Wetenschappers vinden 'ontbrekende sleutel' voor oplossen ijstijdmysterie

10.01.25
IJstijden komen en gaan in de lange geschiedenis van de aarde. Maar ongeveer een miljoen jaar geleden wisselden de ijstijden zich opeens minder snel af. De cycli vertraagden van eens in de 41.000 naar eens in de 100.000 jaar. "We weten eigenlijk niet waarom dat gebeurd is", zegt klimaatwetenschapper Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht.
Deel bericht
(advertentie)

Hackers TU Eindhoven hadden beschikking over gestolen inloggegevens

24.01.25
De hack bij de Technische Universiteit Eindhoven van half januari kon plaatvinden omdat de aanvallers beschikten over de gestolen inloggegevens van in elk geval één medewerker en één student. Daarmee konden zij via verschillende accounts inloggen op het Windows-domein van de universiteit.
Deel bericht

Docent Radboud roept ‘fuck Israël’ en wil dat land verdwijnt, Joodse studenten stappen naar bestuur

24.01.25
Een universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ligt onder vuur vanwege uitlatingen die bij Joodse studenten en organisaties gevoelens van onveiligheid oproepen. Harry Pettit, een sociaal geograaf, pleit openlijk voor de ontmanteling van Israël en betitelt studenten die hem bekritiseren als ‘genocide-aanhangers’.
Deel bericht

EU-buitenlandchef: ‘Defensie nu belangrijker dan onderwijs’

23.01.25
Buitenlandchef Kaja Kallas van de Europese Unie vindt dat het nu belangrijker is om te investeren in een sterke defensie dan in onder andere goed onderwijs. Dat heeft zij gezegd op een conferentie in Brussel.
Deel bericht

RUG wil meer naamsbekendheid om technische studies: 'De ontwikkelingen zijn snel en dominant'

22.01.25
Alle wiskunde-, natuurkunde- en scheikundevakken bij elkaar gerekend heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een van de grootste bèta-faculteiten van het land. Het wordt daarom tijd dat de universiteit ook echt wordt gezien als een technische Universiteit (TU), vinden de hoogste bazen van de RUG.
Deel bericht

Schoolmaaltijden hebben positief effect op kinderen: '50% van kinderen eet dan groenten tijdens lunch'

21.01.25
Geen boterham met chocopasta of vruchtenhagel meer in de broodtrommel, maar een gezonde maaltijd op school met rauwkost: is dat de toekomst voor scholen in Nederland? Onderzoek van Frédérique Rongen, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien dat kinderen met speciale schoolmaaltijden gezonder eten en betere voedingskeuzes maken.
Deel bericht

Bestuurder TU/e over hack: 'Laat zien hoe afhankelijk je van IT bent'

21.01.25
Het bestuur van de Technische Universiteit in Eindhoven is blij dat het onderwijs maandag weer is opgestart. In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 januari werd duidelijk dat de universiteit het slachtoffer was van een cyberaanval. Al snel werden de systemen offline gehaald, om de mogelijke schade te beperken. Nu, een week later, zijn de systemen weer online.
Deel bericht

Opnieuw groen licht voor twee cross-sectorale hbo-masters: grote stap voor onderscheidend aanbod

21.01.25
Het ministerie van OCW heeft groen licht gegeven voor de start van twee nieuwe hbo-masteropleidingen: Artificial Intelligence Translator en Data Driven Business. Dit betekent dat alle vijf clusteraanvragen voor cross-sectorale masters die het afgelopen jaar zijn ingediend groen licht hebben gekregen.
Deel bericht

Helft van jongvolwassenen noemt mentale gezondheid niet goed

21.01.25
Ongeveer de helft van de Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar oud vindt de eigen mentale gezondheid niet goed. Dat staat in de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Zij noemen hun mentale gezondheid matig tot zeer slecht.
Deel bericht

DUO wijst oud-studenten op aanvraag tegemoetkoming

20.01.25
Studenten die onder het leenstelsel studeerden, maar geen gebruik maakten van studiefinanciering, moeten hun financiële tegemoetkoming zelf aanvragen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die recht heeft op geld dit ook doet, start DUO maandag met een campagne.
Deel bericht

Blog | Certificeringstoetsen

19.01.25
Woord vooraf: In de VS zijn er sinds mensenheugenis nationale of regionale (staten) toetsen om je beroep als arts of advocaat uit te mogen voeren. Struinend door het web kwam ik de Praxis Test voor certificering van leraren van de Educational Testing Service tegen en vroeg mij af waarom zoiets in Nederland niet ingevoerd is/wordt.
Deel bericht

