Studenten van Erasmus Universiteit willen meer klimaatactie

23.05.23
Fossiele bedrijven mogen niet meer op carrièrebeurzen van de Erasmus Universiteit staan, de Erasmus Universiteit mag geen onderzoeksgelden ontvangen van fossiele bedrijven en binnen vijf jaar moeten alle banden met de olie- en gasbedrijven verbroken worden. Dat willen studenten in de medezeggenschap van de Rotterdamse universiteit.
Deel bericht
(advertentie)

‘University college biedt betere baankans dan klassieke bachelor’

05.06.23
Ten onrechte wordt het university college gezien als een pretpakket zonder arbeidsmarktperspectief. Studenten met een liberal arts education scoren juist hoger op voor banen benodigde vaardigheden dan studenten van reguliere bachelor-opleidingen. Dit suggereert een studie van Universiteit Maastricht en University College Maastricht op basis van een enquête onder 558 deelnemers.
Deel bericht

Zo gaat het leven van prinses Ariane op de internationale school in Italië eruit ziet

05.06.23
De prinses zit nu nog in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, en zal in Italië gaan studeren voor haar Internationaal Baccalaureaat, een internationaal Vwo-diploma dat toegang geeft tot buitenlandse topuniversiteiten. De toelatingstest is voor iedereen even pittig. Royals doen deze echter niet onder hun echte naam, om elke schijn van voortrekken te voorkomen.
Deel bericht

Sociale veiligheid kunst- en mode-opleidingen: al veel maatregelen, nu nog structurele aanpak

05.06.23
Kunst- en mode-opleidingen in het hoger onderwijs hebben afgelopen jaren verschillende  maatregelen getroffen om de sociale veiligheid voor studenten te vergroten. Ze moeten doorgaan met deze ingezette maatregelen en structureel een veilige leeromgeving waarborgen, stelt de Inspectie van het Onderw...
Deel bericht

Zo was het web niet bedoeld

04.06.23
Het web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie via computers wilden uitwisselen. Iedereen kon er in alle vrijheid publiceren en over zijn data beschikken, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Deel bericht

Peerfeedback: 5 richtlijnen voor het effectief inzetten

04.06.23
Er is steeds meer interesse in het inzetten van feedback en peerfeedback. Maar, het blijkt in de praktijk toch lastig te zijn om peerfeedback effectief te implementeren in de les of in het ontwerp. De meest gehoorde uitspraak van docenten is “Ik heb peerfeedback ingezet en studenten willen toch feedback van mij.” Hoe komt het dan dat onze studenten geen feedback van elkaar willen aannemen terwijl dit juist heel effectief kan zijn?
Deel bericht

Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?

03.06.23
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust. “Een persoonlijke scan kan heel effectief zijn om jouw digitale gedrag duurzamer te maken.”
Deel bericht

Kamer waarschuwt voor effect op werkdruk door normverlaging bsa

02.06.23
Ook in de politiek maakt de door minister Dijkgraaf aangekondigde normverlaging voor het bindend studieadvies (bsa) veel los. Vooral het algemene karakter van de normverlaging en de inbreuk op de autonomie van instellingen resulteren in irritatie. De VVD is daarom sterk tegen. D66 juicht het besluit van de eigen minister juist toe. Daarnaast leven zorgen over het effect op de toch al hoge werkdruk in het hoger onderwijs.
Deel bericht

De Pabo Voorleeskampioen 2023 is Floor van Unen van Pabo Marnix Academie Utrecht

02.06.23
Floor van Unen uit Utrecht heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de achtste landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Floor van de Pabo Marnix Academie Utrecht zich De Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2023 noemen.
Deel bericht

Universiteit Groningen komt met handvaten voor toekomstige bezettingen

01.06.23
Het College van Bestuur de Universiteit Groningen heeft handvaten opgesteld om bezettingen beter onder de duim te houden. Als studenten de RUG willen bezetten, dan kan dat weliswaar, maar er mag er in geen geval overnacht worden en moet er overleg blijven. ls dat niet mogelijk is, dan is de academische vrijheid in gevaar.
Deel bericht

GGD roept jongeren opnieuw op om HPV-prik te halen: 'Nu is het nog gratis'

01.06.23
De GGD roept jongeren tussen de 19 en 26 jaar opnieuw op om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan allerlei soorten kanker veroorzaken. Volgens de GGD is de opkomst nog niet zo hoog, maar is het wel van belang dat de eerste van de twee prikken vóór de zomer gehaald wordt, omdat er anders kosten bij komen kijken.
Deel bericht

