Opinie | Studenten gedragen zich te veel als consument
04.06.25
Als een docent een fout maakt of de leerstof niet als een hapklare brok presenteert, zijn er studenten die daar direct over klagen. Ze hebben immers betaald voor de opleiding. Docent en onderzoeker Daniil Scheifes vindt dit soort consumentengedrag niet passend op de universiteit. Onderwijs is een actief productieproces en de docent is daarbij een medeproducent.
Om Nederland veilig te houden in een onzekere wereld, zet Defensie in op snellere innovatie via regionale hubs. Op 12 juni bezocht Maurice Limmen de innovatiehub op Brightlands Chemelot Campus om samenwerking te stimuleren.
De LSVB pleit voor strengere regels rond scripties, nu AI-tools zoals ChatGPT het moeilijk maken om te beoordelen wat studenten echt kunnen. Volgens de bond en experts is het tijd om het hele toetsingssysteem in het hoger onderwijs te herzien.
Oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 verenigen zich opnieuw om onderwijsbezuinigingen van tafel te krijgen. Tijdens het debat over de voorjaarsnota dienen de vijf partijen vandaag een voorstel in om ruim 400 miljoen euro aan geplande bezuinigingen te schrappen, die werden afgesproken tijdens de financiële onderhandelingen die een hele nacht duurden.
Je kan meteen ergens gaan werken én krijgt een huis in de stad. Die belofte doet Almere aan voltijd-pabostudenten van Windesheim. Een samenwerking tussen woningcorporaties, een makelaar, schoolbesturen, Windesheim en de gemeente moet het lerarentekort de kop in drukken.
De studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp voeren opnieuw actie. Ze hebben in de aula van de school een kampement opgeslagen. De studenten eisen dat de hogeschool veel duurzamer moet worden. Opmerkelijk, want de hogeschool is vorige week juist nog uitgeroepen tot meest duurzame school van Nederland.
Op Paleis Noordeinde vond op 10 juni de aftrap plaats van de ‘Veerkrachtcoalitie’, een brede beweging voor studentenwelzijn in elke stad. Dat gebeurde met een werkconferentie die werd geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Stichting MIND Us.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de internationale erkenning van Avans+ ingetrokken. Dat betekent dat buitenlandse studenten niet langer een verblijfvergunning kunnen krijgen om te studeren aan een opleiding van Avans. Eerder kwam de IND al met een vernietigend rapport over de hogeschool, omdat een project met Indonesische verpleegkundigen zou niet deugen. Avans+ overweegt juridische stappen na de beslissing van de IND.
Het landelijke onderwijsprotest dat voor aanstaande dinsdag gepland stond in Amsterdam, gaat niet door. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond bekendgemaakt. Het protest kan volgens de bond niet doorgaan omdat in het hele land die dag geen NS-treinen rijden.
Het studiefinancieringsstelsel moet duidelijker en eerlijker worden voor studenten. Sommige regels worden simpeler, communicatie wordt verbeterd en in andere gevallen wordt de wet aangepast. Dat staat in de Stand van de Uitvoering OCW, die minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag...
Een nieuw platform dat verantwoording in het onderwijs makkelijker maakt. Dat is het uitgangspunt voor een groot aantal onderwijspartners om het Platform Samen Verantwoorden op te richten. Hierop komen alle ketenpartners samen die betrokken zijn bij de Jaarverantwoording in het onderwijs.
De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen die ertoe moet leiden dat het huidige beperkte aantal Engelstalige opleidingen gewoon kan blijven bestaan. Ervan uitgaande dat het kabinet deze gaat uitvoeren, betekent dit goed nieuws voor onze studenten, voor de arbeidsmarkt en voor het hbo.
De Open Universiteit is de best gewaardeerde universiteit van Nederland in de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2025. Met een algemene tevredenheidsscore van 4,16 op een schaal van 1 tot 5 staat de Open Universiteit op de eerste plaats van alle veertien universiteiten. 87,6 procent van de studenten is (zeer) tevreden over het onderwijs van de Open Universiteit.
De Universiteit van Amsterdam stelt de vervolgde pro-Palestijnse demonstranten niet aansprakelijk voor de schade die de universiteit heeft geleden. Het gaat om veertien demonstranten, van wie er tot nu toe dertien zijn vervolgd.
Bijna 75% van de hbo- en wo-studenten is tevreden over hun opleiding, blijkt uit de NSE 2025. Vooral wo-studenten en studenten in de landbouwsector zijn positief. De tevredenheid stijgt al vier jaar op rij, terwijl ontevredenheid juist afneemt.
Hoofdcommentator Bart Eeckhout van de Morgen ziet hoe Trump zijn aanvallen op de Amerikaanse universiteiten verder opdrijft. Daaronder gaat een diepere haat en wraakzucht schuil, schrijft hij.
Een Amerikaanse rechter heeft de beslissing van de regering-Trump rond de inschrijving van buitenlandse studenten aan Harvard gepauzeerd. De regering van de VS besloot om de toelating te schrappen van de universiteit van Harvard om nog langer buitenlandse studenten les te laten volgen. De universiteit stapte naar de rechtbank en krijgt nu dus gelijk.
De Groningse studentenvereniging Vindicat verbreekt de banden met dispuut TYR, nadat tien leden eerstegraads brandwonden hadden opgelopen tijdens een weekend weg. Het lid dat verantwoordelijk is voor het 'brandmerken' hoeft zich ook niet meer te laten zien bij de vereniging.
Harvard mag van de regering van Donald Trump geen buitenlandse studenten meer inschrijven. Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.
Tijdens een dispuut-weekend van Vindicat liepen tien eerstejaars eerstegraads brandwonden op, mogelijk door brandmerken. De vereniging onderzoekt de zaak; het betrokken dispuut TYR ligt onder vuur.
Om het enorme lerarentekort aan te pakken, trekt het kabinet de portemonnee. Honderden Oekraïeners en statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) krijgen de mogelijkheid om binnen twee jaar klaargestoomd te worden tot leraar. "Het is ontzettend moeilijk om goede leraren te vinden. Deze mensen hebben we keihard nodig", zeggen schoolbestuurders.