Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo

14.09.23
Het heeft lang geduurd voordat praktijkgericht hbo-onderzoek een volwaardige plek kreeg in het wetenschappelijke stelsel. Minister Dijkgraaf (OCW) is van plan om het onderzoek in het mbo ook een volwaardige plek te geven. De minister droomt zelfs van masteropleidingen in het mbo. Daarom is de term 'beroepsonderwijs' niet meer van deze tijd.
Deel bericht
(advertentie)

Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport

12.09.24
In Nederland hebben studenten met een migratieachtergrond aanzienlijk minder studiesucces dan in andere OESO-landen, toont onderzoek. Wel is Nederland volgens de OESO ‘jaloersmakend goed’ in het aantrekken van internationale studenten.
Deel bericht

CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap

11.09.24
Het bestuurscollege van de Erasmus Universiteit wil niet dat er zowel Engels als Nederlands wordt gesproken in vergaderingen met de medezeggenschap. De Universiteitsraad had hierom gevraagd omdat de leden zich verbaal beter kunnen uiten in het Nederlands, terwijl Engels nu de voertaal is. Hun verzoek sluit het aan bij de politieke wens om het Nederlands te herwaarderen aan de universiteit.
Deel bericht

Onderwijsminister spaart bestaande banen, maar uni's blijven ontevreden

11.09.24
Zo'n 1200 wetenschappers die door geplande bezuinigingen van dit kabinet hun baan aan de universiteit dreigden te verliezen, kunnen toch aanblijven. De coalitie wilde 215 miljoen euro bezuinigen op de sectorplannen, geld dat bedoeld is om de werkdruk op universiteiten te verminderen.
Deel bericht

De gemiddelde stagevergoeding van mbo en hbo-studenten

10.09.24
Het nieuwe schooljaar is begonnen en daarmee breekt voor een groot aantal studenten de stageperiode aan. Dit is de kans om de eerste werkervaring op te doen in het werkveld waar de student later werkzaam wil zijn. Dat is natuurlijk mooi, maar het wordt nog beter als daar ook een financiële vergoeding tegenover staat: de stagevergoeding.
Deel bericht

Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd

09.09.24
De invoering van taal- en rekentoetsen bij de pabo, bedoeld om de kwaliteit van leraren te verbeteren, heeft niet geleid tot betere studieresultaten of een toename van het aantal werkende leraren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Deel bericht

Haarlem University ziet groei in buitenlandse studenten, ondanks kabinetsvoornemen

09.09.24
Het aantal studenten van de Haarlem University in de voormalige gevangenis De Koepel groeit. "Met in dit derde studiejaar hebben we 260 studenten uit 58 landen", vertelt directeur Timo Timmerman. Dat het huidige kabinet liever minder internationale studenten in Nederland ziet, vindt hij op z'n zachts gezegd kortzichtig.
Deel bericht

Studenten wonen in zorgcentrum met zieke ouderen: 'Hebben ze hard nodig'

06.09.24
Het is een opmerkelijke win-win oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel en voor het tekort aan studentenkamers. In Breda wonen 18 zorgstudenten in woonzorgcentrum Elisabeth. Ze moeten wel meehelpen met het begeleiden van de zieken die daar wonen. "Ik kan het iedereen aanraden", zegt studente Lyana.
Deel bericht

Waarom zelfs gemotiveerde studenten afhaken

06.09.24
In het hbo haalt maar 51,5 procent van de studenten binnen vijf jaar een diploma. Communicatiedocent Raimke Groothuizen stelt het uitvalprobleem op een niet-zure manier aan de orde in een sprookjesboek. "Studenten moeten om hulp vragen, maar docenten moeten de opening bieden."
Deel bericht

Zelf aan de slag met de Vliegende Brigade methodiek

04.09.24
In 2023 en 2024 bezocht de Vliegende Brigade acht onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo om daar, samen met betrokkenen, vraagstukken rondom in- en doorstroom en studentenwelzijn te voorzien van een praktische oplossing op basis van inzichten uit onderzoek.
Deel bericht

“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”

