Serious game MedievalMe: scholieren onderzoeken Middeleeuws handschrift

01.07.22
MedievalMe, een spel waarin scholieren met een augmented reality app zelf onderzoek doen naar een raadselachtig middeleeuws handschrift, kan gerealiseerd worden. Kunsthistoricus Sanne Frequin en vakdidacticus geschiedenis Hanneke Tuithof krijgen financiering van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) om het project te starten.
Deel bericht
(advertentie)

Amalia nu geen lid van studentencorps Amsterdam

09.08.22
Prinses Amalia heeft besloten om nu geen lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. te worden. De prinses, die gaat studeren en wonen in Amsterdam, ziet er op dit moment van af. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) desgevraagd, na berichten die de NOS uit de Amsterdamse studentenwereld heeft gekregen.
Deel bericht

Elsevier verdient steeds meer aan wetenschappers

09.08.22
RELX, het moederbedrijf van de academische uitgever Elsevier presteert wederom hogere groeicijfers en verdient steeds meer aan data en applicaties voor universiteiten en wetenschappers.
Deel bericht

Student Mark krijgt gemeente op de knieën: 'Veel werk voor 800 euro'

06.08.22
Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. 800 euro om precies te zijn. Mark Mulder spande met succes een rechtszaak aan tegen de gemeente Nijmegen om een energietoeslag af te dwingen. “Het was mijn eerste zitting, heel spannend.”
Deel bericht

Nijmegen mag studenten niet uitsluiten van eenmalige energietoeslag

05.08.22
De gemeente Nijmegen mag niet alle studenten uitsluiten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De rechtbank in Arnhem heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door een student. De uitspraak kan gevolgen hebben voor studenten in het hele land.
Deel bericht

Opinie | Focus op lerarentekort schaadt lerarenopleidingen

05.08.22
Om het lerarentekort op te lossen wil OCW meer routes naar het leraarschap creëren. Echter, volgens Wouter Schrover laten bestaande educatieve programma's zien dat deze ambitie niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit van de lerarenopleiding.
Deel bericht

Cultuurverandering binnen vereniging? Praten over seks helpt, zeggen deze studenten

05.08.22
Seksistische uitlatingen door mannelijke leden van het Amsterdamse studentencorps ASC/AVSV leidden vorige week tot ophef binnen en buiten de vereniging. Het studenteninitiatief Gelijkspel probeert het probleem van binnenuit aan te pakken.
Deel bericht

Inschrijvingen voor Amsterdams studentencorps geopend, geen beproevingen tijdens kennismakingstijd

02.08.22
Nieuwe leden kunnen zich inschrijven bij A.S.C/A.V.S.V., het Amsterdamse studentencorps. De inschrijving was opgeschort vanwege de ophef die ontstond na meerdere seksistische speeches tijdens het lustrumfeest van het corps.
Deel bericht

Studenten moeten niet alleen geselecteerd worden op cijfers

30.07.22
Selectiecommissies moeten rekening houden met de omstandigheden van studenten, schrijven onderzoekers van de UU. Hoewel cijfers en scriptiecijfers van de bachelor een indicatie voor toekomstig studiesucces geven in de master, zijn er meer factoren om rekening mee te houden.
Deel bericht

Universiteiten zitten met rankings in de maag

28.07.22
Wetenschappers moeten op een andere manier erkend en gewaardeerd worden, maar dat zet druk op de positie van de universiteit op de rankings. Tegelijkertijd erkennen universiteiten dat een hoge positie helpt bij het aantrekken van wetenschappelijk talent en internationale studenten.
Deel bericht

Verandering bij het corps? 'Elke zomer is er iets, die cultuuromslag gebeurt niet'

27.07.22
Sperma-emmer, nekken breken, hoeren - de speeches op het lustrumfeest van het Amsterdamse studentencorps afgelopen zondag maken veel los. De minister, de burgemeester, de universiteit, het bestuur van het corps, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, iedereen spreekt er schande van. Maar of er echt iets zal veranderen, dat is nog maar de vraag.
Deel bericht

