Vijf vragen over de zomervakantie

05.07.24
Terugdenkend aan de zomervakantie in je jeugd, leek die eindeloos te duren. Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n lange vakantie in de zomer? En nog meer vragen over de Nederlandse zomervakantie.
Deel bericht
(advertentie)

Marokko levert meeste buitenlandse studenten aan Frankrijk

08.07.24
Marokko is het belangrijkste land van herkomst voor buitenlandse studenten in Frankrijk, zowel in universiteiten als in ingenieursopleidingen. Dat blijkt uit een jaarverslag van Campus France, de Franse instelling voor de promotie van hoger onderwijs en internationale mobiliteit.
Deel bericht

eerste stap naar pan-Europese open universiteit

08.07.24
De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de universitaire alliantie OpenEU. De OpenEU-alliantie brengt veertien Europese universiteiten, waaronder de Nederlandse Open Universiteit, samen om te werken aan een robuuste en duurzame open Europese universiteit. Hun missie is om een open Europese universiteit op te richten die studentgericht, inclusief, digitaal en groen is.
Deel bericht

OCW besluit positief over cross-sectorale hbo-master Human Capital Innovation

08.07.24
Op de arbeidsmarkt is steeds meer behoefte aan praktijkgerichte professionals. Want met complexe uitdagingen als bijvoorbeeld de energietransitie, een krappe arbeidsmarkt, onze ouder wordende bevolking of de opkomst van AI en data komen er veel uitdagingen op Nederland af. Hogescholen hebben daarom de handen ineengeslagen om praktisch opgeleide masters af te leveren die Nederland voor de toekomst nodig heeft.
Deel bericht

Loonsverhoging van 4,7 procent voor alle universiteitsmedewerkers

04.07.24
De onderhandelaars voor een nieuwe cao voor de Nederlandse universiteiten zijn eruit. Er ligt sinds vandaag een onderhandelingsresultaat met daarin een loonsverhoging van 4,7 procent voor alle universiteitsmedewerkers. Ook komt er per universiteit één centraal meldpunt om sociale onveiligheid te melden.
Deel bericht

Volgende uitbreiding van internationale pabo in Meppel naar 600 studenten: 'Bijna iedereen ondergebracht'

04.07.24
De internationale pabo in Meppel breidt volgend schooljaar nog eens uit met zo'n 100 tot 150 studenten. Daarmee krijgen ongeveer zeshonderd internationale studenten na de zomer les NHL Stenden in Meppel.
Deel bericht

Flexibel onderwijs: hoe benader je het?

03.07.24
Werk je in het hoger onderwijs? Dan ontkom je niet aan de discussie over het flexibiliseren van het onderwijs. Flexibilisering is een steeds centraler thema geworden. Maar voordat opleidingen maatregelen implementeren, helpt het om de uitwerking van keuzes goed te doordenken. In dit artikel belichten we flexibilisering vanuit een samenhangend perspectief op curriculumontwikkeling.
Deel bericht

Steunpunt lesgeven over de Holocaust start in Amsterdam

03.07.24
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft in samenwerking met gemeente Amsterdam een steunpunt opgezet voor scholen, waar zij terecht kunnen met vragen over Holocausteducatie.
Deel bericht

Soepele toelating tot pabo heeft 'meer nadelen dan voordelen'

03.07.24
Begin maar vast, zeggen pabo’s tegen studiekiezers die nog niet zijn geslaagd voor hun kennistoetsen in belangrijke schoolvakken. Maar die soepele toelating leidt nog niet tot een hogere instroom, staat in een rapport.
Deel bericht

Methode om JPEG-bestanden te herstellen helpt bij veiligstellen digitale sporen

02.07.24
Om bewijs te vernietigen, proberen criminelen vaak bestanden, zoals foto’s, te verwijderen. Maar: verwijdering van een bestand betekent niet dat de bytes van het bestand ook weg zijn. Forensisch onderzoekers proberen dan ook verwijderde bestanden terug te halen door op zoek te gaan naar alle bytes van een bestand. Als het bestand in stukjes op de harddisk stond, wordt dit veel moeilijker. Vincent van der Meer, promovendus aan [...]
Deel bericht

Internationale hbo-alumni blijven vaker in Nederland dan wo’ers

02.07.24
Internationale studenten die afstuderen aan een hogeschool blijven vaker in Nederland dan afgestudeerden van universiteiten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het ROA. Universiteiten kunnen leren van de aanpak van het hbo, stellen de Maastrichtse onderzoekers.
Deel bericht

