Het nieuws van vandaag: waar of geloofwaardig?

10.02.17
Van nepnieuws tot 'alternatieve feiten': het heeft niets meer met feiten te maken tegenwoordig, maar met geloofwaardigheid. We zijn allemaal journalist tegenwoordig en kunnen onze eigen feiten, bronnen verzamelen, onderzoeken en analyseren. Moeten we ons zorgen maken?
Deel bericht

Oproep aan nieuw kabinet: bescherm schoolkinderen tegen RSI

28.02.17
Schoolgaande kinderen gebruiken gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm. Meer dan 60% heeft pijn na beeldschermgebruik. Zo blijkt uit onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging.
Deel bericht

Mobielverbod in kleedkamer moet jeugd beschermen tegen naaktfoto's

23.02.17
Dat het verspreiden van naaktfoto's op het internet vreselijke gevolgen kan hebben, werd deze week pijnlijk duidelijk. Onur (15) uit Enschede pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op Instagram belandde. Steeds meer voetbalclubs laten de jeugd hun mobieltje inleveren voordat ze de kleedkamer ingaan.
Deel bericht

Groep 7 zoekt na vertrek juf opvolger via YouTube

23.02.17
Juf Linda Kind verlaat basisschool Sabina van Egmond in Oud-Beijerland. Ze wordt directeur van De Wegwijzer in Piershil, waar ze als kind zelf op zat. Haar klas zoekt een opvolger via YouTube.
Deel bericht

ICT in de verkiezingsprogramma’s langs de meetlat

23.02.17
Door Gerard Wegman Deze Tweede Kamerverkiezingen zullen het beleid voor de komende vier jaar op allerlei terreinen bepalen. Onder andere voor het onderwijs. Welk aandeel heeft onderwijs in alle mooie plannen die de partijen in hun verkiezingsprogramma’s hebben neergelegd?
Deel bericht

Praat mee over de inkoopcoöperatie voor ICT

22.02.17
Digitaal lesmateriaal, software en devices tegen een goede prijs inkopen: dat lukt alleen als schoolbesturen hun krachten bundelen en samenwerken. Zo’n twintig schoolbesturen werken daarom aan het opzetten van een landelijke inkoopcoöperatie. Wilt u ook meepraten? Dat kan!
Deel bericht

3 vragen aan Yuval Noah Harari over zijn nieuwste boek 'Homo Deus'

22.02.17
Leraren zouden vergezichten moeten verstrekken, meer dan informatie. Dat zegt Yuval Noah Harari - de Israëlische hoogleraar geschiedenis en auteur van de wereldwijde bestseller 'Sapiens - een kleine geschiedenis van de mensheid' - in een interview met Remco Pijpers.
Deel bericht

Samen werken aan digitalisering van het onderwijs

22.02.17
Onderwijs op maat is een brede wens van scholen, overheid en uitgevers van lesmateriaal. Dankzij slimme inzet van ict is het steeds meer mogelijk om leerlingen op hun eigen niveau te laten leren en werken.
Deel bericht

Hoe kunnen we middelbare scholieren digitaal weerbaar maken?

21.02.17
Vodafone en Veilig Internetten stellen het gratis lespakket Safe & Social voor middelbare scholen beschikbaar om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan.
Deel bericht

Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

21.02.17
Steeds meer mensen slaan hun data uitsluitend nog online op bij diensten als bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox. Dat is wel zo veilig… Of toch niet? Dit zijn de belangrijkste redenen om juist van je online bestanden regelmatig een backup te maken.
Deel bericht

Worden leerlingen ziek van ict in het onderwijs?

21.02.17
We moeten geen ict gebruiken in het onderwijs, want mensen worden ziek van digitalisering, schrijft neuroloog Manfred Spitzer in zijn boek 'Digiziek'. Heeft hij gelijk? "Spitzer schetst een eenzijdig, vertekend beeld.
Deel bericht

Gratis lesmateriaal: Verkiezingen in het nieuws 2017

20.02.17
Met dit gratis lesmateriaal besteedt u aandacht aan burgerschap, mediawijsheid en taalvaardigheid. De opdrachten verwijzen naar de actuele berichtgeving. Bij de lesopdrachten kunt u gebruik maken van de kosteloze Nieuwsservice op papier of digitaal.
Deel bericht

Beeldschermen uit Budel in scholen tot in Californië

20.02.17
In Budel is Prowise niet meer over het hoofd te zien. Nabij het vliegveld bezet het bedrijf een straat met hallen, goed beveiligd met hekken en schrikdraad ‘omdat dat moet van de verzekering’.
Deel bericht

Robot Robbie helpt leerkrachten een handje in de klas

17.02.17
Robotisering is volgens verschillende wetenschappers dé ontwikkeling van de toekomst. Het onderwijs zou ook weleens een (robot)handje hulp kunnen gebruiken. Robot Robbie bracht daarom een bezoekje aan basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel.
Deel bericht

Verleid scholen tot mediakunst

16.02.17
Tablets, gps, telefonie, computer- en videogames. Scholen zijn weliswaar aardig toegerust in het werken met digitale middelen, maar niet om die effectief te gebruiken voor creativiteitsontwikkeling. Ben Kamphuis laat op Cultureel Kapitaal zien hoe het anders kan.
Deel bericht

Computational Thinking volgens Wing

14.02.17
Het artikel van Wing (2006) is waarschijnlijk heet meest geciteerde artikel op dit moment als het gaat over het onderwerp computational thinking. Maar ook in 2008, 2010 en 2016 schrijft Wing over de ideeën en ontwikkelingen rondom computational thinking (CT).
Deel bericht

Wetsvoorstel regelt betere bescherming privacy leerlingen

10.02.17
De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de privacy van leerlingen beter te beschermen. Door de invoering van een pseudoniem hoeven voortaan minder persoonsgegevens uitgewisseld te worden tussen ee...
Deel bericht

Edu-Curator is m.i.v. vandaag gestopt

09.02.17
Met ingang van vandaag verschijnen er géén nieuwe berichten meer op het blog van André Manssen.
Deel bericht

Docent met bodycam zorgt voor wantrouwen leerling

09.02.17
Hulpverleners, conducteurs, leraren. Deze bevolkingsgroepen krijgen steeds vaker te maken met geweld. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt hun autoriteit ernstig aangetast.
Deel bericht

School is als V&D

08.02.17
V&D en Free Record Shop gingen failliet omdat jij en ik er niet meer kwamen. Omdat we op ons dooie gemak onze content scoren: virtuele muziek luisteren en online shoppen. Na de FRS en V&D is het de beurt aan andere gevestigde instellingen. Who’s next?
Deel bericht

Conceptleerlijnen digitale geletterdheid

07.02.17
Voor computational thinking, ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid zijn er conceptleerlijnen beschikbaar. De leerlijnen zijn ontwikkeld op basis van de voorbeeldmatige leerplankaders van digitale geletterdheid en zijn te gebruiken voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Deel bericht