RIVM: sluiten scholen hielp het minst tegen verspreiding coronavirus

10.02.24
Van alle maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, heeft het sluiten van scholen het kleinste effect gehad. Het sluiten van niet-essentiële winkels en het verbieden van bijeenkomsten hielpen aanzienlijk meer. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Deel bericht
(advertentie)

Crowdfunding Belgische youtuber voor Sanda Dia-zaak levert ruim 125.000 euro op

25.02.24
De Belgische youtuber Acid heeft met crowdfunding al meer dan 125.000 euro opgehaald om de boete, de schadevergoeding en proceskosten te kunnen betalen in de Sanda Dia-zaak. Ook gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak waarin hij tot het betalen van een boete en schadevergoeding werd veroordeeld. Dia was bij zijn ontgroening door de studentenclub na twee dagen van ontberingen aan de gevolgen overleden.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

De polarisatie groeit als een gezwel, we rollen bekvechtend richting de afgrond

24.02.24
De grootste crises moeten zich nog aandienen, en we rollen nu al bekvechtend richting de afgrond. Nicolaas Veul vraagt zich af: welke leider grijpt ons bij de kraag?
Deel bericht

Warm pleidooi voor tweetaligheid

23.02.24
Op Tilburg University is Engels de standaardtaal. Wie daar moeite mee heeft, werd de laatste jaren weggezet als nationalist. AOb-vertegenwoordiger Wim Dubbink neemt het op voor medewerkers die Nederlands willen spreken aan de universiteit.
Deel bericht

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

22.02.24
Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Studente een dag na de brand in de Peperstraat in Groningen: 'Ben dankbaar dat ik nog leef'

22.02.24
Zo'n 24 uur na de brand in het studentencomplex aan de Peperstraat in Stad gaat het beter met Sinziana Karina Buda. De Roemeense studente zat samen met zeven huisgenoten enige tijd vast in het brandende gebouw.
Deel bericht

‘De onzekerheid die ik over mijn mbo-achtergrond voelde, gun ik niemand’

22.02.24
Eerst zat ze er zelf in de collegebanken, nu is ze medewerker en docent aan de HvA. Jessica Singh schrijft columns voor HvanA over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Deze keer over de minderwaardigheid die mbo’ers wordt aangepraat.
Deel bericht

RUG-docent cyberveiligheid maakt zich zorgen: 'We staan te weinig stil bij wat hackers kunnen'

22.02.24
Gevaar dreigt voor de zorg als een medicijnleverancier wordt gehackt. De energievoorziening kan in gevaar komen als cruciale software doelwit is van datagijzeling. De wereld moet waakzaam zijn, maar universitair docent cyberveiligheid Evgeni Moyakine maakt zich grote zorgen over het gebrek aan kennis.
Deel bericht

Doek valt toch niet voor ScienceGuide: voldoende lezers doen donatie

20.02.24
Een gebrek aan een toekomstbestendige financiëring leek ScienceGuide de das om te doen, maar het nieuwsplatform over het hoger onderwijs heeft genoeg donateurs aan zich weten te binden, zo laat de redactie maandag weten.
Deel bericht

Universiteiten kunnen vanaf 2025 numerus fixus instellen op Engelstalige tracks

16.02.24
In 2025 zal het mogelijk zijn om bij Engelstalige track van opleidingen een numerus fixus in te stellen. Een voorstel daartoe van de VVD is aangenomen in de Tweede Kamer, hoewel demissionair minister Dijkgraaf dit met klem heeft ontraden. Een amendement om de basisbeurs nog een jaar langer te verhogen kon niet op een meerderheid rekenen.? ?
Deel bericht

Studenten roeien 24 uur voor medestudenten met psychische problemen

15.02.24
Een etmaal lang roeien op een roeitrainer om medestudenten met psychische klachten te helpen. Daar is studentenroeivereniging Gyas in Groningen mee bezig. De roeiers zijn woensdagavond om acht uur begonnen en roeien dus door tot donderdagavond acht uur. Noa Knip is een van de roeisters.
Deel bericht

Dijkgraaf: actie tegen kansenongelijkheid in hoger onderwijs

15.02.24
Demissionair minister Dijkgraaf wil meer actie tegen ongelijke kansen bij de selectie van studenten in het hoger onderwijs. Hij vindt dat bijvoorbeeld mensen die als eerste van hun familie gaan studeren of mensen met een migratieachtergrond net zoveel kans moeten hebben als anderen om een plaats op een universiteit of hogeschool te bemachtigen.
Deel bericht

RUG omarmt gebruik ChatGPT, maar er zijn wel regels

14.02.24
ChatGPT is niet meer uit het academisch leven weg te denken. De RUG heeft daarom tien basisregels opgesteld om het gebruik van generatieve AI te reguleren.
Deel bericht

Complete bibliotheek van Charles Darwin online gezet door historici

12.02.24
Wetenschappers van het Darwin Online-project hebben vandaag de complete privébibliotheek van Charles Darwin online gezet. De verzameling van de grondlegger van de evolutietheorie telt nu 7400 titels en 13.000 volumes. De presentatie van het project gaat vooraf aan de 215de geboortedag van Darwin, op 12 februari.
Deel bericht

Groninger Studentenbond is voor minder Engelstalige studies: 'Hoofddoel is goed onderwijs'

09.02.24
De Groninger Studentenbond juicht de maatregelen van de universiteiten om minder opleidingen in het Engels te geven toe. Volgens Ken Hesselink, voorzitter van de bond, is de universiteit te veel op geld verdienen gericht geweest.
Deel bericht

Gemiddelde huur studentenkamer nadert de 1000 euro per maand in Amsterdam

09.02.24
Ook in 2023 waren studenten die een kamer vonden in Amsterdam het duurst uit, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet.nl. De gemiddelde huur bedroeg hier vorig jaar 947 euro per maand, terwijl het landelijk gemiddelde op 551 euro lag. Ook het verschil met de gemiddelde huur in andere steden werd een stuk groter.
Deel bericht

Definitieve inschrijfcijfers universiteiten bekend

08.02.24
Er studeren dit jaar 340.088 studenten aan een Nederlandse universiteit. Dat zijn er vrijwel net zoveel als de vorige twee jaar. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers van Universiteiten van Nederland (UNL). Dit collegejaar zijn er circa 220 minder internationale studenten gestart met een bacheloropleiding aan een Nederlandse universiteit dan vorig jaar.
Deel bericht

Universiteiten gaan Engels beperken en Nederlands meer promoten

08.02.24
Universiteiten nemen maatregelen om de instroom van internationale studenten te verminderen en de Nederlandse taalvaardigheid van studenten en medewerkers te vergroten. De veertien universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zijn het eens geworden over de stappen die daarvoor moeten zorgen.
Deel bericht

Omtzigt inspireert Vlaamse Christendemocraten om buitenlandse studenten te weren

07.02.24
Vlaamse christendemocraten willen het aantal internationale geneeskundestudenten beperken om meer ruimte te laten voor Vlaamse studenten. Het is één van de voorstellen van CD&V om het huisartsentekort aan te pakken. Deze plannen zijn deels geïnspireerd door Pieter Omtzigt, zegt de partijvoorzitter Sammy Mahdi.
Deel bericht

Docent die leerlingen betastte is niet meer welkom bij Fontys

07.02.24
De conservatoriumdocent die stelselmatig vier leerlingen betastte, is niet langer welkom bij Fontys Hogescholen. Hij is inmiddels met pensioen, maar niettemin is hem de toegang tot het gebouw ontzegd. De directie van de hogeschool heeft er een mail over rondgestuurd aan de medewerkers.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)