Universiteiten werken aan demonstratieprotocol

13.05.24
Universiteiten in Nederland zijn bezig met het opstellen van een demonstratieprotocol. Dat heeft de interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) gezegd in tv-programma Buitenhof.
Deel bericht
(advertentie)

Gaan studenten vakken Keltisch volgen, als er geen opleiding meer is?

01.11.24
Wie Keltisch wil studeren, kan binnen de Benelux alleen terecht in Utrecht. Desondanks moet de opleiding sluiten. Schokkend, aldus Keltoloog Nike Stam. Tegelijkertijd probeert ze hoop te putten uit toezeggingen van de faculteit. “We willen onze hechte gemeenschap niet kwijt.”
Deel bericht

Meeste jongeren kiezen opleiding die hen het leukst lijkt

01.11.24
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Deel bericht

Groei aantal studenten maakt het lastig onderwijs inclusief te houden

31.10.24
Op dit moment maken zo’n 4400 studenten van de Universiteit Utrecht gebruik van extra studievoorzieningen. Ze krijgen meer tijd voor een tentamen, kunnen in een aparte ruimte hun toets maken of maken gebruik van voorlees-software. Dit zorgt voor veel extra werk en hogere werkdruk bij docenten die dit veelal regelden.
Deel bericht

Leden van roeivereniging Nereus vernielen Leidse sociëteit: 'Dit is geen grap meer'

30.10.24
Leden van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus hebben gisteravond in Leiden vernielingen aangericht in de sociëteit van Njord, een andere studentenroeivereniging. Volgens de Leidse vereniging viel er plotseling een grote groep binnen en zijn er veel historische spullen kapotgemaakt.
Deel bericht

Studies Duits en Frans verdwijnen bij Universiteit Utrecht: hoe erg is dat?

29.10.24
De studies Duits en Frans verdwijnen aan de Universiteit Utrecht (UU). Het leerlingenaantal loopt al jaren terug en het kabinet wil bezuinigen op het hoger onderwijs. Hoe erg is het dat de twee opleidingen straks niet meer gegeven worden in Utrecht?
Deel bericht

Universiteit Utrecht schrapt zes kleine taal-, cultuur- en religiestudies

29.10.24
De Universiteit Utrecht schrapt zes kleine opleidingen op het gebied van taal, cultuur en religie. De universiteit zegt dit te doen vanwege een lagere instroom van studenten, maar ook vanwege de geplande onderwijsbezuinigingen van het kabinet.
Deel bericht

NWO: schrappen van promotiebeurzen voor leraren klap voor kwaliteit van het onderwijs

25.10.24
NWO is onaangenaam verrast door de invulling van het OCW-aandeel in de rijksbrede subsidietaakstelling die bekend is geworden. Concreet betekent het dat de promotiebeurzen voor leraren de komende jaren vrijwel geheel worden wegbezuinigd. Verder krijgt NWO een korting op haar budget te verwerken van €8,4 miljoen in 2026, oplopend tot €21,9 miljoen structureel vanaf 2029.
Deel bericht

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

25.10.24
“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd.
Deel bericht

'Problematisch' noemt Bruins de bezuinigingen op hoger onderwijs, maar het moet van de coalitie

25.10.24
Van “vervelende maatregelen” (coalitie) tot “ongekende kaalslag” (oppositie): in de Tweede Kamer verdedigde onderwijsminister Eppo Bruins gisteren voor het eerst de grote bezuinigingen op het hoger onderwijs.
Deel bericht

Onderwijsminister schrapt reeks aan subsidies

25.10.24
Het kabinet gaat nog meer bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook gaat er minder geld naar lerarenbeurzen en wordt een goed lopend mbo-fonds geschrapt. Het is een greep uit de maatregelen die de staatskas moeten spekken.
Deel bericht

