Onderwijsraad: niet bestuurders maar de overheid moet opleidingskwaliteit bewaken

20.06.22
Niet het bestuur van een universiteit of hogeschool maar de overheid moet toezicht blijven houden op de kwaliteit van de opleiding. Dat moet het uitgangspunt blijven bij een nieuw accreditatiestelsel, zo waarschuwt de Onderwijsraad de Eerste Kamer.
Deel bericht
(advertentie)

HAN moet meer dan dertigduizend euro schadevergoeding betalen aan BMH-student

05.07.22
De HAN is in hoger beroep door de rechtbank gesommeerd om meer dan dertigduizend euro te betalen aan een voormalig student Medische Hulpverlening (BMH). In de eerste jaren van de opleiding BMH is de HAN nalatig geweest in het informeren van aankomende en zittende studenten, oordeelt de rechtbank.
Deel bericht

Landelijke sturing en geen taboes bij bestrijding lerarentekort

02.07.22
Hoe vervelend is het als je steeds vaker naar huis wordt gestuurd omdat er geen leraar is, waardoor je minder tijd kunt besteden aan lezen, rekenen en schrijven. Als er extra werk op je bord komt, omdat je geen collega hebt waar je de taak samen mee kunt oppakken. Of wanneer je vlak voor de zomer be...
Deel bericht

Universiteit Maastricht krijgt gevonden losgeld betaald na hack terug, met dikke winst

02.07.22
Politie en Openbaar Ministerie hebben een deel van het losgeld dat in 2019 door de Universiteit Maastricht aan criminele hackers is betaald, gevonden en cryptovaluta in beslag genomen. Dankzij een gelukkige timing zijn die cryptomunten meer waard geworden, waardoor de universiteit een half miljoen euro ontvangt terwijl destijds 200.000 euro aan losgeld is betaald.
Deel bericht

Serious game MedievalMe: scholieren onderzoeken Middeleeuws handschrift

01.07.22
MedievalMe, een spel waarin scholieren met een augmented reality app zelf onderzoek doen naar een raadselachtig middeleeuws handschrift, kan gerealiseerd worden. Kunsthistoricus Sanne Frequin en vakdidacticus geschiedenis Hanneke Tuithof krijgen financiering van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) om het project te starten.
Deel bericht

Onderwijs gaat ook bij slechtste coronascenario niet meer helemaal op slot

01.07.22
Het onderwijs gaat niet meer helemaal op slot, hoe erg een toekomstige coronapandemie ook wordt. Zelfs in het slechtste scenario - code rood - gaan alle leerlingen nog beurtelings naar school, blijkt uit de sectorplannen voor onderwijs die vrijdag in de ministerraad worden besproken.
Deel bericht

‘Verloten van beurzen is eerlijker, dus dat gaan we doen’

30.06.22
Het verdelen van beurzen middels beoordeling en rangschikking is zodanig arbitrair dat het eerlijker is om beursgeld te verloten, vindt men bij de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences. Daarom kiest de faculteit ervoor om honderdduizend euro aan eigen geld intern te verdelen middels loting, vertelt Marjolijn Antheunis, vice-decaan onderzoek.
Deel bericht

Onderwijs slaat alarm over stopzetten noodsteun aan openbaar vervoer

30.06.22
Het openbaar vervoer komt in de problemen nu het kabinet de coronasteun stopzet eind dit jaar. Volgens vervoerders is dat te snel, waardoor ze noodgedwongen hun dienstregelingen met 20 tot wel 30 procent moeten verminderen.
Deel bericht

Pabo’s blijven in trek, lerarentekort is onverminderd fors

30.06.22
Een loopbaan voor de klas blijkt meer in trek onder studenten. Maar hoewel pabo’s de laatste jaren een forse instroom van het aantal studenten registreren, is deze bij lange na niet groot genoeg om het tekort aan leraren weg te werken.
Deel bericht

Opinie | Wetenschappers zien zichzelf niet als docent

29.06.22
Het is problematisch dat veel wetenschappers zichzelf niet als docent identificeren, betogen Renske Bouwer, Jolien Mouw en Hans van Savelberg. Eerder vermaanden ze instellingen dat onderwijs als corvé wordt beschouwd, maar ook de docent zelf moet werken aan het beter erkennen en waarderen van de onderwijstaken.
Deel bericht

