Studenten van Erasmus Universiteit willen meer klimaatactie

23.05.23
Fossiele bedrijven mogen niet meer op carrièrebeurzen van de Erasmus Universiteit staan, de Erasmus Universiteit mag geen onderzoeksgelden ontvangen van fossiele bedrijven en binnen vijf jaar moeten alle banden met de olie- en gasbedrijven verbroken worden. Dat willen studenten in de medezeggenschap van de Rotterdamse universiteit.
Deel bericht
(advertentie)

Geen harde cijfers over economische schade door bezuinigingen op onderwijs, zegt CPB

24.06.24
“Uiteindelijk is het toch een beetje: wat je erin stopt, krijg je eruit” Over de economische schade op de lange termijn door de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek van het nieuwe kabinet kun je weinig zeggen, aldus de directeur van het CPB. Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in partijen die wel zeggen dat er harde cijfers op te plakken zijn.
Deel bericht

Beveiligingsmaatregelen bij 59 wetenschappers en universiteitsmedewerkers

24.06.24
Tussen november 2022 en december 2023 zijn er bij 59 wetenschappers en stafleden van universiteiten beveiligingsmaatregelen genomen. Die maatregelen varieerden van het weghalen van contactgegevens op websites tot het fysiek verplaatsen van mensen, staat in de Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers.
Deel bericht

E-mailadressen van 60.000 mensen met studieschuld waren korte tijd online in te zien door datalek

24.06.24
De e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld waren korte tijd online in te zien door een datalek bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Een ethische hacker ontdekte in de avond van 30 mei het datalek en meldde dit meteen.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

Nieuwe minister wil als eerste de “doorgeschoten internationalisering” aanpakken

21.06.24
De implementatie van de veelbesproken Wet Internationalisering in Balans is zijn eerste belangrijke taak als de nieuwe minister van OCW, zegt Eppo Bruins (NSC). Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer sprak de aanstaande OCW-minister zijn bezorgdheid uit over de “doorgeschoten internationalisering”.
Deel bericht

Prestigieuze onderscheiding voor werkvernieuwer en robot-expert Abbink

21.06.24
Hij begon met het maken van robots voor bedrijven, maar al snel ontdekte hij dat die zelden het probleem oplosten waarvoor ze waren bedoeld. Inmiddels probeert hij de toekomst van werk vorm te geven, samen met een team van ingenieurs, ontwerpers, innovatie-experts en sociale wetenschappers. Voor dat pionierende werk krijg David Abbink van de TU Delft vandaag een Stevinpremie van 1,5 miljoen euro uitgereikt.
Deel bericht

Prestigieuze onderscheiding voor werkvernieuwer en robot-expert Abbink

21.06.24
Hij begon met het maken van robots voor bedrijven, maar al snel ontdekte hij dat die zelden het probleem oplosten waarvoor ze waren bedoeld. Inmiddels probeert hij de toekomst van werk vorm te geven, samen met een team van ingenieurs, ontwerpers, innovatie-experts en sociale wetenschappers. Voor dat pionierende werk krijg David Abbink van de TU Delft vandaag een Stevinpremie van 1,5 miljoen euro uitgereikt.
Deel bericht

Minister van Justitie bezorgd over “universitaire docenten die extremisten omarmen”

20.06.24
“Op het moment dat zelfs docenten op een universiteit de extremisten niet herkennen, maar omarmen, dan hebben we een probleem”, stelt de minister van Justitie Dilan Ye?ilgöz-Zegerius. Ze verwacht dat de ontwikkelingen op universiteiten wordt meegenomen in het dreigingsbeeld terrorisme en extremisme van de NCTV.
Deel bericht

Louisiana verplicht scholen om tien geboden in lokalen op te hangen

20.06.24
De Amerikaanse staat Louisiana heeft een wet aangenomen die scholen verplicht om de tien geboden op te hangen in alle klaslokalen. De Bijbelse leefregels moeten vanaf 2025 duidelijk leesbaar te vinden zijn in alle openbare klassen, van peuterschool tot universiteit.
Deel bericht

Onderhandelingsresultaat bereikt over nieuwe cao hbo

19.06.24
De Vereniging Hogescholen en de vakorganisaties Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Onderwijs & Onderzoek, FvOv en CNV Onderwijs hebben op donderdag 13 juni 2024 een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao voor de sector hbo met een looptijd van 18 maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.
Deel bericht

Drie vrienden geven huiswerkbegeleiding: 'Wij hadden geen oudere broer die studeerde'

