NWO: schrappen van promotiebeurzen voor leraren klap voor kwaliteit van het onderwijs
25.10.24
NWO is onaangenaam verrast door de invulling van het OCW-aandeel in de rijksbrede subsidietaakstelling die bekend is geworden. Concreet betekent het dat de promotiebeurzen voor leraren de komende jaren vrijwel geheel worden wegbezuinigd. Verder krijgt NWO een korting op haar budget te verwerken van €8,4 miljoen in 2026, oplopend tot €21,9 miljoen structureel vanaf 2029.
Verschillende hogescholen en universiteiten roepen hun studenten en personeel op om donderdag 14 november te protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Personeel krijgt vrij en sommige instellingen vergoeden ook de reiskosten. AOb-leden kunnen bij hun vakbond het treinkaartje terugvragen.
Minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs) broedt op alternatieven voor de langstudeerboete. Hij voert daarover gesprekken binnen het kabinet, melden ingewijden aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. Er wordt gesproken over meerdere alternatieven. Zo is een serieuze optie het verhogen van het collegegeld voor alle studenten.
Wierook, kaarsen en veel gezang: het zijn belangrijke elementen in een orthodoxe kerkdienst. Die Orthodoxe Kerk trekt steeds meer autochtone Nederlandse jongeren aan. Mede daardoor groeit die kerk zo snel dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vandaag een vertaling van de psalmen speciaal voor orthodox Nederland presenteert.
De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en drie in de categorie grote hogescholen. Bij de middelgrote hogescholen komen achtereenvolgens Hogeschool Viaa, Christelijke Hogeschool Ede en Driestar Educatief als beste naar voren. CHE is daarbij de nieuwkomer in de top drie. Dit [...]
De Iraanse studente die zaterdag in haar ondergoed protesteerde tegen de ordediensten en werd opgepakt, is overgebracht naar een "gespecialiseerd zorgcentrum". Dat heeft de Iraanse ambassade in de Franse hoofdstad Parijs gemeld.
Dankzij een 'natuurlijk experiment' met 30.000 mensen, konden onderzoekers van het Radboudumc heel nauwkeurig bepalen wat een jaar extra onderwijs op de lange termijn doet met de hersenen. Tot hun verbazing zagen ze geen effect op de structuur van het brein, en geen bescherming van het extra onderwijs op veroudering van de hersenen.
UT-masterstudent Kimia Mahjoub (26) kwam begin 2023, tijdens de volksopstanden in Iran, naar Twente. De eerste zes maanden worstelde ze met een depressie, aangejaagd door de strenge regels voor internationals en de hoge eisen van haar vader. Nu werkt ze aan haar masterscriptie, gesteund door de warme sfeer op de campus.
Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’.
Wie Keltisch wil studeren, kan binnen de Benelux alleen terecht in Utrecht. Desondanks moet de opleiding sluiten. Schokkend, aldus Keltoloog Nike Stam. Tegelijkertijd probeert ze hoop te putten uit toezeggingen van de faculteit. “We willen onze hechte gemeenschap niet kwijt.”
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Op dit moment maken zo’n 4400 studenten van de Universiteit Utrecht gebruik van extra studievoorzieningen. Ze krijgen meer tijd voor een tentamen, kunnen in een aparte ruimte hun toets maken of maken gebruik van voorlees-software. Dit zorgt voor veel extra werk en hogere werkdruk bij docenten die dit veelal regelden.
Leden van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus hebben gisteravond in Leiden vernielingen aangericht in de sociëteit van Njord, een andere studentenroeivereniging. Volgens de Leidse vereniging viel er plotseling een grote groep binnen en zijn er veel historische spullen kapotgemaakt.
De studies Duits en Frans verdwijnen aan de Universiteit Utrecht (UU). Het leerlingenaantal loopt al jaren terug en het kabinet wil bezuinigen op het hoger onderwijs. Hoe erg is het dat de twee opleidingen straks niet meer gegeven worden in Utrecht?
De Universiteit Utrecht schrapt zes kleine opleidingen op het gebied van taal, cultuur en religie. De universiteit zegt dit te doen vanwege een lagere instroom van studenten, maar ook vanwege de geplande onderwijsbezuinigingen van het kabinet.
“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd.
Van “vervelende maatregelen” (coalitie) tot “ongekende kaalslag” (oppositie): in de Tweede Kamer verdedigde onderwijsminister Eppo Bruins gisteren voor het eerst de grote bezuinigingen op het hoger onderwijs.
Het kabinet gaat nog meer bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook gaat er minder geld naar lerarenbeurzen en wordt een goed lopend mbo-fonds geschrapt. Het is een greep uit de maatregelen die de staatskas moeten spekken.
Organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, moeten het de komende jaren in totaal met ruim 360 miljoen euro minder doen. Er wordt gesneden in cultuursubsidies, bewegingsonderwijs en de publieke omroep.
Na een intensief Erasmusproject van drie jaar was het eind september zover: de DEMS-competitie in Gdansk, Polen. Een groepje HU-studenten Communicatie behaalde een gedeelde eerste plaats met hun app BINDER [...]
Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van ruim één miljard euro op onderwijs, onderzoek en innovatie. Ceo’s van onder andere Adyen, Koninklijke FrieslandCampina, VDL Groep en NXP roepen het kabinet samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW op om te investeren in een productieve, concurrerende en wendbare economie.