03.09.24
Minister Eppo Bruins weet zelf ook nog niet hoe hij alle bezuinigingen moet doorvoeren op universiteiten, zo bleek bij de opening van het academisch jaar bij de Erasmus Universiteit. Hij kwalificeerde zijn eigen bezuinigingen als lelijk en niet mooi.
Deel bericht

Helft Nederlandse universiteiten geleid door vrouw

02.09.24
De helft van de universiteiten in Nederland heeft op dit moment, bij de start van het nieuwe academische jaar, een vrouwelijke rector magnificus. Dat meldt NRC. Het is nooit eerder voorgekomen dat evenveel mannen als vrouwen de hoogste bestuurder op een universiteit zijn.
Deel bericht

Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid

02.09.24
Het idee dat studenten de kwaliteit van onderwijs kunnen beoordelen door het enkel te volgen is een misvatting. Studentevaluaties kunnen slechts als klanttevredenheidsonderzoeken worden gezien, betoogt de Amerikaanse onderzoeker Daryl Close. Daarnaast kunnen studentevaluaties de academische vrijheid ondermijnen, waarschuwt hij.
Deel bericht

Hoe AI scholen en universiteiten nog afhankelijker kan maken van grote techbedrijven

31.08.24
Kunstmatige intelligentie (AI) sloeg 1,5 jaar geleden in als een bom in het onderwijs. Leerlingen gebruiken het inmiddels graag, maar deskundigen waarschuwen voor de groeiende afhankelijkheid van grote techbedrijven in het onderwijs.
Deel bericht

Vereniging Hogescholen roept kabinet op: 'Schrap de bezuinigingen op hbo en investeer in hbo-talent'

31.08.24
"Doe het niet, die langstudeerboete, en doe het zo snel mogelijk niet" zo sprak voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen afgelopen donderdag bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar bij de HAN. Limmen roept het kabinet op af te zien van bezuinigingen op het hbo en juist te investeren in talent.
Deel bericht

VU en UvA nemen veiligheidsmaatregelen tijdens opening academisch jaar

30.08.24
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) starten het nieuwe academisch jaar met extra veiligheidsmaatregelen. Bij beide universiteiten worden toegangscontroles gehouden met QR-codes en moeten jassen en tassen buiten blijven. Dat zeggen de universiteiten tegen de NOS.
Deel bericht

CPB wijst op positieve effecten van studiemigratie

30.08.24
Afgestudeerde internationale studenten die in Nederland blijven, verdienen vaak een bovengemiddeld inkomen en dragen daarmee bij aan de Nederlandse economie. Zo stelt het Centraal Planbureau in een nieuwe studie over migratiebeleid sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Deel bericht

Krimp in het hbo zorgt voor ontslagen

29.08.24
Door de ingezette krimp van de studentenaantallen in het hbo zijn ontslagen onontkoombaar. Ook wordt nagedacht over het inzetten van afstandsonderwijs om de krimp op te vangen, zo staat te lezen in de jaarverslagen van hogescholen.
Deel bericht

De gemiddelde student bestaat niet, laten gepersonaliseerde algoritmes zien

29.08.24
De ‘gemiddelde’ student bestaat niet, en het gemiddelde komt niet overeen met de meerderheid van de studenten. Dat concluderen Finse en Amerikaanse onderzoekers die individuele voorspellende modellen voor zelfregulering bouwden. Zulke modellen zijn gebaseerd op de eigen data van studenten, niet op algemene data van een grote groep.
Deel bericht

In deze studentenstad zijn mbo'ers en hbo'ers samen op introductie

29.08.24
Concerten, spellen en vooral heel veel nieuwe mensen leren kennen. Met het nieuwe schooljaar voor de boeg maken eerstejaars studenten deze week kennis met de stad waar ze gaan studeren. Zo ook in Deventer, waar de organisatie dit jaar met een nieuw concept is gestart.
Deel bericht

Leer.tips: een kennisbank met werkvormen, onderzoeken, downloads en meer

28.08.24
Op welke manier kun je goed leren? En hoe kun je dus goed helpen met leren? Door onderzoek weten weten we steeds beter hoe je evidence-informed kunt studeren en lesgeven. Er verschijnen daarover dan ook steeds meer wetenschappelijke publicaties, boeken, video’s etc. Dit is inmiddels een hoop [...]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)