Genomineerden IPON Awards 2012 bekend

21.03.12
De genomineerden voor de IPON Awards 2012 zijn bekend. Onder leiding van jury-voorzitter Louis Hilgers heeft de IPON-jury de nominaties bepaald.
Deel bericht

Hoe kunnen we middelbare scholieren digitaal weerbaar maken?

21.02.17
Vodafone en Veilig Internetten stellen het gratis lespakket Safe & Social voor middelbare scholen beschikbaar om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan.
Deel bericht

Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

21.02.17
Steeds meer mensen slaan hun data uitsluitend nog online op bij diensten als bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox. Dat is wel zo veilig… Of toch niet? Dit zijn de belangrijkste redenen om juist van je online bestanden regelmatig een backup te maken.
Deel bericht

Worden leerlingen ziek van ict in het onderwijs?

21.02.17
We moeten geen ict gebruiken in het onderwijs, want mensen worden ziek van digitalisering, schrijft neuroloog Manfred Spitzer in zijn boek 'Digiziek'. Heeft hij gelijk? "Spitzer schetst een eenzijdig, vertekend beeld.
Deel bericht

Gratis lesmateriaal: Verkiezingen in het nieuws 2017

20.02.17
Met dit gratis lesmateriaal besteedt u aandacht aan burgerschap, mediawijsheid en taalvaardigheid. De opdrachten verwijzen naar de actuele berichtgeving. Bij de lesopdrachten kunt u gebruik maken van de kosteloze Nieuwsservice op papier of digitaal.
Deel bericht

Beeldschermen uit Budel in scholen tot in Californië

20.02.17
In Budel is Prowise niet meer over het hoofd te zien. Nabij het vliegveld bezet het bedrijf een straat met hallen, goed beveiligd met hekken en schrikdraad ‘omdat dat moet van de verzekering’.
Deel bericht

Robot Robbie helpt leerkrachten een handje in de klas

17.02.17
Robotisering is volgens verschillende wetenschappers dé ontwikkeling van de toekomst. Het onderwijs zou ook weleens een (robot)handje hulp kunnen gebruiken. Robot Robbie bracht daarom een bezoekje aan basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel.
Deel bericht

Verleid scholen tot mediakunst

16.02.17
Tablets, gps, telefonie, computer- en videogames. Scholen zijn weliswaar aardig toegerust in het werken met digitale middelen, maar niet om die effectief te gebruiken voor creativiteitsontwikkeling. Ben Kamphuis laat op Cultureel Kapitaal zien hoe het anders kan.
Deel bericht

Computational Thinking volgens Wing

14.02.17
Het artikel van Wing (2006) is waarschijnlijk heet meest geciteerde artikel op dit moment als het gaat over het onderwerp computational thinking. Maar ook in 2008, 2010 en 2016 schrijft Wing over de ideeën en ontwikkelingen rondom computational thinking (CT).
Deel bericht

Wetsvoorstel regelt betere bescherming privacy leerlingen

10.02.17
De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de privacy van leerlingen beter te beschermen. Door de invoering van een pseudoniem hoeven voortaan minder persoonsgegevens uitgewisseld te worden tussen ee...
Deel bericht

Het nieuws van vandaag: waar of geloofwaardig?

10.02.17
Van nepnieuws tot 'alternatieve feiten': het heeft niets meer met feiten te maken tegenwoordig, maar met geloofwaardigheid. We zijn allemaal journalist tegenwoordig en kunnen onze eigen feiten, bronnen verzamelen, onderzoeken en analyseren. Moeten we ons zorgen maken?
Deel bericht

Edu-Curator is m.i.v. vandaag gestopt

09.02.17
Met ingang van vandaag verschijnen er géén nieuwe berichten meer op het blog van André Manssen.
Deel bericht

Docent met bodycam zorgt voor wantrouwen leerling

09.02.17
Hulpverleners, conducteurs, leraren. Deze bevolkingsgroepen krijgen steeds vaker te maken met geweld. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt hun autoriteit ernstig aangetast.
Deel bericht

School is als V&D

08.02.17
V&D en Free Record Shop gingen failliet omdat jij en ik er niet meer kwamen. Omdat we op ons dooie gemak onze content scoren: virtuele muziek luisteren en online shoppen. Na de FRS en V&D is het de beurt aan andere gevestigde instellingen. Who’s next?
Deel bericht

Conceptleerlijnen digitale geletterdheid

07.02.17
Voor computational thinking, ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid zijn er conceptleerlijnen beschikbaar. De leerlijnen zijn ontwikkeld op basis van de voorbeeldmatige leerplankaders van digitale geletterdheid en zijn te gebruiken voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Wizenoze Safer Internet Day mindmap

07.02.17
Nepmails, cybersecurity of sexting bespreken in de klas? Gebruik deze mindmap met safe zoekopdrachten bij JouwZoekmachine.nl en pas 'm aan op de leeftijd van jouw groep of klas. Het hele jaar door te gebruiken!
Deel bericht

Ontwerpend en onderzoekend leren met de BeeBot in de kleuterklas

07.02.17
Studente Suzanne Wierstra van de pabo van Hogeschool Utrecht heeft voor haar project Wetenschap en Technologie (onderzoekend en ontwerpend leren) bij de kleuters onder andere de BeeBot ingezet. De BeeBot had op haar kleuters een grote aantrekkingskracht.
Deel bericht

Robot ‘zaait’ aandacht voor techniek op basisschool

07.02.17
Maandagochtend was nog nooit zo leuk voor groep 8 van basisschool De Vuurvlinder in Appingedam. Gretig verzamelen de leerlingen de juiste onderdelen om hún deel van een Meccanoid-robot in elkaar te zetten.
Deel bericht

Ruim miljoen voor ict-lessen in Noord-Groningen

07.02.17
Scholen in Noord-Groningen die met ondernemerschap, ict of 3d-printen willen beginnen, krijgen de kans. De Economic Board Groningen (EBG) stelt er een miljoen euro voor beschikbaar.
Deel bericht

Nederlandse jongeren & sexting: vooral Snapchat populair

07.02.17
Snapchat is het sexting-medium onder Nederlandse jongeren, blijkt uit recent onderzoek onder jongeren van 12 tot 17 jaar in het kader van Safer Internet Day 2017. Wat moet je weten?
Deel bericht

Agenda De Dag Vandaag

06.02.17
De Dag Vandaag is een agenda voor het basisonderwijs, die gebruikt kan worden op het digibord in de klas. Leerlingen uit de boven- en middenbouw vinden er iedere ochtend leuke en leerzame berichten uit het nieuws, speciaal voor hen geschreven.
Deel bericht