Inschrijvingen voor Amsterdams studentencorps geopend, geen beproevingen tijdens kennismakingstijd

02.08.22
Nieuwe leden kunnen zich inschrijven bij A.S.C/A.V.S.V., het Amsterdamse studentencorps. De inschrijving was opgeschort vanwege de ophef die ontstond na meerdere seksistische speeches tijdens het lustrumfeest van het corps.
Deel bericht
(advertentie)

Studenten wachten op meer koopkracht

11.08.22
Het wordt een spannende maand voor studenten. Krijgen ze toch extra energietoeslag na een uitspraak van de rechter? En stijgt het collegegeld voor het volgende collegejaar niet al te veel?
Deel bericht

Verhuren van kamer aan student is vanaf nu makkelijker in Eindhoven

11.08.22
In Eindhoven is het vanaf woensdag makkelijker om een kamer te verhuren. De gemeente wil daarmee zorgen voor meer studentenkamers. Onderwijsinstellingen roepen Eindhovenaren op om gebruik te maken van de regeling.
Deel bericht

Studiesucces relatief eenvoudig te voorspellen

10.08.22
Instellingen kunnen met een beperkte en toegankelijke dataset het studiesucces van eerstejaarsstudenten voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van het NWO en de Erasmus Universiteit. De resultaten van de vooropleiding en de eerste tentamens voorspellen een al dan niet succesvol eerste jaar.
Deel bericht

'Besluit Amalia om nu niet bij corps te gaan, gaat in tegen traditie'

10.08.22
Kroonprinses Amalia heeft besloten om dit collegejaar geen lid te worden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Daarmee breekt ze met een langlopende traditie. Haar vader Willem-Alexander, oma Beatrix en overgrootmoeder Juliana waren allemaal lid van een studentenvereniging, net als veel andere Oranjes.
Deel bericht

Amalia nu geen lid van studentencorps Amsterdam

09.08.22
Prinses Amalia heeft besloten om nu geen lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. te worden. De prinses, die gaat studeren en wonen in Amsterdam, ziet er op dit moment van af. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) desgevraagd, na berichten die de NOS uit de Amsterdamse studentenwereld heeft gekregen.
Deel bericht

Elsevier verdient steeds meer aan wetenschappers

09.08.22
RELX, het moederbedrijf van de academische uitgever Elsevier presteert wederom hogere groeicijfers en verdient steeds meer aan data en applicaties voor universiteiten en wetenschappers.
Deel bericht

Student Mark krijgt gemeente op de knieën: 'Veel werk voor 800 euro'

06.08.22
Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. 800 euro om precies te zijn. Mark Mulder spande met succes een rechtszaak aan tegen de gemeente Nijmegen om een energietoeslag af te dwingen. “Het was mijn eerste zitting, heel spannend.”
Deel bericht

Nijmegen mag studenten niet uitsluiten van eenmalige energietoeslag

05.08.22
De gemeente Nijmegen mag niet alle studenten uitsluiten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De rechtbank in Arnhem heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door een student. De uitspraak kan gevolgen hebben voor studenten in het hele land.
Deel bericht

Opinie | Focus op lerarentekort schaadt lerarenopleidingen

05.08.22
Om het lerarentekort op te lossen wil OCW meer routes naar het leraarschap creëren. Echter, volgens Wouter Schrover laten bestaande educatieve programma's zien dat deze ambitie niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit van de lerarenopleiding.
Deel bericht

Cultuurverandering binnen vereniging? Praten over seks helpt, zeggen deze studenten

05.08.22
Seksistische uitlatingen door mannelijke leden van het Amsterdamse studentencorps ASC/AVSV leidden vorige week tot ophef binnen en buiten de vereniging. Het studenteninitiatief Gelijkspel probeert het probleem van binnenuit aan te pakken.
Deel bericht