Talentmakelaar Beppie moet lege klaslokalen voorkomen

29.06.22
Er zijn veel te weinig leraren. Ook al zijn de salarissen inmiddels omhoog gegaan, nog steeds weten veel te weinig studenten de weg naar de docentenopleiding PABO te vinden. En er gaan ook nog eens veel leraren met pensioen. Dus moet er wat gebeuren. In Tilburg proberen ‘talentmakelaars’ als Beppie Smit mensen enthousiast te krijgen voor een baan op de basisschool.
Deel bericht

Toezichthouders vrezen voor toekomstbestendigheid WHW

28.06.22
Externe toezichthouders waarschuwen minister Dijkgraaf dat de Wet op hoger onderwijs (WHW) niet toekomstbestendig is. Ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, flexibilisering en internationalisering zijn niet voldoende in te passen in de WHW, schrijven zij in een brief aan het ministerie.
Deel bericht

Intensieve matching effectief; leidt tot minder inschrijvingen

25.06.22
Online-cursussen en matchingsdagen zijn de beste matchingsmethoden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Studenten reflecteren zo kritischer op hun studiekeuze dan met een vragenlijst. Echter, effectieve matching leidt ook tot minder inschrijvingen.
Deel bericht

Dijkgraaf: ‘Geen harde afspraken met universiteiten over vaste contracten’

25.06.22
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf maakte vorige week 300 miljoen euro vrij, onder andere om universitair docenten aan een vast contract te helpen. Harde afspraken om het hoge aandeel flexcontracten in het wetenschappelijk onderwijs – ook in andere functies - tegen te gaan, gaat hij niet maken. De AOb wil die afspraken wel.
Deel bericht

Beste natuurkundestudent van Nederland Revi Gerner uit Onna is gehuldigd in Den Haag

24.06.22
In de theorietoets maakte hij nog wat kleine domme foutjes, zo zegt hij zelf. Maar: „Het practicum ging best wel heel goed”, vertelt Revi Gerner (17) over zijn Olympiade-overwinning van afgelopen week. Gisteren werd Revi in Den Haag gehuldigd als beste natuurkundestudent van Nederland.
Deel bericht

Nederlands in de wereld

23.06.22
Per jaar volgen zo’n 14.000 studenten in veertig verschillende landen een opleiding Nederlands aan een universiteit of hogeschool. Van China tot Argentinië, van Amerika tot Indonesië, en dichter bij huis, zoals in België, Duitsland en Polen. Waarom eigenlijk?
Deel bericht

Een schoolvoorbeeld van circulaire bouw

23.06.22
Aeres Hogeschool in Almere laat zien dat het kan: een duurzaam gebouw realiseren dat even ambitieus is als de studenten die er opgeleid worden. In vele opzichten is het project een schoolvoorbeeld van circulaire nieuwbouw.
Deel bericht

Buitenlandse studenten in Utrecht vinden onderdak in tuinhuisjes en zolderkamers: 'Ze zijn snel tevreden'

22.06.22
Een pittoresk tuinhuisje te midden van fluitende vogels, een groen grasveldje met madeliefjes, een meterslang grindpad voor de deur: het is niet de typische omgeving waarin je een studentenwoning verwacht. Tóch woont hier de Duitse studente Susanna Spoerl (25).
Deel bericht

VVD-minister Wiersma: ‘De norm is de norm’

18.06.22
VVD-minister Dennis Wiersma vindt dat onderwijsbestuurders ook met bijverdiensten als toezichthouder binnen het publieke beloningsplafond zouden moeten blijven. “De norm is de norm, wat mij betreft. Zonder geitenpaadjes.”
Deel bericht

Kabinet investeert miljarden in hoger onderwijs en onderzoek

18.06.22
Als kennisland behoort Nederland op dit moment nog tot de wereldtop. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is een forse investering nodig. In meer ruimte voor jonge onderzoekers, voor het opleiden van talent, voor begeleiding van studenten, studentenwelzijn en in een betere aansluiting op de arbeid...
Deel bericht

Ministerie had grote invloed op hoogleraarsplek Erasmus Universiteit

16.06.22
Het ministerie van Financiën heeft wel degelijk invloed gehad op de benoeming van een hoogleraar Belastingrecht bij de Erasmus universiteit. Het ministerie sponsorde een hoogleraarsplek, op voorwaarde dat een eigen ambtenaar de plek zou gaan invullen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)