Edu-Curator is m.i.v. vandaag gestopt

09.02.17
Met ingang van vandaag verschijnen er géén nieuwe berichten meer op het blog van André Manssen.
Deel bericht

Camera's Beleef de Lente staan aan

18.02.18
Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl weer een aantal toppers van vorig jaar. Naast de bosuil, die vaak in februari al eieren heeft, zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar. Bovendien is er dit jaar een spectaculaire nieuwe soort van heel dichtbij te bewonderen: de zeearend.
Deel bericht

Leesplein gaat stoppen vanwege Algemene Verordening Gegevensbescherming

16.02.18
Een aantal digitale diensten van de Koninklijke Bibliotheek (KB) wordt door derden beheerd. Dit maakt de dienstverlening niet alleen kostbaar, maar brengt ook veiligheidsrisico´s met zich mee.
Deel bericht

Is Belg beste leerkracht ter wereld?

15.02.18
Koen Timmers, een leerkracht uit Hasselt, is genomineerd voor de titel van beste leraar ter wereld. 30.000 leerkrachten uit 173 landen dingen mee naar die ‘Global Teaching Prize’, zeg maar de Nobelprijs voor leerkrachten. Timmers is al zeker bij de laatste tien. Die nominatie dankt hij aan niemand minder dan Bill Gates, de oprichter van Microsoft.
Deel bericht

Browsealoud misbruikt voor 'delven' cryptovaluta

12.02.18
Meer dan honderd Nederlandse websites zijn gisteren misbruikt om de cryptomunt Monero te delven. Het gaat onder meer om sites van bibliotheken en gemeenten. Lexima, de Nederlandse leverancier van de software, bevestigt dat kwaadwillenden maximaal vier uur Browsealoud hebben misbruikt.
Deel bericht

Mediamultitasking veroorzaakt aandachtsproblemen

09.02.18
Jongeren die meerdere media tegelijkertijd gebruiken, kunnen meer last krijgen van aandachts- en slaapproblemen. Dit blijkt uit het proefschrift van Winneke van der Schuur, die op 22 februari promoveert op dit onderwerp.
Deel bericht

IPON stimuleringsaward voor VO Content

09.02.18
Deze week ontving VO-content de IPON Stimulerings Award 2018. Juryvoorzitter Louis Hilgers reikte de Award uit aan Ron Zuijlen - directeur-bestuurder van VO-content - aan het einde van de eerste beursdag van de IPON 2018.
Deel bericht

Nederlandse basisschoolleerling moet digitaal vaardiger worden

08.02.18
Basisschoolleraren geven het gemiddelde digitale vaardigheidsniveau van hun leerlingen een krappe voldoende: 6,1. Ouders zijn met een gemiddelde van 6,6 iets positiever. Meer dan een kwart van de basisschoolleraren bestempelt het digitale vaardigheidsniveau van Nederlandse leerlingen als onvoldoende.
Deel bericht

Paul Kirschner: “Investeer in een goede basis”

08.02.18
“Investeer vooral in informatiemanagement, informatiegeletterdheid en de kennisbasis.” Dat is de conclusie van universiteitshoogleraar Paul A. Kirschner op de vraag hoe we leerlingen voorbereiden op de toekomst. Wij spraken hem voor de nieuwe podcastserie ‘Onder Wetenschappers’.
Deel bericht

ZuluConnect winnaar IPON award 2018

08.02.18
ZuluConnect heeft de IPON Award 2018 gewonnen in de categorie Innovatie van het leren Award onderwijsbreed. ZuluConnect is een persoonlijke leeromgeving met het gemak van één inlog en de plek waar je eenvoudig nieuwe lessen en leerlijnen kan maken. Met als nieuwtjes de nakijkcarrousel en curriculumbuilder.
Deel bericht

Educatieve app Startrekenen VR wint IPON Award 2018

08.02.18
De educatieve rekenapp Startrekenen VR van Uitgeverij Deviant heeft de Innovatie van het leren IPON Award VO 2018 gewonnen. De jury noemt de app ‘een uniek concept dat verder gaat dan het lesgeven in een boek of het bekijken van een instructiefilmpje’.
Deel bericht

‘Sociale media zijn slecht voor gezondheid, kinderen, relaties en democratie’

08.02.18
Oud-medewerkers van Facebook en Google willen actie tegen verslavende sociale media.
Deel bericht

1 op de 6 jongeren doet iets cyber-crimineels

07.02.18
1 op de 6 Nederlandse jongeren heeft wel eens een cyberdelict gepleegd; het zijn vooral 16- en 17-jarigen. De cijfers komen uit onderzoek dat in opdracht van Safer Internet Centre Nederland is uitgevoerd in het kader van de Safer Internet Days, die plaatsvinden van 6 tot en met 13 februari 2018.
Deel bericht

Voorlezen aan een computer is niet eng

03.02.18
Een online coach die leerlingen helpt bij het verbeteren van hun uitspraak en leesvaardigheden in het Engels. Docent Lotte Pragt gunt iedereen zo’n Reading Assistant.
Deel bericht

Kahoot, ook in groep 1?

01.02.18
Veel leerkrachten blijven denken dat deze vorm van ICT enkel is weggelegd voor leerlingen uit groep 4 en hoger. Met andere woorden, leerlingen met een bepaalde leesvaardigheid. Niets is minder waar.
Deel bericht

De invloed van media op de jeugd: laatste onderzoeksresultaten

01.02.18
Op woensdagmiddag 24 januari 2018 werd het eerste Wetenschappelijke Congres Mediawijsheid 2018 georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Acht onderzoekers en universitair docenten presenteerden in Utrecht hun laatste onderzoeksresultaten over de invloed van moderne media ...
Deel bericht

Doorbraakproject Onderwijs & ICT: dit zijn de resultaten

01.02.18
Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT had het doel om ict-doorbraken te realiseren. In de periode 2013-2017 hebben partijen zich sterk gemaakt voor meer maatwerk in het onderwijs door de inzet van ict. Het project is in 2017 geëindigd.
Deel bericht

'Minister Slob moet aan de slag met snel internet op Drentse scholen’

31.01.18
Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) moet de scholen die geen gebruik kunnen maken van een (te) duur glasvezelnetwerk hulp bieden. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van D66.
Deel bericht

Handreiking functionaris voor gegevensbescherming beschikbaar

30.01.18
Op 25 mei 2018 treedt de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Eén van de eisen is dat schoolbesturen verplicht zijn om een functionaris voor gegevensbescherming (FG) te regelen. Maar wat betekent dit voor je school(bestuur)?
Deel bericht

Buitenlands museum in de klas met eTwinning

28.01.18
Films en een quiz over Zeeuwse kunstschatten. Dat maken leerlingen van Anja Koning, kunstdocente op de CSW, voor Spaanse leeftijdsgenoten, en omgekeerd. Dat levert mooie online gesprekken op over kunst. Reden voor eTwinning om het project The Language of Arts in de spotlight te zetten.
Deel bericht

Privacy in het onderwijs: wat moeten scholen regelen?

28.01.18
Scholen kunnen niet langer om privacy heen: 28 januari is de Europese Dag van de Privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens start een nieuwe bewustwordingscampagne en in mei treedt strenge privacywetgeving in werking. Wat betekent dit voor scholen?
Deel bericht