Studenten moeten niet alleen geselecteerd worden op cijfers

30.07.22
Selectiecommissies moeten rekening houden met de omstandigheden van studenten, schrijven onderzoekers van de UU. Hoewel cijfers en scriptiecijfers van de bachelor een indicatie voor toekomstig studiesucces geven in de master, zijn er meer factoren om rekening mee te houden.
Deel bericht

Universiteiten zitten met rankings in de maag

28.07.22
Wetenschappers moeten op een andere manier erkend en gewaardeerd worden, maar dat zet druk op de positie van de universiteit op de rankings. Tegelijkertijd erkennen universiteiten dat een hoge positie helpt bij het aantrekken van wetenschappelijk talent en internationale studenten.
Deel bericht

Verandering bij het corps? 'Elke zomer is er iets, die cultuuromslag gebeurt niet'

27.07.22
Sperma-emmer, nekken breken, hoeren - de speeches op het lustrumfeest van het Amsterdamse studentencorps afgelopen zondag maken veel los. De minister, de burgemeester, de universiteit, het bestuur van het corps, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, iedereen spreekt er schande van. Maar of er echt iets zal veranderen, dat is nog maar de vraag.
Deel bericht

Nuffic: help studenten duurzaam reizen

27.07.22
Studenten vinden duurzaamheid niet altijd belangrijk bij een reis naar het buitenland, blijkt uit onderzoek van Nuffic. Meer begeleiding door instellingen en betere financiële compensatie zou studenten beter motiveren om over duurzaamheid na te denken.
Deel bericht

Amsterdamse corpsleden leggen functie neer na vrouwonvriendelijke speeches

26.07.22
De vier mannelijke leden van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. die verantwoordelijk waren voor vrouwonvriendelijke speeches hebben hun functie neergelegd. Het corps neemt voorlopig ook geen nieuwe leden aan na de ophef die is ontstaan over de toespraken, meldt de vereniging in een persbericht.
Deel bericht

Studenten voelen zich onveilig na 'vrouwen zijn hoeren'-speech Amsterdams corps

26.07.22
Meerdere vrouwen van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. voelen zich onveilig na seksistische speeches van vier mannelijke leden. Dat schrijven de vrouwen in een interne brief, die is ondertekend door 273 vrouwelijke corpsleden.
Deel bericht

Universiteiten tegen internationale studenten: blijf weg als je geen kamer hebt

25.07.22
Verschillende universiteiten roepen internationale studenten op niet naar Nederland te komen als ze voor het nieuwe studiejaar geen kamer gevonden hebben. De VU en de UvA geven dit advies nu voor het eerst, …
Deel bericht

Associate degree ver weg voor student buiten stedelijk gebied

22.07.22
Wie in Noord- of Oost-Nederland een bekostigde Associate degree-opleiding wil volgen, kan slechts op vijf plekken terecht. De meeste Ad's worden in de Randstad of andere stedelijke gebieden aangeboden, schrijft de Onderwijsinspectie in een factsheet. Daaruit blijkt ook dat zowel het aanbod als de studentenaantallen en het studierendement bij Ad's de afgelopen vijf jaar is toegenomen.
Deel bericht

ASVA studentenvakbond: internationale studenten lopen groot risico om dakloos te worden

22.07.22
Studentenvakbond ASVA vreest dat buitenlandse studenten die in Amsterdam een opleiding willen volgen, dakloos worden of woekerprijzen moeten gaan betalen voor een kamer. 2300 studenten die via de UvA woonruimte zochten hebben nog geen plek. De ASVA en de studentenvakbond SRVU willen daarom een ontmoedigingsbeleid voor internationale studenten.
Deel bericht

Kabinet overweegt aanpassing van bekostiging, studiefinanciering en collegegeld aan vraag arbeidsmarkt

19.07.22
De hoogte van de studiefinanciering afstemmen op studiekeuze, het collegegeld verlagen voor opleidingen in tekortsectoren of de bekostiging van minder arbeidsmarktrelevante opleidingen terugschroeven. Het kabinet zoekt momenteel naar onorthodoxe maatregelen om de tekorten op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)