Onderzoek naar luchtreinigers nog lang niet klaar

23.11.22
Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt minister Wiersma. Uit een brief van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.
Deel bericht
(advertentie)

OM waarschuwde Erasmus MC voor 'psychotisch gedrag' en veroordelingen Fouad L.

29.09.23
In een mail aan het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwde het Openbaar Ministerie voor de verdachte Erasmus-schutter Fouad L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam in de mail ter sprake. L. zou "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" liggen, hard schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" vertonen.
Deel bericht

Collega’s rouwen om doodgeschoten Erasmus-docent Jurgen (43)

29.09.23
Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij in het Erasmus MC is de 43-jarige Rotterdamse huisarts en praktijkdocent Jurgen Damen. Hij laat een vrouw en dochter achter. Collega’s van zijn huisartsenpraktijk in de wijk Katendrecht zijn aangeslagen. ‘Dit is een grote schok voor de hele regio.’
Deel bericht

3 doden bij schietpartijen Rotterdam, onder wie 14-jarig meisje

28.09.23
Bij twee schietincidenten in Rotterdam zijn drie doden gevallen. Het gaat om een 39-jarige vrouw en een 43-jarige man (van wie de politie eerder per vergissing zei dat hij 46 was). Een 14-jarig meisje dat zwaargewond raakte, is later aan haar verwondingen overleden.
Deel bericht

Schietpartij en brand in Erasmus MC Rotterdam: docent neergeschoten

28.09.23
In en rond het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is donderdag chaos ontstaan na twee schietpartijen waardoor drie mensen gewond zijn geraakt. Het ene schietincident was in een leslokaal in het medisch centrum. Studenten stellen dat een docent is neergeschoten.
Deel bericht

Geschoten in leslokaal Erasmus MC, arrestatieteam valt gebouw binnen

28.09.23
Er is geschoten in een leslokaal van het Erasmus MC aan de Rochussenstraat Rotterdam. Mensen lopen vanuit het pand met de handen omhoog naar buiten, waar meerdere politie-eenheden aanwezig zijn. Er is zeker één persoon gewond geraakt.
Deel bericht

Save the Date: congres De Staat van het Onderwijs 2024

28.09.23
Op woensdag 17 april 2024 presenteert inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers De Staat van het Onderwijs 2024, tijdens het gelijknamige congres in DeFabrique te Utrecht.
Deel bericht

TU Delft hoogst geklasseerde universiteit van Nederland op wereldranglijst

27.09.23
Op een wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education is de TU Delft gestegen van de 70e naar de 48e plaats. Daarmee behoort een Nederlandse universiteit voor het eerst sinds 2016 tot de beste 50 universiteiten van de wereld.
Deel bericht

Rector weg na ongewenst gedrag op Radboud Universiteit

27.09.23
Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit vertrekt vervroegd bij de universiteit. Dat maakt de universitaire instelling woensdag bekend. Van Krieken, die per direct zijn functie neerlegt, kwam deze week onder vuur te liggen door berichten over ongewenst gedrag.
Deel bericht

Raad van State: kabinet schrapt kwaliteitsbekostiging te lichtzinnig

27.09.23
Zeker nu er veel geluiden zijn voor alternatieve vormen van hoger onderwijsbekostiging, zou het verstandig zijn om de kwaliteitsafspraken te evalueren. Die evaluatie kan worden gebruikt bij toekomstige discussies over prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Dit zegt de Raad van State, die ook vindt dat de rechten van de medezeggenschap onvoldoende zijn uitgewerkt.
Deel bericht

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Neerwaartse spiraal bedreigt talenvakken

27.09.23
De talenstudies trekken steeds minder studenten. Dat geldt niet alleen voor Frans en Duits, maar ook voor het kernvak Nederlands. Als niemand meer een taal studeert, droogt de aanwas van nieuwe leraren op. “Het is echt crisis nu.”
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren

26.09.23
Eerdere initiatieven om studenten uit de spits te weren hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, voornamelijk omdat onderwijsinstellingen onvoldoende hebben meegewerkt. Daarom is de NS nu bezig met het onderzoeken van verschillende financiële prikkels om studenten alsnog buitenom de spits te laten reizen.
Deel bericht

Kunststudent plaatst eigen werk langs de kunstroute ArtZuid: "Een soort van protestactie"

26.09.23
Een vreemde eend in de bijt tijdens het laatste weekend van de beeldententoonstelling ArtZuid in Oud-Zuid. Want tussen de werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland stond daar opeens het beeld 'Neo Fountain', in het holst van de nacht neergezet door kunststudent Jessica Kuhn (23). " Het idee is dat als je een willekeurig object in een kunstomgeving brengt, het ineens als kunst wordt erkend."
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Susanne Vogel winnaar Wetenschapsprijs 2023

22.09.23
Donderdag 21 september 2023 is de Wetenschapsprijs 2023 van de Open Universiteit uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle jonge onderzoeker die opvalt door origineel en goed onderzoek, en van wie in de toekomst nog veel wordt verwacht. Tijdens de viering van de dies natalis is de winnaar bekend gemaakt en heeft rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens de Wetenschapsprijs 2023 uitgereikt aan dr. ir. Susanne Vogel.
Deel bericht

Minder studenten lenen voor hun studie nu de basisbeurs weer is ingevoerd

22.09.23
Minder studenten hebben dit jaar een lening aangevraagd om te kunnen studeren. De studenten die dat wél doen, lenen veel minder.
Deel bericht

Kamer wil minder geld voor kennis en minder internationale studenten

22.09.23
De Kamer wil dat het kabinet nog dit jaar de wet 'Internationalisering in balans' aan de Kamer voorlegt en dat er snel minder Engels wordt gesproken in het hoger onderwijs. Ook wordt er gekort op kennis door het Groeifonds aan te spreken om de accijnzen op brandstof te verlagen.
Deel bericht

Voor het eerst weer een basisbeurs voor 465.852 studenten

22.09.23
465.852 studenten van universiteiten en hogescholen krijgen weer net als vroeger stufi bijgeschreven op hun rekening. Acht jaar nadat de basisbeurs werd afgeschaft door het kabinet is die per vandaag namelijk weer terug.
Deel bericht

Kamer heeft haast met inperking van studiemigratie

21.09.23
Wat moeten al die buitenlandse studenten politicologie aan de UvA, vraagt Mirjam Bikker (CU) zich af. En waarom is de opleiding bestuurskunde in Twente in het Engels, vraagt Pieter Omtzigt aan het kabinet. De Kamer wil dat dit kabinet snel actie onderneemt om studiemigratie fors in te perken. Bij D66 leven vooral zorgen over aanstaande onderwijsbezuinigingen
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)