Student Elodie woont in een busje: 'Ik had geen andere keus'

30.09.24
Haar studentenkamer heeft alles wat je zou verwachten: een bed, een bureau, een keukentje. Aan het plafond hangen een paar plantjes, aan de muur een kastje met boeken. Tot zo ver de 'normale studentenwoning'.
Deel bericht
(advertentie)

Leiden Nationale onderwijsstad 2025

12.10.24
Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.
Deel bericht

Met de beste wil van de wereld was niet met hem samen te werken: docent en TU Delft voor de rechter

12.10.24
Zelfs met de beste wil van de wereld was het voor zijn collega’s onmogelijk om met hem samen te werken. De academicus was niet te bereiken en geregeld onvindbaar, werkte compleet geïsoleerd en beschuldigde zijn hoogleraar en passant van plagiaat. Wat volgde was een arbeidsconflict, dat de TU Delft en de docent uitvochten in de rechtbank.
Deel bericht

Rente op studiefinanciering in 2025 ietsje omhoog

11.10.24
Het rentepercentage volgend jaar op studiefinanciering en studieschulden gaat ietsje omhoog. Voor de meeste studenten wordt het 2,57 procent, tegen 2,56 procent nu. Voor hbo- en universitaire studenten die nog onder het oude stelsel studeerden (voor 2015) en een deel van de mbo-studenten, is de rente gedaald naar 2,21 procent (was 2,95 procent).
Deel bericht

Pubers en emotionele problemen: rol ouders minder groot dan gedacht

10.10.24
Nieuw onderzoek op de Dag van de Mentale Gezondheid: ouders spelen een kleinere rol in de emotionele ontwikkeling van pubers dan tot nu toe werd gedacht. Caspar van Lissa (Tilburg University) ontwikkelde een vernieuwende machine learning techniek om patronen in, en voorspellers van, het gedrag van jongeren te ontdekken.
Deel bericht

Promovenda strijdt met AOb tegen tijdelijke contracten

10.10.24
Je moet opkomen voor mensen in een zwakkere positie, vindt Lotje Siffels. Daarom zit ze namens de AOb in het arbeidsvoorwaardenoverleg van de Radboud Universiteit. Daar verzet ze zich tegen de grote hoeveelheid 0.7-banen.
Deel bericht

Publicatie OESO rapport Education at a Glance 2024

10.10.24
Het jaarlijkse rapport Education at a Glance (EAG) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bevat gegevens over onder andere de structuur, financiën en prestaties van het onderwijs in de OESO-landen.
Deel bericht

Stijn legt basis voor werken aan studentenwelzijn in Nederland

10.10.24
Het Trimbos-instituut heeft vanuit het programma Stijn een rapport gepubliceerd: ‘Integraal werken aan studentenwelzijn’. Dit is in samenwerking met het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO).
Deel bericht

Minder mensen met studieschuld

10.10.24
Begin 2024 hadden ruim 1,6 miljoen studenten en oud-studenten een studieschuld. Na een stijging in de afgelopen jaren was er in 2024 voor het eerst sinds 2011 een lichte daling van het aantal personen met een studieschuld. Als gevolg van de herinvoering van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs in studiejaar 2023-2024 hebben minder studenten een lening aangevraagd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Deel bericht

Universiteiten Utrecht en Zürich trekken samen op tegen 'eenzijdige' ranglijsten

09.10.24
De Universiteit Utrecht onderneemt samen met de Universität Zürich actie tegen de in hun ogen te eenzijdige ranglijsten van universiteiten wereldwijd, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Woensdag verscheen een ranglijst waaraan beide universiteiten niet meer meewerken.
Deel bericht

Nederlanders hebben steeds vaker hbo of universiteit gevolgd

09.10.24
Van alle 15- tot 75-jarigen in Nederland had 37 procent in 2023 een mbo- (niveau 2, 3 of 4), havo- of vwo-diploma. Een bijna even groot deel (36 procent) had een opleiding aan het hbo of de universiteit afgemaakt. Verder had 26 procent het vmbo, mbo-1 of alleen basisonderwijs gevolgd. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van Nederland in cijfers.
Deel bericht