19.06.24
Zo'n tweehonderd Zoetermeerse basisschoolleerlingen krijgen wekelijks huiswerkbegeleiding van Zakaria, Hicham en Charif. De drie vrienden doen dat vrijwillig, naast hun eigen studie. Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in Den Haag en Haarlem ondersteunen ze na schooltijd leerlingen. Met hun stichting willen ze jonge kinderen motiveren om te leren en laten zien dat studeren ook voor hen is weggelegd.
Deel bericht

Tweede Kamer wil veroordeelde activisten op universiteiten het land uitzetten

19.06.24
In de Tweede Kamer loopt de spanning over de veiligheid van Joodse studenten en de samenwerking met Israëlische instellingen hoog op. In moties wordt gevraagd om drastische maatregelen die sterk ingrijpen op de institutionele autonomie van hoger-onderwijsinstellingen, waaronder het uitzetten van studenten. Daarnaast wil de VVD ontslag van docenten die de veiligheid van Joodse studenten niet kunnen garanderen.
Deel bericht

Veel meer vrouwelijke wetenschappers bij TU Eindhoven door nieuw instroombeleid

19.06.24
Nieuw wetenschappelijk personeel dat op de Technische Universiteit Eindhoven aan de slag gaat is nu voor de helft vrouw en de helft man. Eerder was de verhouding nog 70 procent man en 30 procent vrouw. De universiteit heeft een evenwichtige instroom bereikt door een voorkeursbeleid voor vrouwen.
Deel bericht

Van bakstenen naar boomwadi: Bouwkunde TU Delft verbouwt haar voorplein

18.06.24
In 2024 wordt het voorplein van de Bouwkunde faculteit verbouwd tot Stadsklimaatbos in de vorm van een boomrijke ‘wadi’. Het plein wordt niet alleen een fijnere plek voor studenten en medewerkers, maar biedt ook ruimte voor een hele rits nieuwe onderzoeken. Dr. Nico Tillie: “We bestuderen alle niveaus, van de bodem tot hoog in de lucht en van uitstoot tot biodiversiteit.” En volgens Dr. René van der Velde “gaan we ver voorbij [...]
Deel bericht

NSC vindt langstudeerboete “een van de meer redelijke” maatregelen

14.06.24
“Op de grijsschaal van redelijke versus onredelijke maatregelen, is dit een van de meer redelijke”, zo verdedigde Rosanne Hertzberger (NSC) de langstudeerboete in een Kamerdebat over studentenwelzijn. Daar deed zij wel samen met D66 de oproep aan het hoger onderwijs om studenten die uitvallen vaker op te bellen.
Deel bericht

Coalitie wil meer meesters op de basisschool, is pabo opsplitsen de oplossing?

13.06.24
Het tekort aan meesters is al jaren een hoofdpijndossier in het basisonderwijs. Ook de nieuwe coalitie houdt zich bezig met de vraag: hoe krijgen we meer mannen voor de klas? Met het opsplitsen van de pabo denken de partijen het antwoord te hebben, maar medewerkers in het basisonderwijs zijn sceptisch over het plan.
Deel bericht

Hoger onderwijs beklaagt zich bij Tweede Kamer over internationaliseringswet

12.06.24
Universiteiten, hogescholen en vakbonden luiden de noodklok over de impact van de nieuwe internationaliseringswet. Voorafgaand aan een rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer dringen zij aan op maatwerk en langere overgangstermijnen. Anders dreigen onnodige ontslagrondes, betogen ze.
Deel bericht

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

12.06.24
Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.
Deel bericht

‘Leer rechtenstudenten op verantwoorde manier AI gebruiken’

12.06.24
Het gebruik van AI rukt op in zowel de juridische praktijk als het juridische onderwijs. Leer rechtenstudenten daarom op een verantwoorde manier AI gebruiken, betoogt Ayla Yayla van de Hogeschool Leiden. Studenten moeten bekend worden met zowel de praktische als de ethische, juridische en sociale implicaties van AI. Daarnaast moeten ze worden aangemoedigd om transparant te zijn over de invloed van AI op hun academische werk. [...]
Deel bericht

PVV voorspelt einde aan activisme en ‘woke’ in hoger onderwijs

12.06.24
Bezuinigingen op het hoger onderwijs dwingen instellingen om opnieuw keuzes te maken. Worden het ‘woke’ en ‘activistische wetenschap’ of wordt er weer geïnvesteerd in kwaliteit, vraagt de PVV hardop in de Tweede Kamer. Coalitiepartner VVD maakt zich grote zorgen over de ethische commissies die vol ‘vocale activisten’ zitten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)