Nuffic: help studenten duurzaam reizen

27.07.22
Studenten vinden duurzaamheid niet altijd belangrijk bij een reis naar het buitenland, blijkt uit onderzoek van Nuffic. Meer begeleiding door instellingen en betere financiële compensatie zou studenten beter motiveren om over duurzaamheid na te denken.
Deel bericht

Amsterdamse corpsleden leggen functie neer na vrouwonvriendelijke speeches

26.07.22
De vier mannelijke leden van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. die verantwoordelijk waren voor vrouwonvriendelijke speeches hebben hun functie neergelegd. Het corps neemt voorlopig ook geen nieuwe leden aan na de ophef die is ontstaan over de toespraken, meldt de vereniging in een persbericht.
Deel bericht

Studenten voelen zich onveilig na 'vrouwen zijn hoeren'-speech Amsterdams corps

26.07.22
Meerdere vrouwen van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. voelen zich onveilig na seksistische speeches van vier mannelijke leden. Dat schrijven de vrouwen in een interne brief, die is ondertekend door 273 vrouwelijke corpsleden.
Deel bericht

Universiteiten tegen internationale studenten: blijf weg als je geen kamer hebt

25.07.22
Verschillende universiteiten roepen internationale studenten op niet naar Nederland te komen als ze voor het nieuwe studiejaar geen kamer gevonden hebben. De VU en de UvA geven dit advies nu voor het eerst, …
Deel bericht

Associate degree ver weg voor student buiten stedelijk gebied

22.07.22
Wie in Noord- of Oost-Nederland een bekostigde Associate degree-opleiding wil volgen, kan slechts op vijf plekken terecht. De meeste Ad's worden in de Randstad of andere stedelijke gebieden aangeboden, schrijft de Onderwijsinspectie in een factsheet. Daaruit blijkt ook dat zowel het aanbod als de studentenaantallen en het studierendement bij Ad's de afgelopen vijf jaar is toegenomen.
Deel bericht

ASVA studentenvakbond: internationale studenten lopen groot risico om dakloos te worden

22.07.22
Studentenvakbond ASVA vreest dat buitenlandse studenten die in Amsterdam een opleiding willen volgen, dakloos worden of woekerprijzen moeten gaan betalen voor een kamer. 2300 studenten die via de UvA woonruimte zochten hebben nog geen plek. De ASVA en de studentenvakbond SRVU willen daarom een ontmoedigingsbeleid voor internationale studenten.
Deel bericht

Kabinet overweegt aanpassing van bekostiging, studiefinanciering en collegegeld aan vraag arbeidsmarkt

19.07.22
De hoogte van de studiefinanciering afstemmen op studiekeuze, het collegegeld verlagen voor opleidingen in tekortsectoren of de bekostiging van minder arbeidsmarktrelevante opleidingen terugschroeven. Het kabinet zoekt momenteel naar onorthodoxe maatregelen om de tekorten op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.
Deel bericht

Amsterdamsch Studenten Corps wil met feestelijke optocht negatief imago oppoetsen

17.07.22
Het Amsterdamsch Studenten Corps bestaat 170 jaar. Ter ere van dit 34e lustrum kwamen leden van A.S.C. en A.V.S.V. vanmorgen samen voor een feestelijke optocht van de Oude Turfmarkt naar de Westerkerk. Ook verschillende oud-leden, sommigen al ruim veertig jaar afgestudeerd, keerden terug voor het jubileum.
Deel bericht

Herinvoering basisbeurs zorgt waarschijnlijk niet voor lagere instroom

15.07.22
Er lijkt komend studiejaar geen sprake te zijn van de gevreesde boeggolf als gevolg van de herinvoering van de basisbeurs in 2023-2024. Eindexamenkandidaten kiezen niet vaker dan andere jaren voor een tussenjaar of, in het geval van havisten, doorstroom naar het vwo. Dat concluderen onderzoekers van Qompas.
Deel bericht

Studenten na corona nog steeds minder op universiteit

15.07.22
Op bijna de helft van de universiteiten kwamen afgelopen maanden nog steeds minder studenten naar de colleges in vergelijking met voor corona. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. De universiteiten hopen dat komend studiejaar de collegezalen voller zitten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)