Universiteiten gezakt op ranglijst

09.10.24
De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.
Deel bericht

Blog | Leren Is Verslavend (Maar Op Een Goede Manier)

08.10.24
Ik bespreek vaak dat hoewel het motiveren van leerlingen om te studeren en te leren belangrijk is, motivatie niet direct tot leren leidt. Ja, er is een correlatie, maar er is geen causaal verband in die richting.
Deel bericht

Bruins wil hogescholen promotierecht geven

08.10.24
Ook aan hogescholen moeten onderzoekers kunnen promoveren, vindt NSC-minister Eppo Bruins. Hij wil daartoe de wet aanpassen, zei hij afgelopen vrijdag in een Kamerdebat dat verder vooral over zijn bezuinigingen ging.
Deel bericht

Studentenprotest tegen plannen kabinet op 14 november in Utrecht

06.10.24
Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
Deel bericht

Coalitie wil inzicht in besteding geld door hoger onderwijs

04.10.24
De coalitiepartijen steunen de bezuinigingen die onderwijsminister Eppo Bruins wil doorvoeren, maar ze willen wel weten hoe in het hoger onderwijs het geld precies wordt uitgegeven. In een debat verwezen PVV en VVD naar een opiniestuk van een hoogleraar die stelde dat slechts een derde van het budget wordt besteed aan onderzoek en onderwijs. De rest [...]
Deel bericht

Tekort studentenkamers steeds groter

03.10.24
Veel studenten komen nu al moeilijk aan een kamer, maar dat wordt de komende jaren waarschijnlijk nog lastiger. Dit komt door onder meer een gebrek aan nieuwbouw en te strenge regels
Deel bericht

Student toen en nu

03.10.24
Inzichten over het hanteren van dieren zijn de laatste jaren flink veranderd, en daarmee ook het onderwijs aan de faculteit Diergeneeskunde. Masterstudent Femke Castellino externe link volgt het vak klinische ethologie, waarbij ze zich vijf weken verdiept in diergedrag. Ze gaat in gesprek met Yvonne van Zeeland externe link, dierenarts en docent bij Diergeneeskunde.
Deel bericht

Klokkenluider Deloitte meldt afwijkingen bij onderwijscontroles

03.10.24
Een klokkenluider heeft accountantskantoor Deloitte gewaarschuwd dat medewerkers in de fout zijn gegaan bij controles door de Onderwijsinspectie. Dat meldt de Nederlandse tak van het accountants- en consultancybedrijf in zijn transparantieverslag, waar Het Financieele Dagblad eerder over schreef. Deloitte onderzoekt de melding, die volgens een woordvoerster recent binnenkwam.
Deel bericht

'De transitie naar ouderschap zet je leven op zijn kop, maar biedt ook kansen om te groeien'

02.10.24
De zwangerschapsaankondiging, de babyshower, de gender reveal party, de kraamvisite: de komst van een baby wordt omringd met feestelijkheden. Maar de spreekwoordelijke roze wolk heeft voor sommige nieuwe ouders ook grijze randjes. Gek is dat niet, vinden universitair docenten Levenslooppsychologie Annelie Beijer-Klippel en Simone Verhagen. 'De transitie naar ouderschap zet je leven op zijn kop, maar biedt ook kansen om te groeien.'
Deel bericht

Hoe stress onder docenten verminderd kan worden

02.10.24
Door toenemende stress staan docenten de afgelopen jaren steeds meer onder druk. Veranderende leermethodes en dagelijkse uitdagingen dragen bij aan deze stressontwikkeling. Het is daarom van groot belang de veerkracht van docenten te bevorderen. Volgens Thijmen van Alphen helpt het om stress hierbij opnieuw te onderzoeken: niet als een vaste ervaring, maar een beleving die elke dag anders kan zijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)