Edu-Curator is m.i.v. vandaag gestopt

09.02.17
Met ingang van vandaag verschijnen er géén nieuwe berichten meer op het blog van André Manssen.
Deel bericht

Bouw je eigen zoekmachine Bekroond profielwerkstuk KNAW Onderwijsprijs

25.06.17
Hoe versloeg Google de concurrentie om de meest populaire zoekmachine te worden? VWO-scholiere Lüke van den Wittenboer (Bataafs Lyceum, Hengelo) zocht het uit in haar profielwerkstuk en bouwde zelf ook zoekmachines. Ze werd tweede bij de KNAW Onderwijsprijs.
Deel bericht

Steve JobsSchool in Enschede wél een succes: ‘Varen onze eigen koers’

24.06.17
Het Steve Jobsonderwijs is lang niet overal succesvol, maar in Enschede slaat het concept wel aan. Ruim twee jaar geleden werd basisschool De Lipper omgetoverd tot openbare Steve JobsSchool De Uitvinding. Directeur Niels Anderson staat nog altijd achter de formule.
Deel bericht

Start Flipping your Classroom! Hoe pak je dat aan?

23.06.17
Ruim honderd leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs kwamen 21 juni bij Beeld en Geluid kennismaken met Flipping the Classroom: de onderwijsvorm waarbij je instructie en (huiswerk-)opdrachten omdraait. Het bericht Start Flipping your Classroom!
Deel bericht

Boetes dreigen voor bedrijven en organisaties die laks omgaan met nieuwe privacywet

23.06.17
Veel Nederlandse bedrijven en organisaties lopen vanaf volgend jaar kans op hoge boetes, omdat ze nog niet klaar zijn voor een nieuwe Europese privacywet. Uit onderzoek van consultancybureau PwC onder 350 bedrijven blijkt dat ruim de helft van de bedrijven nog niet serieus begonnen is met de voorbereidingen.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

Met 'Parapara Animation' maken jouw leerlingen heel simpel eenvoudige animaties

20.06.17
'Parapara Animation' is een gratis tool waarmee leerlingen op een simpele manier eenvoudige animaties kunnen maken. Deze tool is ontwikkeld door Mozilla (ja, van die browser) en is zonder registratie te gebruiken.
Deel bericht

Zorgen ouders over internetgebruik kinderen

19.06.17
Het CBS publiceerde een artikel over hoe mensen veiligheid op internet ervaren. We lichten er het deel uit over ouders.
Deel bericht

‘Mediawijsheid hoort thuis in kerndoelen’

16.06.17
Mediawijsheid moet in de kerndoelen van het onderwijs. Dat vindt bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit.
Deel bericht

Jurre's hobby: de school hacken

16.06.17
Jurre (15) hackt zijn school. En daar is het Helinium in Hellevoetsluis niet boos om.
Deel bericht

Welk effect heeft overmatig gebruik van sociale media op leerlingen?

15.06.17
Overmatig socialemediagebruik lijkt een negatieve invloed te hebben op schoolprestaties van (jonge) leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat concludeert Regina van Eijnden, universitair hoofddocent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze doet hier ondere andere onderzoek na...
Deel bericht

Crowdfunding voor mini-computers op duizend basisscholen

14.06.17
De Britse omroep BBC kreeg het vorig jaar voor elkaar om in het Verenigd Koninkrijk kinderen op de basisschool te voorzien van micro:bits. Dat zijn mini-computers waarmee ze spelenderwijs kunnen leren wat programmeren inhoudt.
Deel bericht

Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving

13.06.17
"Het gesprek over het digitale leven van leerlingen in het hier en nu, moet veel meer gewicht krijgen." Dat zegt pedagoog Joop Berding, in gesprek met Remco Pijpers - expert digitale geletterdheid bij Kennisnet -, in deze Kennisnet podcast over leerlingen in de huidige digitale samenleving.
Deel bericht

8 Gratis 'kruiswoordpuzzel'-makers

13.06.17
Mijn ervaring is dat leerlingen deze 'kruiswoordpuzzeltjes' erg leuk vinden om te maken. Daarnaast is het een nuttige én leuke verwerking / afsluiting van een gegeven les.
Deel bericht

Het nieuwe, virtuele onderwijs

12.06.17
Emagine B.V. bouwt onderwijsprofielen in Virtual Reality voor Nederlandse vmbo-scholen. Een investeerder, welke anoniem wil blijven, investeerde in april honderdduizend euro om het Enschedese bedrijf een boost te geven.
Deel bericht

'Nederland doelwit van Trojan die zich via PowerPoint verspreidt'

11.06.17
Een malwarecampagne met PowerPoint-bestanden richt zich op Europese landen. Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn het doelwit.
Deel bericht

Heb jij wel eens gehoord van 'Pixelspace'?

10.06.17
Heb jij wel eens gehoord van 'Pixelspace'..? Nou, ik tot voor kort ook niet, maar het is beslist een website die je uitgebreid moet bekijken... Persoonlijk vind ik dit soort websites altijd erg indrukwekkend en knap gemaakt.
Deel bericht

Onderwijsrevolutie Maurice de Hond hapert: helft betrokken scholen haakt af

09.06.17
Ruim de helft van de scholen die de afgelopen vier jaar overstapten op het revolutionaire Steve Jobsonderwijs of serieus overwogen dat te doen, is inmiddels afgehaakt. De hoge kosten die initiator Maurice de Hond hen in rekening bracht, noemen zij als belangrijkste reden.
Deel bericht

Flipping the Classroom

09.06.17
Beeld en Geluid organiseert i.s.m. Samsung op woensdagmiddag 21 juni een training voor docenten die willen starten met Flipping the Classroom.
Deel bericht

Gratis online cursus Scratch

08.06.17
Per 1 september biedt de TU Delft een gratis online cursus (MOOC, Massive Open Online Course) aan voor docenten die hun leerlingen willen leren programmeren.
Deel bericht