Student voor de klas, docent naar conferentie? Niet gek, zegt OCW

29.03.23
r is veel belangstelling voor het nieuwe programma ‘Een slimmer collegejaar’ van minister Dijkgraaf. Het programma bestaat uit 42 verschillende pilots die de planning van het collegejaar, de inhoud van de curricula en andere zaken onder handen zullen nemen. Verlaagd collegegeld vanwege een maand minder onderwijs zit er echter niet in, zegt OCW.
Deel bericht
(advertentie)

Kamer wil wederom pabo opsplitsen en opleidingseisen verlagen

28.03.24
De minister vindt het geen verstandig plan en de sector wil het niet, maar er lijkt wederom een Kamermeerderheid te zijn voor het opsplitsen van de pabo in trajecten voor het jonge en het oudere kind. Veel partijen denken dat dit de opleiding aantrekkelijker maakt voor met name mannelijke studenten die geen zin hebben om les te geven aan kleuters.
Deel bericht

Onderhandelaars hbo maken toepassing seniorenregeling concreet

28.03.24
De onderhandelaars van de AOb hebben samen met de werkgevers in het hbo, de Vereniging Hogescholen, concrete voorbeelden opgesteld voor de toepassing van de seniorenregeling en de uitbreiding ervan.
Deel bericht

Aanpassen taalgebruik voor gelijke waardering van studenten

28.03.24
Open brief aan alle toekomstige studenten van Nederland Geen termen meer als ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid: minister Dijkgraaf (onderwijs) wil af van hiërarchische aanduidingen in het dagelijks taalgebruik over het vervolgonderwijs. Dergelijke woorden houden ongelijkheid in stand en staan de o...
Deel bericht

De wet leeruitkomsten: waarom, wat en hoe?

27.03.24
Met de goedkeuring van de wet leeruitkomsten zal er voor opleidingen de mogelijkheid ontstaan om binnen hun curriculum ruimte te creëren voor persoonlijke leerroutes van studenten. Zo kunnen opleidingen naast ‘onderwijsheden’ ook bestaan uit ‘eenheden van leeruitkomsten’. Een wijziging op papier met veel gevolgen voor de praktijk. Waarom is deze wet nu aangenomen? Wat houdt deze precies in?
Deel bericht

Kabinet kent 351,6 miljoen euro toe aan technologieonderwijs

26.03.24
Het programma Techkwadraat kan van start. Dit programma heeft als doel technologieonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Ieder kind krijgt een stevige basis van technische, digitale en praktische vaardigheden mee.
Deel bericht

Accreditatiestelsel voldoet, onafhankelijkheid beoordelaar essentieel

26.03.24
De Inspectie van het Onderwijs is tevreden met de werkwijzen voor de opleidingsbeoordelingen in het huidige accreditatiestelsel. De werkwijzen bij de accreditatie en visitatie (officiële inspectie) van bestaande opleidingen zijn over het algemeen in orde. Ze voldoen aan 6 van de 7 standaarden die d...
Deel bericht

Twaalf vuistregels voor politiek debat op de universiteit in tijden van polarisatie

26.03.24
De vraag moet niet zijn òf controversiële politieke debatten georganiseerd kunnen worden op universiteiten, maar vooral hoe deze kunnen worden georganiseerd. Universiteiten onthouden studenten een cruciale onderwijservaring als zij controversiële debatten verbieden, stellen twee Duitse onderzoekers. Zij stellen daarom een aantal richtlijnen op.
Deel bericht

Leren én geld verdienen: studenten direct aan de slag bij Alliander

25.03.24
Een hbo-opleiding in de techniek waarbij je vanaf dag één betaald krijgt. De aanhoudende vraag naar techneuten dwingt technische bedrijven en scholen tot creatieve oplossingen. Zo sloegen de HAN en het Arnhemse Alliander een aantal jaar geleden de handen ineen en dat lijkt een succes. De eerste studenten zijn afgestudeerd en werken nu dagelijks aan het elektriciteitsnet.
Deel bericht

Rijk trekt miljoenen uit voor subsidie van onderzoeksprojecten

25.03.24
Het kabinet trekt 160,5 miljoen euro uit om de komende jaren grote onderzoeksprojecten te financieren. Dat heeft demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt. Het gaat om verschillende projecten in de wetenschap voor een periode van minimaal vijf jaar.
Deel bericht

