OCW trekt extra geld uit voor koopkracht, kansengelijkheid en herstel

21.09.22
Alle kinderen en jongeren moeten alle kansen kunnen krijgen, ongeacht waar je woont, het inkomen van je ouders of de omstandigheden waarin je opgroeit. Daarnaast is het belangrijk dat studenten de rust en ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Ook is er extra aandacht voor de culturele sector om te groeien en te vernieuwen.
Deel bericht
(advertentie)

TU Delft hoogst geklasseerde universiteit van Nederland op wereldranglijst

27.09.23
Op een wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education is de TU Delft gestegen van de 70e naar de 48e plaats. Daarmee behoort een Nederlandse universiteit voor het eerst sinds 2016 tot de beste 50 universiteiten van de wereld.
Deel bericht

Rector weg na ongewenst gedrag op Radboud Universiteit

27.09.23
Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit vertrekt vervroegd bij de universiteit. Dat maakt de universitaire instelling woensdag bekend. Van Krieken, die per direct zijn functie neerlegt, kwam deze week onder vuur te liggen door berichten over ongewenst gedrag.
Deel bericht

Raad van State: kabinet schrapt kwaliteitsbekostiging te lichtzinnig

27.09.23
Zeker nu er veel geluiden zijn voor alternatieve vormen van hoger onderwijsbekostiging, zou het verstandig zijn om de kwaliteitsafspraken te evalueren. Die evaluatie kan worden gebruikt bij toekomstige discussies over prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Dit zegt de Raad van State, die ook vindt dat de rechten van de medezeggenschap onvoldoende zijn uitgewerkt.
Deel bericht

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Neerwaartse spiraal bedreigt talenvakken

27.09.23
De talenstudies trekken steeds minder studenten. Dat geldt niet alleen voor Frans en Duits, maar ook voor het kernvak Nederlands. Als niemand meer een taal studeert, droogt de aanwas van nieuwe leraren op. “Het is echt crisis nu.”
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren

26.09.23
Eerdere initiatieven om studenten uit de spits te weren hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, voornamelijk omdat onderwijsinstellingen onvoldoende hebben meegewerkt. Daarom is de NS nu bezig met het onderzoeken van verschillende financiële prikkels om studenten alsnog buitenom de spits te laten reizen.
Deel bericht

Kunststudent plaatst eigen werk langs de kunstroute ArtZuid: "Een soort van protestactie"

26.09.23
Een vreemde eend in de bijt tijdens het laatste weekend van de beeldententoonstelling ArtZuid in Oud-Zuid. Want tussen de werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland stond daar opeens het beeld 'Neo Fountain', in het holst van de nacht neergezet door kunststudent Jessica Kuhn (23). " Het idee is dat als je een willekeurig object in een kunstomgeving brengt, het ineens als kunst wordt erkend."
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Susanne Vogel winnaar Wetenschapsprijs 2023

22.09.23
Donderdag 21 september 2023 is de Wetenschapsprijs 2023 van de Open Universiteit uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle jonge onderzoeker die opvalt door origineel en goed onderzoek, en van wie in de toekomst nog veel wordt verwacht. Tijdens de viering van de dies natalis is de winnaar bekend gemaakt en heeft rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens de Wetenschapsprijs 2023 uitgereikt aan dr. ir. Susanne Vogel.
Deel bericht

Minder studenten lenen voor hun studie nu de basisbeurs weer is ingevoerd

22.09.23
Minder studenten hebben dit jaar een lening aangevraagd om te kunnen studeren. De studenten die dat wél doen, lenen veel minder.
Deel bericht

Kamer wil minder geld voor kennis en minder internationale studenten

22.09.23
De Kamer wil dat het kabinet nog dit jaar de wet 'Internationalisering in balans' aan de Kamer voorlegt en dat er snel minder Engels wordt gesproken in het hoger onderwijs. Ook wordt er gekort op kennis door het Groeifonds aan te spreken om de accijnzen op brandstof te verlagen.
Deel bericht

Voor het eerst weer een basisbeurs voor 465.852 studenten

22.09.23
465.852 studenten van universiteiten en hogescholen krijgen weer net als vroeger stufi bijgeschreven op hun rekening. Acht jaar nadat de basisbeurs werd afgeschaft door het kabinet is die per vandaag namelijk weer terug.
Deel bericht

Kamer heeft haast met inperking van studiemigratie

21.09.23
Wat moeten al die buitenlandse studenten politicologie aan de UvA, vraagt Mirjam Bikker (CU) zich af. En waarom is de opleiding bestuurskunde in Twente in het Engels, vraagt Pieter Omtzigt aan het kabinet. De Kamer wil dat dit kabinet snel actie onderneemt om studiemigratie fors in te perken. Bij D66 leven vooral zorgen over aanstaande onderwijsbezuinigingen
Deel bericht

Tijdreizen en zwaartekrachtgolven - Wat Albert Einstein zo geweldig maakt

21.09.23
Heb je wel eens gehoord van zwarte gaten, neutronensterren of de oerknaltheorie? Deze gebeurtenissen veroorzaken trillingen in het weefsel van de ruimtetijd en worden door ons verder waargenomen als gravitatiegolven. Albert Einstein voorspelde al in 1916 dat afstanden bijna onmetelijk uitrekken en krimpen wanneer zo'n zwaartekrachtgolf passeert. Nu kijken we naar de volgende generatie telescopen - de Einstein Telescoop.
Deel bericht

Al twee jaar niet naar school: meisjes en vrouwen in Afghanistan verliezen hoop

20.09.23
Al twee jaar gaan meisjes in Afghanistan na de basisschool niet meer naar school. Twee jaar geleden openden middelbare scholen na de zomervakantie en de overwinning van de Taliban hun deuren weer, maar niet voor meisjes. Zij zouden misschien in de toekomst weer naar school kunnen, zeiden de Taliban. Dat gaf meisjes en vrouwen hoop, maar die hoop is vandaag de dag verdwenen.
Deel bericht

Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen

20.09.23
Er is een einde gekomen aan de langjarige groei van het bedrag dat per student wordt uitgekeerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het bedrag per student gaat dalen vanwege de krimpende studentenaantallen. Ook gaan oud-studenten en studenten die nu nog een lening aangaan honderden miljoenen euro's aan rentelasten betalen.
Deel bericht

Twintig jaar popopleiding Conservatorium: "Er zijn ook muzikanten die alleen online optreden"

20.09.23
Gierende gitaren, beukende drums maar ook lyrische ballads. Dit schooljaar bestaat de popafdeling van het Amsterdamse Conservatorium 20 jaar. De opleiding bracht veel en succesvol talent voort en leert muzikanten méér dan alleen het bespelen van een instrument.
Deel bericht

Publicatie beleidsindicatoren uit de OCW begroting 2024

20.09.23
Op Prinsjesdag zijn beleidsindicatoren gepubliceerd op ocwincijfers.nl. Vanaf de begroting van OCW voor 2024 geven deze beleidsindicatoren inzicht in de voortgang op de beleidsprioriteiten van het ministerie van OCW, op basis van het Regeerakkoord.
Deel bericht

HBO-studenten missen jaar aan basisbeurs bij doorstromen naar universiteit

19.09.23
Hbo-studenten die doorstromen naar een universitaire master, missen niet ‘jaren’ aan basisbeurs vergeleken met andere masterstudenten maar slechts één jaar. Dat meldt demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf na berichtgeving door Radar, het consumentenprogramma van Avrotros.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)