‘Promovendi hebben onafhankelijke ombudsman hard nodig’

31.01.23
Promovendi in Nederland hebben een bijzonder zwakke positie, schrijft Paul Herfs. Wanneer er sprake is van onenigheid of andere problemen die zorgen voor vertraging, moeten zij terecht kunnen bij een onafhankelijke ombudsfunctionaris.
Deel bericht
(advertentie)

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Amalia woonde en studeerde door dreiging ruim een jaar in Madrid

16.04.24
Kroonprinses Amalia heeft ruim een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd vanwege haar veiligheidssituatie. Dat melden bronnen aan de NOS. Inmiddels woont ze in Amsterdam.
Deel bericht

Toenemende kritiek in de Kamer op selectie in het hoger onderwijs

16.04.24
In de Kamer is er steeds meer kritiek op selectie in het hoger onderwijs. Alleen de VVD blijft expliciet voor selectie; woordvoerder Claire Martens-America vreest voor nivelleringsdrang in de Kamer, zo werd duidelijk in een debat over de toekomstvisie voor het hoger onderwijs. Het debat werd grotendeels gedomineerd door discussies over internationalisering.
Deel bericht

Wederom intimidatie van journalisten door universiteit, nu in Delft

16.04.24
Delta, het onafhankelijke blad van de TU Delft, heeft besloten om een artikel offline te halen na juridische dreigementen door advocaten van een oud-directeur en de TU Delft. De universiteit zou de redacteuren en hoofdredacteur persoonlijke aansprakelijk stellen voor de mogelijke schade. In de Tweede Kamer vraagt men zich ondertussen af of de tegenmacht nog wel werkt bij de TU Delft.
Deel bericht

Raad van State: laat taaltoets nog niet gelden voor hbo-opleidingen

15.04.24
Bij de invoering van een doelmatigheidstoets voor de voertaal van opleidingen moeten hoger-onderwijsinstellingen duidelijkheid hebben over uitzonderingsgronden en overgangsregelingen. Nu is bijvoorbeeld onduidelijk of een groot aantal niet-Nederlandstalige werknemers invloed heeft op het oordeel over een opleiding, schrijft de Raad van State. Het adviesorgaan adviseert ook om het hbo te vrijwaren van zulke toetsen.
Deel bericht

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

‘Groene hogescholen moeten grenzen naar andere sectoren oversteken’

15.04.24
De grenzen aan de groei zijn bereikt en de voedselproductie kan niet op dezelfde manier doorgaan, stellen de groene hogescholen in hun sectorplan. Ze zullen daarom technologische expertise van andere hogescholen benutten om tot oplossingen te komen, zegt Rien Komen, vice-voorzitter van Aeres. Hij vertelt ook hoe binnen Aeres wordt gewerkt aan het depolariseren van discussies en de moed bij studenten om dingen anders te doen als zij dat willen.
Deel bericht

Nu terug te kijken: webinar Beter leren voor het eindexamen

14.04.24
Hoe maak je een goede samenvatting? Hebben examentrainingen zin? Wat is een goede manier om te toetsen of je de leerstof beheerst? Dinsdagavond 9 april 2024 gaf hoogleraar Effectief leren Gino Camp een interessant en levendig Studium Generale webinar: Beter leren voor het eindexamen. Speciaal voor leerlingen én ouders. Heb je het webinar gemist? Of wil je de informatie nog eens terugzien? Het webinar is nu terug te kijken.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Frans hoger onderwijs hoopt te profiteren van strengere taalwetten in Nederland

12.04.24
Frankrijk kan profiteren van de instroombeperkingen voor buitenlandse studenten in Nederland. Dit zal voor een nieuwe dynamiek zorgen die het makkelijker maakt om de beste internationale studenten en onderzoekers aan te trekken, verwacht Campus France, de Franse zusterorganisatie van Nuffic.
Deel bericht