Kwart 18- tot 25-jarigen te zwaar

01.06.23
Van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had 17 procent in 2022 overgewicht. Vooral 18- tot 25-jarigen zijn vaak te zwaar. Een kwart van deze jongeren had overgewicht, waarvan 7 procent ernstig overgewicht (obesitas). Dit meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2022, in samenwerking met het RIVM.
Deel bericht

Geef pabo-studenten jaar extra om lees- en rekenniveau te verbeteren, zegt Onderwijsraad: 'We hebben goede leraren nodig'

01.06.23
Het lees- en rekenniveau is in Nederland niet om over naar huis te schrijven. Om toekomstige leraren beter reken- en leesonderwijs te laten geven, moeten ze de mogelijkheid krijgen een jaar langer te studeren, vindt de Onderwijsraad.
Deel bericht

Didactief Special: Burgerschapsonderwijs

31.05.23
Kinderen die frank en vrij durven zeggen wat ze vinden. Maar elkaar ook laten uitspreken en respect tonen voor andersdenkenden. Leerlingen die snappen hoe democratie werkt en dat vrijheid niet bij een pakje boter komt. Heel lang hebben we gedacht dat het allemaal vanzelf sprak in Nederland. We zijn een tolerant volk, toch?
Deel bericht

Studenten uit deze sector zijn het minst tevreden over hun opleiding, blijkt uit onderzoek

31.05.23
De afgelopen weken stonden de centrale examens van het voortgezet onderwijs centraal, maar we mogen natuurlijk de studenten niet vergeten. De Nationale Studenten Enquête van 2023 peilde bij meer dan 289.000 ondervraagden hoe zij zich voelen over de omgeving en werkwijze van hun studie. Zijn ze tevreden? Voelen ze zich veilig genoeg? Het blijkt dat een bepaalde sector heel goed scoort en een andere juist weer totaal niet.
Deel bericht

Studenten meest tevreden over sfeer, minst over informatievoorziening

31.05.23
Studenten in het hbo en wo zijn tevreden over de sfeer op hun opleiding en voelen zich hier veilig om zichzelf te zijn. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 onder meer dan 289.000 studenten, die vandaag bekend zijn gemaakt. 79 procent van de studenten geeft aan dat ze tevreden zijn met de sfeer op hun opleiding.
Deel bericht

Lans Bovenberg over het economieonderwijs

29.05.23
Volgens Lans Bovenberg kunnen het economieonderwijs en het vak burgerschap elkaar versterken in het voortgezet onderwijs. Economie biedt het burgerschapsonderwijs een verhaal over het belang van samenwerken en over de mogelijke obstakels daarbij. Maar ook het burgerschapsonderwijs heeft het economieonderwijs wat te bieden, namelijk een relationeel mensbeeld.
Deel bericht

Geboren in een gevangenis, nu is Aurora (18) op weg naar het prestigieuze Harvard

29.05.23
Geboren in een gevangenis en nu met haar diploma op zak naar een van de meest prestigieuze universiteiten van de Verenigde Staten. De 18-jarige Aurora Sky Castner bewijst dat met een minder goede start, maar met wat hulp, zelfs de zotste dromen haalbaar zijn.
Deel bericht

Lector Chiel van der Veen is bezig kansengelijkheid in Almere te verbeteren

29.05.23
Het onderwijs kent veel uitdagingen. Chiel van der Veen, lector aan Hogeschool Windesheim in Almere gaat aan de slag om de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs aan te pakken. De grootste uitdaging is het verbeteren van de kansengelijkheid voor alle kinderen en jongeren in Almere.
Deel bericht

Woedeaanvallen leren beteugelen is hard werken

27.05.23
Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs belooft beterschap. Hij geeft toe last te hebben van woedeaanvallen en krijgt van zijn eigen partij nog één kans zijn leven te beteren. De belofte komt nadat meerdere klachten van medewerkers en oud- medewerkers naar buiten kwamen. Maar hoe verander je zo’n patroon van woede-uitbarstingen?
Deel bericht

Zo kun je het beste leren voor je eindexamens

27.05.23
Het is bizar. Leerlingen en studenten doen het dagelijks, maar ze krijgen er vaak geen les in. Leren leren is een kunst op zich. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onderwijspsycholoog Gino Camp, bijzonder hoogleraar Effectief leren, legt in een korte video uit wat wel en geen effectieve leermethodes zijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)