Minder seks onder jongeren vanaf 16 jaar

18.03.23
In 2022 gaf ruim de helft van de jongeren vanaf 16 jaar (56%) aan seksueel actief te zijn. Dat is minder dan in 2014, toen nog ruim zes op de tien jongeren (63%) dat aangaven. Dat meldt het CBS.
Deel bericht
(advertentie)

‘Pas op dat quantum de digitale kloof niet vergroot’

03.03.24
Sophie Hermans bouwt mee aan wat een van de grootste uitvindingen van deze eeuw zou kunnen worden: het quantuminternet. "Dit gaat een enorme impact hebben op de hele maatschappij."
Deel bericht

De Onderwijsinspectie stelt wanbeheer vast op de TU Delft

01.03.24
De zorg voor medewerkers en de omgang met betrokkenen binnen de TU Delft wordt in ernstige mate verwaarloosd, oordeelt de Onderwijsinspectie. Er is veel sociale onveiligheid op de Delftse universiteit in de vorm van uitsluiting, seksisme, integriteitsschendingen, roddelen, racisme, en pesten - in het bijzonder bij vrouwen.
Deel bericht

Kabinet maakt excuses voor indirecte discriminatie bij controles op de uitwonendenbeurs

01.03.24
Er is sprake geweest van indirecte discriminatie bij de controles van DUO op de uitwonendenbeurs voor studenten. Studenten die in buurten met een hoog aantal inwoners met een migratieachtergrond woonden, hadden een grotere kans om gecontroleerd te worden. Dat schrijft minister Dijkgraaf van Onderwij...
Deel bericht

Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Academische vrijheid in Nederland verslechtert verder

01.03.24
Het hiërarchische universitaire bestuur, flexibele contracten, de externe financiering van onderzoek en intimidatie van wetenschappers zorgen voor een verslechtering van de academische vrijheid in Nederland. Griekenland, Polen en Hongarije doen het nog slechter, maar dan volgt Nederland, blijkt uit een nieuwe monitor van het Europese Parlement.
Deel bericht

Ipsatief toetsen: een andere invalshoek van denken over beoordelen en beslissen

28.02.24
Hoe doen we recht aan de individuele ontwikkeling van onze leerlingen of studenten? En welke manier van toetsen sluit daarbij aan? In dit artikel verkennen we het concept ‘ipsatief toetsen’.
Deel bericht

‘Groeifonds blijkt een verdeelfonds voor ambtenaren’

28.02.24
In de Eerste Kamer blijft chagrijn bestaan over het Groeifonds. De governance is niet goed geregeld, er gaat onnodig veel geld naar consultants en het betreft voornamelijk projecten die zijn ingediend door ministeries, luidt de kritiek. Het voorstel van de minister om als Senaat zelf met de adviescommissie in gesprek te gaan wordt weggewuifd.? ?
Deel bericht

‘De universiteit als instituut is zonder internationalisering volstrekt ondenkbaar’

26.02.24
Als Duitsland niet wil terugvallen op nationale of eurocentrische perspectieven, dan blijft internationalisering van het hoger onderwijs nodig. Tegelijkertijd leeft de vrees dat extreemrechtse politieke partijen Duitsland steeds minder populair maken voor buitenlands talent, zeggen Duitse wetenschappers en universiteitsbestuurders.
Deel bericht

Crowdfunding Belgische youtuber voor Sanda Dia-zaak levert ruim 125.000 euro op

25.02.24
De Belgische youtuber Acid heeft met crowdfunding al meer dan 125.000 euro opgehaald om de boete, de schadevergoeding en proceskosten te kunnen betalen in de Sanda Dia-zaak. Ook gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak waarin hij tot het betalen van een boete en schadevergoeding werd veroordeeld. Dia was bij zijn ontgroening door de studentenclub na twee dagen van ontberingen aan de gevolgen overleden.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

De polarisatie groeit als een gezwel, we rollen bekvechtend richting de afgrond

24.02.24
De grootste crises moeten zich nog aandienen, en we rollen nu al bekvechtend richting de afgrond. Nicolaas Veul vraagt zich af: welke leider grijpt ons bij de kraag?
Deel bericht

Warm pleidooi voor tweetaligheid

23.02.24
Op Tilburg University is Engels de standaardtaal. Wie daar moeite mee heeft, werd de laatste jaren weggezet als nationalist. AOb-vertegenwoordiger Wim Dubbink neemt het op voor medewerkers die Nederlands willen spreken aan de universiteit.
Deel bericht

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

22.02.24
Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Studente een dag na de brand in de Peperstraat in Groningen: 'Ben dankbaar dat ik nog leef'

22.02.24
Zo'n 24 uur na de brand in het studentencomplex aan de Peperstraat in Stad gaat het beter met Sinziana Karina Buda. De Roemeense studente zat samen met zeven huisgenoten enige tijd vast in het brandende gebouw.
Deel bericht

‘De onzekerheid die ik over mijn mbo-achtergrond voelde, gun ik niemand’

22.02.24
Eerst zat ze er zelf in de collegebanken, nu is ze medewerker en docent aan de HvA. Jessica Singh schrijft columns voor HvanA over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Deze keer over de minderwaardigheid die mbo’ers wordt aangepraat.
Deel bericht

RUG-docent cyberveiligheid maakt zich zorgen: 'We staan te weinig stil bij wat hackers kunnen'

22.02.24
Gevaar dreigt voor de zorg als een medicijnleverancier wordt gehackt. De energievoorziening kan in gevaar komen als cruciale software doelwit is van datagijzeling. De wereld moet waakzaam zijn, maar universitair docent cyberveiligheid Evgeni Moyakine maakt zich grote zorgen over het gebrek aan kennis.
Deel bericht

Doek valt toch niet voor ScienceGuide: voldoende lezers doen donatie

20.02.24
Een gebrek aan een toekomstbestendige financiëring leek ScienceGuide de das om te doen, maar het nieuwsplatform over het hoger onderwijs heeft genoeg donateurs aan zich weten te binden, zo laat de redactie maandag weten.
Deel bericht

Universiteiten kunnen vanaf 2025 numerus fixus instellen op Engelstalige tracks

16.02.24
In 2025 zal het mogelijk zijn om bij Engelstalige track van opleidingen een numerus fixus in te stellen. Een voorstel daartoe van de VVD is aangenomen in de Tweede Kamer, hoewel demissionair minister Dijkgraaf dit met klem heeft ontraden. Een amendement om de basisbeurs nog een jaar langer te verhogen kon niet op een meerderheid rekenen.? ?
Deel bericht

Studenten roeien 24 uur voor medestudenten met psychische problemen

15.02.24
Een etmaal lang roeien op een roeitrainer om medestudenten met psychische klachten te helpen. Daar is studentenroeivereniging Gyas in Groningen mee bezig. De roeiers zijn woensdagavond om acht uur begonnen en roeien dus door tot donderdagavond acht uur. Noa Knip is een van de roeisters.
Deel bericht

Dijkgraaf: actie tegen kansenongelijkheid in hoger onderwijs

15.02.24
Demissionair minister Dijkgraaf wil meer actie tegen ongelijke kansen bij de selectie van studenten in het hoger onderwijs. Hij vindt dat bijvoorbeeld mensen die als eerste van hun familie gaan studeren of mensen met een migratieachtergrond net zoveel kans moeten hebben als anderen om een plaats op een universiteit of hogeschool te bemachtigen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)