Google Workspace kan veilig worden gebruikt in het onderwijs

02.07.24
Google Workspace kan veilig gebruikt worden binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op basis van onderzoek van SURF en SIVON vandaag aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON de data en privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace in het onderwijs. Voor veilig gebruik moeten scholen wel zelf maatregelen nemen. SURF en SIVON ondersteunen de scholen hierbij.
Deel bericht

Kabinet krijgt advies om studieschuld bij BKR te registreren vanwege schuldengewenning

02.07.24
Studieschulden vormen een steeds groter deel van de totale schuldenlast van huishoudens. Dit komt mede doordat studieleningen zo gangbaar zijn geworden, dat gewenning optreedt bij de huidige generatie studenten. Daarom wordt de regering geadviseerd om studieleningen bij het BKR te registreren in een poging problematische schulden tegen te gaan.
Deel bericht

Boek van onderzoekers uitgeroepen tot beste Kinderklimaatboek 2022-2023

01.07.24
Het boek 'Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat' is uitgeroepen tot het beste Kinderklimaatboek 2022-2023. Het boek, verschenen in 2022, is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Wilfried Ivens, universitair hoofddocent bij Milieuwetenschappen en Esther Bakker, universitair docent Gezondheidspsychologie, beiden verbonden aan de Open Universiteit. Het staat vol met weetjes over natuur, klimaat en milieu.
Deel bericht

Kamer vreest ontslaggolf aan universiteiten vanwege internationaliseringswet

01.07.24
Door het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans zullen universiteiten veel personeel kwijtraken, vreest een deel van de Tweede Kamer. Die bezorgdheid blijkt uit een schriftelijke vragenronde over het wetsvoorstel. Daarnaast willen veel partijen het hbo vrijwaren van de strenge taaltoets.
Deel bericht

AI-assistenten in de klas

30.06.24
In het klaslokaal van de toekomst gidst een pratende AI-assistent leerlingen door de opdrachten, denkt hoogleraar Inge Molenaar. Maar eerst moeten onze vaardigheden om met AI om te gaan, beter.
Deel bericht

Docent wil taboe doorbreken: ‘Zelfs de meest gemotiveerde studenten kunnen vastlopen’

29.06.24
“Het grote aantal studenten dat ik zie vastlopen en uitvallen tijdens hun opleiding baart me grote zorgen,” zegt Raimke Groothuizen, docent aan Avans Hogeschool in Breda. Raimke is auteur van ‘Sprookjesboek voor studenten – die niet in sprookjes’ geloven. Dit boek werd op donderdag 27 juni gepresenteerd in theater De Avenue in Breda. Met het boek hoopt Raimke het taboe op [..]
Deel bericht

De eerste AI-docent van Turkije geeft les in gedragswetenschappen

29.06.24
Een door een academicus ontworpen persona op basis van kunstmatige intelligentie is begonnen met het geven van lessen gedragswetenschappen aan een universiteit in de centrale provincie Sivas.
Deel bericht

Universiteiten overwegen nieuwe bezuinigingen juridisch aan te vechten

27.06.24
“De bezuinigingen zijn het probleem van ons allemaal, ook van de vakbonden”, zegt het bestuur van de RUG. Medewerkers van de Groningse universiteit komen met voorstellen zoals loonsverlaging omdat de lonen wel erg hard zijn gestegen, of deeltijdwerken. Universiteiten overwegen tevens om de bezuinigingen juridisch aan te vechten, aangezien het volgens hen een vorm van contractbreuk is.
Deel bericht

Veel kans op werk voor fitnessinstructeurs, advocaten en schoenmakers

27.06.24
Wie advocaat wil worden of reisadviseur heeft geluk: die banen zijn toegevoegd aan het rijtje van meest kansrijke banen volgens het UWV. Het arbeidsbureau deed voor de jaarlijkse Spanningsindicator onderzoek naar kansrijke- en arme beroepen en heeft een aantal banen toegevoegd waarin dit jaar veel werk te vinden is.
Deel bericht

Studenten hoeven de A12 niet te blokkeren om een verschil te maken, zegt deze hoogleraar

27.06.24
Duurzaamheid kan een nog veel prominentere plek krijgen in het onderwijs op de universiteit. Dat concludeert Edwin van Meerkerk na tientallen gesprekken met docenten en studenten. Daarom ontwikkelde de hoogleraar samen met collega’s een toolkit met onderwijsmateriaal.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)