Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen

15.05.24
'Incompetente bestuurders' moeten worden vervangen, 'raddraaiende studenten' moeten worden verwijderd van de universiteit en studievisums moeten worden ingetrokken. Dat eist de Tweede Kamer na de studentenprotesten van afgelopen week. Daarnaast wil de Kamer een directe identificatieplicht voor studenten, maar dat is niet zo makkelijk in te voeren, zei demissionair minister Paul.
Deel bericht
(advertentie)

Fysiotherapie-opleiding van Avans+ afgekeurd: 20 studenten blijven met waardeloos diploma achter

25.05.24
De opleiding psychosomatische fysiotherapie bij Avans+ kost 20.000 euro. Maar kort voor hun afstuderen krijgen de studenten te horen dat beroepsorganisatie NFP de kwaliteit ondermaats vindt. De opleiding wordt afgekeurd en hun diploma daarmee waardeloos.
Deel bericht

Nederlandse studenten bij beste van Europa, als ze meer keuzetijd krijgen

24.05.24
Als Nederlandse studenten langer de tijd krijgen om hun studie af te ronden, presteren ze ver boven het Europese gemiddelde. Vanwege de verplichte vroege keuze voor een examenprofiel in het voortgezet onderwijs, blijken veel studenten tijdens hun vervolgopleiding te stoppen, te switchen of een tussenjaar te nemen.
Deel bericht

‘Bewezen effectief onderwijs? Wat betekent dat eigenlijk?’

24.05.24
De nieuwe coalitiepartijen willen het onderwijs herstellen met onderwijsmethodes die ‘bewezen effectief’ zijn. Ze zouden er echter goed aan doen om niet te stellig te zijn over de beloften van zulke ‘bewezen effectieve aanpakken’, schrijft Fontys-lector Rutger van de Sande. “Het ontbreekt aan onderzoeksbevindingen om pleidooien in die richting te ondersteunen.
Deel bericht

UvA-demonstranten voor de rechter, Spaanse student krijgt maand cel

24.05.24
Zeven betogers stonden vandaag voor de rechter omdat zij twee weken geleden tijdens een pro-Palestijns protest op de Universiteit van Amsterdam geweld tegen de politie zouden hebben gebruikt. Niet alle zaken werden meteen afgerond.
Deel bericht

‘Sociale veiligheid hoger onderwijs vergt onafhankelijk meldpunt’

23.05.24
Studenten hebben vaak weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van ombudsfunctionarissen en klachtencommissies. Daarom moet elke hoger-onderwijsinstelling een centraal, onafhankelijk klachtenloket hebben voor meldingen van sociale onveiligheid. Dat schrijven het ECIO, Stichting Time Out en het ISO in een handreiking. Ze benadrukken het belang van een instellingsbrede aanpak en bepleiten het oprichten van safe spaces.
Deel bericht

Kamerprijzen weer gestegen in studentensteden

23.05.24
De huurprijzen in studentensteden zijn gestegen. De prijzen van kamers en appartementen voor studenten stegen afgelopen jaar met respectievelijk 5,1 procent en 1,9 procent. Dat blijkt uit een rapportage van verhuurplatform Kamernet.
Deel bericht

Discriminatie studenten met migratieachtergrond door DUO groter dan gedacht

23.05.24
Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de algoritmes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat blijkt uit onafhankelijk vervolgonderzoek in opdracht van de onderwijsorganisatie. Die discriminatie was waarschijnlijk groter dan gedacht.
Deel bericht

Radboud: mobiel uit de klas heeft positieve effecten, maar ook nadelen

23.05.24
"De pauzes zijn gezelliger want leerlingen praten weer vaker met elkaar en tijdens lessen is concentreren juist makkelijker", zegt onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. Het zijn de eerste positieve resultaten van een onderzoek dat de universiteit laat doen naar het verbod op mobieltjes dat veel middelbare scholen hebben ingevoerd na de kerstvakantie.
Deel bericht

ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e

23.05.24
ASML investeert de komende tien jaar tachtig miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld van de Veldhovense chipmachinemaker gaat onder andere naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook betaalt het bedrijf mee aan de bouw van een onderzoeksruimte.
Deel bericht

Interview | Kirschner: De ommekeer naar beter onderwijs komt van onderop

19.05.24
Dit jaar viert de Open Universiteit haar veertigjarig bestaan. Een goede reden om Paul Kirschner, emeritus-hoogleraar Onderwijspsychologie, te vragen hoe hij terugkijkt op veertig jaar onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Hij was vanaf de oprichting betrokken bij de universiteit en ging hier als eerste onderzoek doen. Wat waren zijn drijfveren tijdens zijn loopbaan? Wat is er uitgekomen van zijn ambities [...]
Deel bericht

Hoe krijgen we studenten weer naar de les?

18.05.24
Bezuinigingen, tijdelijke contracten die niet verlengd worden, vacaturestops. Het hbo kampt met demografische krimp die wordt versterkt door een hoge studie-uitval. Studenten haken steeds vaker pas in het tweede of derde jaar af. Wat is er aan de hand met huidige generatie studenten?
Deel bericht

Man die verdacht wordt van vernielen schermen UvA is Palestijnse asielzoeker

17.05.24
De man die deze week werd aangehouden voor het kapotslaan van beeldschermen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een Palestijnse asielzoeker. Hij ontkent dat hij spullen heeft vernield, zegt zijn advocaat tegen de NOS.
Deel bericht

Studenten van de 'pechgeneratie' krijgen tegemoetkoming, geen rentebevriezing

17.05.24
PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten om studenten van 'de pechgeneratie' een tegemoetkoming te geven voor hun opgebouwde studieschuld. Er komt dus definitief geen renteverlaging of -bevriezing.
Deel bericht

Vereniging Hogescholen bezorgd over voorgenomen bezuinigingen hoger onderwijs

17.05.24
Hogescholen willen een sleutelrol vervullen in de regio met hun onderwijs, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Ze voelen zich daarin erkend in het hoofdlijnenakkoord dat gerichte aandacht heeft voor het belang van hbo-opleidingen in de regio. Die aandacht voor de regionale rol van hogescholen is positief. Maar de aangekondigde bezuinigingen op onderzoek, internationalisering en studenten die lang over hun studie doen geven reden tot zorg.
Deel bericht

Wetsvoorstel internationalisering in balans naar de Kamer

16.05.24
Maandag 13 mei is het Wetsvoorstel internationalisering in balans aangeboden aan de Tweede Kamer. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt, onder meer op het gebied van huisvesting. Dat is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in het hbo ligt rond de 8 % en is stabiel. 90% van alle hbo-opleidingen is in het Nederlands te volgen.
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Nieuwe coalitie: de langstudeerboete is terug en het Engels wordt verder teruggedrongen

16.05.24
De langstudeerboete wordt weer ingevoerd. Het Engels in de bachelors wordt verder teruggedrongen; dit is alleen nog maar mogelijk bij technische studies. Ook het bindend studieadvies wordt niet afgeschaft en selectie blijft mogelijk en er wordt 400 miljoen bezuinigd op de sectorplannen en het wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit de plannen van een nieuw kabinet.
Deel bericht

Europese Verkiezingen: aanstaande coalitiepartijen eensgezind over studiemigratie

15.05.24
Wat is de inzet van Nederlandse partijen op het gebied van onderwijs voor de naderende Europese Verkiezingen? De formerende partijen VVD, BBB en NSC bepleiten vooral dat buitenlandse studenten minder snel recht moeten hebben op een basisbeurs. Daarnaast willen veel partijen het Erasmus+-programma uitbreiden richting andere groepen.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

'Chinese studenten in buitenland worden in de gaten gehouden door China'

13.05.24
Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen daar ook te maken met intimidatie, en worden lastiggevallen en in de gaten gehouden. De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland, staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)