Internationaal wetenschappelijk onderzoeksprogramma slavernijverleden van start

11.04.24
Het koloniale slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen hebben wereldwijd verschillende landen diep gevormd. Toch is de kennis die beschikbaar is over dit gezamenlijke slavernijverleden vooral vanuit koloniaal perspectief geschreven. Om ons perspectief te verrijken, start minister Dijkgraa...
Deel bericht

Filmen en foto's maken mag toch bij demonstraties Rijksuniversiteit Groningen, maar onvrede blijft. 'Universiteit is te tam geworden'

10.04.24
Studenten die in de gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) demonstreren, mogen toch foto’s en video’s maken. Dat heeft het college van bestuur besloten na een vergadering met de universiteitsraad. De universiteit komt hiermee de demonstrerende studenten enigszins tegemoet.
Deel bericht

Hbo-docent wil wel rolmodel zijn, maar niet eigen moreel kompas opdringen

10.04.24
Docenten in het hbo zijn vaker bezig met de ontwikkeling van het moreel kompas van studenten dan ze zelf denken. Ze zijn zich daarnaast bewust van hun persoonlijke en professionele invloed als rolmodel. Om te voorkomen dat ze hun eigen morele opvattingen opdringen aan studenten, propageren docenten daarom niet altijd het moreel kompas dat ze zelf het beste achten, blijkt uit onderzoek van de VU en de UvH.
Deel bericht

Beter inzicht in opleidingsniveau voor een leven lang ontwikkelen

10.04.24
Om een leven lang ontwikkelen te stimuleren, komt er een wettelijke, onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen. Werkenden, werkzoekenden en werkgevers krijgen zo beter inzicht in het niveau van een opleiding die ze willen volgen. Ook kan er voortaan makkelijker worden ingegrepen als aa...
Deel bericht

Grote zorgen om toename zelfdodingen onder jongeren: 'Praat erover'

09.04.24
"Hoe gaat het nu écht met je? Denk je weleens aan de dood? Ik maak me zorgen om je." Durf het gesprek aan te gaan als je het gevoel hebt dat iemand niet goed in zijn of haar vel zit, of als je vermoedt dat iemand suïcidale gedachten heeft.
Deel bericht

Dijkgraaf op kennismissie naar Aruba en Curaçao

08.04.24
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is van 8 tot en met 12 april op Aruba en Curaçao voor het leiden van een kennismissie. Samen met onderwijsinstellingen wil Dijkgraaf de samenwerking op het gebied van onderwijs én onderzoek tussen Nederland, de landen in het Koninkr...
Deel bericht

Twee Utrechters (20) aangehouden vanwege bangalijsten, vijftien vrouwen doen aangifte

06.04.24
Twee 20-jarige jongens uit Utrecht zijn aangehouden op verdenking van het maken van een bangalijst met daarop Utrechtse studentes. Het aantal aangiftes na verspreiding van twee van dit soort lijsten is inmiddels opgelopen tot vijftien.
Deel bericht

Aangepast wetsvoorstel internationalisering dient vooral samenleving in plaats van student

04.04.24
De Wet internationalisering in balans kan helpen bij het dichten van de kloof tussen theoretisch en praktisch opgeleiden, zegt minister Dijkgraaf in een vernieuwd wetsvoorstel. Daaruit blijkt ook dat hij niet meer op voorhand Engelstalige opleidingen zoals university colleges wil vrijwaren van een doelmatigheidstoets.
Deel bericht

UNL wil vooral meer Nederlandstalige in plaats van minder Engelstalige opleidingen

02.04.24
Het omzetten van opleidingen naar het Nederlands laat nog even op zich wachten. Wel gaan Nederlandse universiteiten extra Nederlandstalige tracks aanbieden naast de bestaande Engelstalige opleidingen, blijkt uit een plan van UNL. Op die manier wil men invulling geven aan de wens van NSC om het aantal Engelstalige opleidingen terug te dringen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)