Onzekerheid over geplande bezuinigingen op onderwijs
28.11.24
De geplande bezuinigingen van 2 miljard euro op het onderwijs stuiten op felle tegenstand van de oppositie. Hoewel er de komende dagen wordt onderhandeld, is het onzeker of en welke bezuinigingen geschrapt worden. De tijd dringt, en de discussie blijft gespannen.
Onderzoekers van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (METU) in Ankara hebben een baanbrekend neuristorapparaat ontwikkeld dat telefoons tot een jaar lang van stroom kan voorzien. Het systeem, gebaseerd op breinachtige geheugenverwerking, markeert een grote stap in batterijtechnologie, aldus hoogleraar Baris Bayram.
De coalitie en oppositie zetten donderdagochtend de onderhandelingen over de onderwijsbegroting voort, met de klok die genadeloos doortikt. Vlak voor de geplande stemmingen in de Tweede Kamer hangt uitstel in de lucht. Politiek verslaggever Mats Akkerman noemt de situatie spannend: "Alles op het laatst."
Een onafhankelijke commissie prijst het eerste jaar van de professional doctorate in het hbo. Volgens Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, versterkt deze praktijkgerichte opleiding de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het programma richt zich op het opleiden van professionals die innovatie en verandering realiseren in diverse sectoren.
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Drie studenten van de opleiding Verpleegkunde op Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben de Digitale Zorg Prijs 2024 gewonnen. Dana de Haas, Marike Goense en Elise Foks kregen de prijs voor hun onderzoek naar de alarmdruk op de Neonatale intensive care (NICU) van het Isala-ziekenhuis, waar zieke of vroeggeboren baby's worden verzorgd. De prijs werd vandaag uitgereikt door minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Fouad L., verdacht van meerdere moorden en branden, verscheen maandag voor de rechter. Volgens de Officier van Justitie onderhandelde hij in zijn hoofd met een denkbeeldige computer over wraakacties, nadat zijn geneeskundediploma was stopgezet. Een opmerkelijk en duister inkijkje in de zaak.
Rampzalig, dat is het. Aan het woord is hoogleraar Tweede Taalverwerving Marije Michel van de Rijksuniversiteit Groningen. Exact een week geleden stond ze op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Want ze vreest voor de gevolgen. 'We riepen: doe het niet!'
De vier coalitiepartijen hebben D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 een nieuw voorstel gedaan over wijziging van de onderwijsbegroting. Met het tegenbod wil de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer voor die begroting veilig stellen, maar de oppositiepartijen zijn er nog niet erg over te spreken. "Schamel", noemen ze het.
De onderwijsbegroting zorgt voor spanningen in de politiek. Terwijl de oppositie de geplande megabezuiniging fel bekritiseert, probeert de coalitie achter de schermen een deal te sluiten. Met brede weerstand vanuit de samenleving en harde woorden in het debat, staat de toekomst van het plan op het spel. Volgende week valt de beslissing.
Ondanks gesprekken tussen de coalitie en oppositiepartijen over de geplande onderwijsbezuinigingen, blijft een doorbraak uit. Het regeerakkoord blijft leidend, maar de druk om alternatieven te overwegen groeit. Hoe lang blijft de impasse bestaan?
Staatssecretaris Vicky Maeijer (PVV) wordt beschuldigd van grootschalig plagiaat in haar masterscriptie. De helft van het document blijkt letterlijk overgenomen uit bestaande bronnen, wat experts als academische fraude bestempelen. Dit kan haar academische titel én politieke positie in gevaar brengen.
Bijna 40 procent van studenten met een ondersteuningsbehoefte kampt met financiële problemen, een groot contrast met de 15,9 procent onder studenten zonder beperking. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van het ECIO, dat de toegankelijkheid van hoger onderwijs voor deze groep onder de loep neemt. Het probleem vraagt om aandacht, aldus het expertisecentrum.
Staatssecretaris Paul onderzoekt hoe het Nederlandse onderwijs kan overstappen op alternatieven voor Big Tech-producten. Dit moet zorgen voor meer keuzevrijheid en betere privacybescherming. Lessen uit België, Frankrijk en Duitsland worden meegenomen om oplossingen voor dit complexe vraagstuk te vinden.
Minister Eppo Bruins (NSC) gaat de voorgestelde bezuinigingen op onderwijs niet terugdraaien. Dat liet Bruins maandag weten na een groot protest op het Malieveld in Den Haag waar 20.000 studenten op afkwamen.
Sahin Yildirim (37) kwam als 12-jarige zonder Nederlands te spreken naar Nederland, maar ontpopte zich dankzij inspirerende docenten tot een academische successtory. Nu zet hij zich met zijn eigen platform in om kinderen dezelfde kans te geven om hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken.
Het nieuws dat steeds minder Nederlanders kiezen voor het Frans, bereikt nu ook Frankrijk. Met slechts tien eerstejaars probeert de laatste hoogleraar Franse letterkunde in Nijmegen de liefde voor 'de taal van Voltaire' levend te houden. Een teken aan de wand voor de toekomst van het Frans in Nederland.
Personeel en studenten van het hoger onderwijs protesteren maandag massaal tegen kabinetsbezuinigingen. De actie op het Malieveld verving een afgelaste demonstratie in Utrecht, waar kapingsgevaar werd gevreesd. Ook in andere steden gaan mensen de straat op, bezorgd over de impact van honderden miljoenen aan kortingen.
De Stichting van het Onderwijs waarschuwt voor de desastreuze gevolgen van de voorgenomen bezuiniging van bijna twee miljard euro op onderwijs. Volgens experts ondermijnt dit niet alleen de kwaliteit van onderwijs, maar ook innovatie, sociale cohesie en economische groei. De oproep aan het kabinet: investeer in plaats van bezuinigen.
De Brainportregio investeert fors in technisch onderwijs om de groeiende vraag naar talent in de chipindustrie te beantwoorden. Met €45 miljoen van het Rijk willen opleidingen 5.000 extra studenten opleiden en 19.000 mensen om- en bijscholen. Deze inspanning is essentieel om bedrijven als ASML te ondersteunen en 38.000 extra banen in de regio te vullen.
De vijf regionale werkgeversverenigingen van VNO-NCW luiden de noodklok over de impact van de Wet Internationalisering in Balans. Ze vrezen dat het beperken van Engelstalig onderwijs, gecombineerd met forse bezuinigingen, de toegang tot internationaal talent schaadt en de concurrentiepositie van Nederland verder onder druk zet.