Ouders vrouwen op bangalijst: 'Goede voornemens corps volstrekt onvoldoende'

18.01.25
Onder de naam 'grietenpresentatie jaartje 23' werd vorig jaar binnen het Utrechtsch Studentencorps (USC) een powerpointpresentatie verspreid met de namen, foto's, adressen en telefoonnummers van zo'n dertig leden van de Utrechtse vrouwenstudentenvereniging UVSV, een zogenaamde bangalijst. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht eisten excuses en legden het corps sancties op, maar trok die deze week al weer in. Ouders van [...]
Deel bericht

Lagen in het curriculum: waak voor een Jenga toren

18.01.25
Leerdoelen, leeruitkomsten, succescriteria, beroepsrollen, lesdoelen… waar werk je mee? Binnen een school of opleiding wordt vaak met meerdere lagen van leerresultaten gewerkt om zo duidelijk te maken wat je moet kennen, kunnen of aantonen. Al snel gaat het om zoveel lagen dat het een Jenga toren van lagen wordt en er problemen ontstaan. Een overladen curriculum, minder constructieve afstemming en weinig ruimte voor eigenaarschap.
Deel bericht

Kabinet wil wetenschappers en masterstudenten gaan screenen: 'Tegen spionage'

18.01.25
Wetenschappers en masterstudenten die toegang hebben tot gevoelige informatie en technologie moeten gescreend worden, vindt onderwijsminister Eppo Bruins. Zo moeten spionage en diefstal van informatie over de Nederlandse veiligheid voorkomen worden.
Deel bericht

DDoS-aanval SURFnetwerk gestopt

17.01.25
Sinds vanochtend 8.20 uur was er wederom sprake van een grote DDoS-aanval, gericht op verschillende plekken, geografisch verspreid op ons netwerk. Inmiddels is de aanval weer gestopt.
Deel bericht

Onderwijsraad: betere borging van bekwaamheid bij lerarenopleidingen noodzakelijk

17.01.25
De Onderwijsraad adviseert strengere en uniforme bekwaamheidseisen voor lerarenopleidingen. Dit zorgt ervoor dat aanstaande leraren, ongeacht hun studieroute, beter voorbereid zijn op het geven van goed onderwijs. Landelijke theorietoetsen en praktijkbeoordelingen moeten garanderen dat afgestudeerden aan de gestelde normen voldoen.
Deel bericht

Steeds meer universiteiten en hogescholen willen vleesvrije kantines. Niet iedereen is het daarmee eens.

17.01.25
"Van vlees naar plantaardig aanbod noemen we de eiwittransitie, bijna alle instellingen zijn hier nu plannen voor aan het maken", zegt Reint Jan Renes, lector klimaatpsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgens hem zal vlees eten op een hogeschool of universiteit hetzelfde behandeld worden als roken.
Deel bericht

Hackers TU Eindhoven 'op heterdaad betrapt', onderwijs start maandag weer

16.01.25
Hackers die zondag probeerden de computersystemen van de TU Eindhoven aan te vallen, werden volgens vicevoorzitter Patrick Groothuis "op heterdaad betrapt". Sinds de aanval is het netwerk offline en is het onderwijs geschrapt. De universiteit wil de systemen maandag weer online zetten.
Deel bericht

Inschrijving congres De Staat van het Onderwijs 2025 geopend

15.01.25
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.
Deel bericht

Studenten dreigen propedeuse te verliezen na ‘foutje’ docent

15.01.25
De examencommissie van de sociale opleidingen heeft een half jaar na een tentamen de resultaten ervan ongeldig verklaard. De docent zou het beoordelingsformulier niet goed hebben ingevuld. De studenten moeten daardoor nu hun propedeuse inleveren – op één student na, die wordt gematst. Vrijdag gingen ze daartegen in beroep.
Deel bericht

TU Eindhoven stap voor stap terug op het digitale netwerk - onderwijs en tentamens schuiven een week op

15.01.25
De TU Eindhoven (TU/e) heeft besloten om de tentamens, die zouden beginnen in de week van 20 januari, een week op te schuiven. "We verwachten, met een slag om de arm, dat komende maandag de netwerk gebonden systemen voor studenten weer voldoende beschikbaar zijn", aldus een woordvoerder.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)