Ministerie bezuinigt op subsidies voor cultuur, onderzoek en gymnastiekles

24.10.24
Organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, moeten het de komende jaren in totaal met ruim 360 miljoen euro minder doen. Er wordt gesneden in cultuursubsidies, bewegingsonderwijs en de publieke omroep.
Deel bericht

HU wint eerste plaats in Polen met ‘een soort Tinder in de bieb’

24.10.24
Na een intensief Erasmusproject van drie jaar was het eind september zover: de DEMS-competitie in Gdansk, Polen. Een groepje HU-studenten Communicatie behaalde een gedeelde eerste plaats met hun app BINDER [...]
Deel bericht

Bedrijfsleven roept kabinet op af te zien van bezuinigingen onderwijs

23.10.24
Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van ruim één miljard euro op onderwijs, onderzoek en innovatie. Ceo’s van onder andere Adyen, Koninklijke FrieslandCampina, VDL Groep en NXP roepen het kabinet samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW op om te investeren in een productieve, concurrerende en wendbare economie.
Deel bericht

Einstein Telescope in Limburg stap dichterbij

21.10.24
Er zijn grote stappen gezet om de Einstein Telescope in het grensgebied van België, Nederland en Duitsland te kunnen bouwen. Dat bleek tijdens de vierde ministeriële top over dit project. De Vlaamse regering reserveert alvast 200 miljoen voor het project. Daarnaast ondersteunen België en Nederlan...
Deel bericht

Iselinge Hogeschool verwelkomt meer pabo-studenten in strijd tegen lerarentekort

21.10.24
Het aantal pabo-studenten op Iselinge Hogeschool is dit jaar flink gestegen. De hogeschool verwelkomde 156 nieuwe studenten voor de deeltijd- en voltijdpabo. Vorig jaar waren dat er 104. De hogeschool biedt naast de voltijd- en deeltijdpabo ook de tweejarige opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad-PEP) aan.
Deel bericht

Van Havo tot hier

20.10.24
Soms lijkt het alsof iedereen al weet waar ze naartoe werken. Alsof er een recht pad is van je middelbare school naar een leven als professor. Maar is dat wel zo? Zo zit het bij mij!
Deel bericht

Buurlanden komt hij niet in, tóch mag omstreden kopstuk van pro-Palestinaclub spreken op universiteit in Nijmegen

19.10.24
In Nederland dreigt de pro-Palestijnse organisatie Samidoun verboden te worden, in Duitsland gebeurde dat al eerder. Tóch is een kopstuk van deze omstreden groep eind deze maand weer welkom bij een bijeenkomst op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het doet veel stof opwaaien.
Deel bericht

AOb roept schoolbesturen op om gratis griepprik aan te bieden

19.10.24
‘Onderwijswerkgevers, bied het onderwijspersoneel een griepprik aan.’ De AOb wijst schoolbesturen uit het po, vo, mbo en hbo op het advies van de Gezondheidsraad met dezelfde boodschap. “Wij roepen scholen op om deze adviezen ter harte te nemen", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.
Deel bericht

Universiteit Utrecht erkent problemen met leefbaarheid Utrecht Science Park

17.10.24
De Universiteit Utrecht is zich bewust van de problemen rond leefbaarheid op het Utrecht Science Park. De universiteit erkent dat die problemen ook van invloed kunnen zijn op de mentale gezondheid van de bewoners. Samen met de gemeente is de universiteit naar eigen zeggen "hard aan het werk" om de situatie te verbeteren.
Deel bericht

Socrates in het onderwijs: werken aan kritisch denkvermogen van studenten

17.10.24
De Griekse filosoof Socrates staat bekend om zijn methode van kritisch bevragen en reflecteren. Hoewel zijn ideeën duizenden jaren oud zijn, is zijn benadering vandaag de dag relevanter dan ooit in het onderwijs. In een wereld waarin informatie overal beschikbaar is en meningsvorming vluchtig kan zijn, is het ontwikkelen van kritisch denkvermogen bij studenten essentieel.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)