Complete synthetische celkern door wereldwijde samenwerking nabij

24.03.24
Het knutselwerk naar de synthetische cel is weer een stap verder. Een kern met maar liefst zestien door mensen gemaakte chromosomen komt er aan. En dat is een enorme stap. Wat is hier voor nodig en wat hebben we hier nou aan?
Deel bericht

Universiteit Utrecht zet subsidie aan corps voorlopig stop vanwege bangalijst

23.03.24
De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht hebben de subsidie aan het Utrechtsch Studenten Corps (USC) in ieder geval tot het einde van dit collegejaar stopgezet. De sanctie is opgelegd vanwege de zogenoemde bangalijst die werd gemaakt door leden.
Deel bericht

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk, zegt dat eerste patiënt met hersenchip online schaak speelt

22.03.24
Het hersen-chipbedrijf van Elon Musk, Neuralink, heeft zijn eerste patiënt laten zien die een cursor op een computer beweegt met behulp van een geïmplanteerd apparaat. Dat meldt de BBC.
Deel bericht

Cao-afspraak brengt honderden hbo-docenten schaal omhoog

22.03.24
De AOb heeft in de jongste cao afgesproken dat hogescholen docenten minimaal moeten waarderen in salarisschaal 11. Voor een herbeoordeling hebben hogescholen tot 1 september 2025 de tijd, maar bij hogeschool Saxion zijn nu al bijna 200 docenten een schaal omhoog gegaan.
Deel bericht

Limburg wil uitzonderingspositie voor aantrekken buitenlandse studenten

22.03.24
Als het Limburgse hoger onderwijs niet langer buitenlandse studenten kan aantrekken, raken de bestaanszekerheid en het toekomstperspectief binnen de provincie in het geding. Dat is de Limburgse waarschuwing van onderwijsinstellingen, de regionale politiek, het bedrijfsleven en werkgever- en werknemersorganisaties richting de Haagse politiek.
Deel bericht

Groen licht voor de volgende fase van tien Nationaal Groeifondsprojecten

21.03.24
In 2021, 2022 en 2023 heeft het kabinet bekendgemaakt welke projecten geld ontvangen uit de eerste 3 rondes van het Nationaal Groeifonds. Het Nationaal Groeifonds financiert projecten die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland.
Deel bericht

Backward design: wat is het, hoe gebruik je het, en waarom?

20.03.24
Elke docent is dagelijks bezig met het werken vanuit een curriculum. Of dit nu bewust of onbewust gebeurt, of je nu met of zonder methode werkt: er is altijd een plan voor het leren. Hierbij zijn er allerlei verschillende onderdelen die belangrijk zijn! De inhoud van wat leerlingen of studenten moeten leren, de toetsen die er bij komen kijken én de activiteiten die je in de les onderneemt. Maar: hoe kom je tot een goed curriculum?
Deel bericht

Kamer zet voorlopig streep door volgende ronde Groeifonds

20.03.24
De Tweede Kamer stemt tegen het voortzetten van de volgende ronde van het Groeifonds. Er is nauwelijks steun in de Kamer om het Groeifonds ongemoeid te laten. NSC zegt ruimte te willen laten aan de formatietafel, waar komende weken zal worden besloten over de toekomst van het fonds.
Deel bericht

Veiligheid van wetenschappers wereldwijd onder druk

19.03.24
De veiligheid van wetenschappers wereldwijd staat onder grote druk. Van intimidatie op de werkvloer tot bedreigingen en zelfs vervolging en aanslagen: wetenschappers kunnen ermee te maken krijgen. Er is wereldwijd dan ook meer actie nodig om wetenschappers in vrijheid en veiligheid hun werk te laten...
Deel bericht

Beter onderwijs begint op de pabo: 'Studenten beginnen vaak met een achterstand op taal -en rekenniveau'

19.03.24
Het onderwijs in Nederland staat onder druk. Om het tij te keren ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de lerarenopleidingen, zoals de pabo. "We moeten kwalitatief goede docenten opleiden die de kinderen de bagage geven die ze nodig hebben."
Deel bericht

Toch geen voorrang op TU Delft voor vrouwelijke ruimtevaartstudenten

19.03.24
De TU Delft mag vrouwen die Lucht- en Ruimtevaarttechniek willen gaan studeren niet voortrekken. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet. Op de site van de universiteit is dan ook te lezen dat het beleid daarom "momenteel" niet wordt ingevoerd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)