collegegeld van €2209 In plaats van het veel hogere instellingscollegegeld, dat normaal gesproken aan studenten van buiten de Europese Economische Regio wordt gevraagd. Universiteiten hebben dit besluit genomen omdat besluitvorming van het kabinet om ....
Deel bericht

Zuidelijke Educatieve Alliantie: ‘Wij leiden mensen op die een volstrekte zeldzaamheid worden’

17.05.22
Door het oplopende lerarentekort is het voor scholen steeds moeilijker om leerkrachten te vinden. Dit probleem speelt niet langer alleen in de Randstad, maar in heel Nederland. Reden voor de zuidelijke universiteiten en hogescholen om samen op zoek te gaan naar regionale oplossingen. Univers sprak erover met universitair hoofddocent en vice-decaan onderwijs (TSHD), Sander Bax.
Deel bericht

‘Het is een mensenrecht om te kunnen falen’

17.05.22
“De opbrengst van een mislukking kan veel hoger zijn dan de kosten”, verklaarde Paul Iske op het ComeniusFestival in Nieuwegein. Minister Dijkgraaf reikte aan het eind van de dag de Hoger onderwijspremie van 1,2 miljoen euro uit aan Fontys Hogeschool en de Universiteit Twente.
Deel bericht

Je mastertitel halen én basisschoolleraar worden; dat kan in Utrecht nu in twee jaar

16.05.22
Vanaf aankomende september kunnen studenten die basisschoolleraar willen worden, in Utrecht het tweejarige mastertraject MPabo volgen. Het gaat om een pilot gericht op het verkleinen van het lerarentekort in Nederland. Volgens coördinator Luce Claessens zien steeds meer universitaire studenten dat ze voor de klas echt iets kunnen betekenen voor kinderen, en dus voor de maatschappij.
Deel bericht

Door uitblijven coronastrategie komt lockdown weer in beeld

16.05.22
Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dat blijkt onder meer uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.
Deel bericht

Avans Hogeschool Breda - Geslaagde renovatie levert moderne onderwijsomgeving op

13.05.22
Na de transformatie huizen de 3.000 studenten van Avans Hogeschool in Breda in ‘state of the art’ onderwijsgebouwen. Dat komt ook door Xplora, waar studenten kunnen studeren, samenwerken en ontspannen. Docenten werken in dezelfde ruimte, zodat interactie makkelijk tot stand komt.
Deel bericht

Eerste prijzen van de Nederlandse Hogeronderwijspremie uitgereikt

13.05.22
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, reikte de Hogeronderwijspremies vandaag uit tijdens het jaarlijkse ComeniusFestival in Nieuwegein. De premies zijn voor de tweede keer uitgereikt aan innovatieve projecten in het hbo en wo. De 1e prijs van de Nederlandse Hogeronde...
Deel bericht

Actie voor vaste contracten op universiteiten

13.05.22
Structureel werk moet een vast contract betekenen. ‘Regel dat in de cao’, was de oproep van de actievoerders op het Utrechtse Domplein aan de cao-onderhandelaars.
Deel bericht

Challenge Samen Sociaal Online 2022: Deze initiatieven dragen bij aan een socialere online wereld

12.05.22
We daagden het netwerk uit bij te dragen aan een socialere online wereld met de Challenge Samen Sociaal Online. Benieuwd welke aanvragen de stimuleringsbijdrage ontvangen?
Deel bericht

Een master van NCOI is niet altijd een echte master, zegt inspectie

11.05.22
Onderwijsinstituut NCOI heeft studenten de afgelopen jaren een masterdiploma gegeven dat geen officieel masterdiploma is en daarmee de wet overtreden. De Inspectie van het Onderwijs heeft de privéschool daarom op de vingers getikt.
Deel bericht

Onderzoek: Adverteerders kijken mee als je online je e-mailadres invult

11.05.22
Als je op websites je e-mailadres of andere informatie invult, kunnen adverteerders meekijken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de KU Leuven en de universiteit van Lausanne.
Deel bericht

Symposium op 18 mei in Brussel met Minister Robbert Dijkgraaf

11.05.22
Neth-ER organiseert in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van OCW een symposium over de toekomst van onderwijs, onderzoek en innovatie in Europa. De keynote speech zal verzorgd worden door Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf, Nederlands Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.
Deel bericht

Lockdown trof mentale gezondheid jongeren, veel ouderen voelden zich juist goed

11.05.22
De laatste coronalockdown had grote gevolgen voor de mentale gezondheid van veel Nederlandse jongeren. Dat wordt bevestigd door nieuw gezamenlijk onderzoek van onder andere het RIVM en de GGD.
Deel bericht

Poetin noopt de RUG tot uitbreiden blended onderwijs

10.05.22
Door de gestegen energieprijzen moeten hoger onderwijsinstellingen veel meer gaan betalen voor het verwarmen van de gebouwen. De Rijksuniversiteit Groningen ziet blended onderwijs en hybride werken daarom als een oplossing. Zo hoeven er minder studenten en medewerkers in de gebouwen te zijn en kunnen de energiekosten naar beneden.
Deel bericht

Blog | Wie is er bang voor meertaligheid in de klas?

10.05.22
Vrijdag 13 mei a.s. vindt aan de Radbouduniversiteit het Drongofestival voor taaldiversiteit en meertaligheid plaats. Drongo is een Afrikaanse tropische vogel die de geluiden van andere vogels feilloos kan imiteren. Dat maak hem onder zijn gevleugelde vrienden zeer gekend. Schoolklassen krijgen...
Deel bericht

‘Hoger onderwijs is cruciaal in tijden van crisis’

10.05.22
Hoger onderwijsinstellingen moeten een veilige haven vormen voor studenten en academici, ongeacht hun land van herkomst. Dat schrijven internationale hoger onderwijsorganisaties in een gezamenlijk statement.
Deel bericht

Boeken in de ban: rechts Amerika wint de strijd ook op school

08.05.22
Ook het onderwijs is nu doelwit: in verschillende staten komen striktere regels over wat er in de klas gezegd en onderwezen mag worden. Boeken over thema's als ras en lhbti verdwijnen uit de schoolbibliotheken.
Deel bericht

Nieuwe generatie groene studenten moet leren omgaan met klimaatontkenners

06.05.22
De Nederlandse landbouw moet veranderen, stelt Gert van Dijk bij de Aeres Hogeschool Dronten. Het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek verkondigen een ‘alles is mooi’-scenario, wat een fundamenteel debat over de toekomst van de landbouw in de weg staat. Door de landbouw als een gemeenschappelijk goed te gaan zien, worden publieke waarden centraal gesteld en wordt een maatschappelijk relevante kringlooplandbouw mogelijk.
Deel bericht

Nog één jaar lenen voor studenten, maar aantal aanmeldingen neemt toe

04.05.22
Nederlandse universiteiten zien een toename van 4 procent in het aantal aanmeldingen voor het komend studiejaar. Op de hogescholen heeft zich 1 procent minder studenten aangemeld. Hiermee lijkt het herinvoeren van de basisbeurs in het studiejaar 2023-2024 geen invloed op het aantal aanmeldingen te hebben.
Deel bericht

Waarom zou een student nog naar de campus komen?

04.05.22
Tijdens de coronacrisis snakten studenten naar de collegezalen, maar nu blijven die soms goeddeels leeg. Docenten moeten zich daarom afvragen welke meerwaarde hun onderwijs op fysieke locaties voor studenten heeft, schrijven Barend Last en Jolien Dopmeijer. “Waarom zou een student nog naar de campus komen, als alles wat hij of zij moet doen om een diploma te halen ook gewoon op afstand kan?"
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)