Reclame in het digitale tijdperk: nieuwe manieren van beïnvloeding

20.03.17
Kinderen en jongeren worden op nieuwe manieren blootgesteld aan reclameboodschappen via sociale media. Zij herkennen deze reclame echter niet altijd. Wat kunnen we daaraan doen?
Deel bericht

Google Earth vernieuwd

21.04.17
Ongetwijfeld heb je het al zo links en rechts gelezen: 'Google Earth' is vernieuwd!! De update is deze week uitgerold en gewoon te bekijken in je browser. Om de nieuwe versie van 'Google Earth' te bekijken is dan weer wel de browser 'Google Chrome' nodig.
Deel bericht

Computational Thinking in een onderzoekend leren project

18.04.17
De afgelopen dagen heb ik nagedacht over hoe je computational thinking kunt integreren binnen een concreet project rondom onderzoekend leren. Daarbij wilde ik als uitgangspunt het artikel van Weintrop et al (2016) nemen dat een voorstel doet om computational thinking te integreren binnen science. Di...
Deel bericht

Nieuwe brochure Kennisnet: 'Onderwijs en auteursrecht, wat mogen scholen wel en niet?'

18.04.17
Er is onlangs een nieuwe brochure verschenen van Kennisnet, de VO-Raad en de PO-Raad:'Onderwijs en auteursrecht, wat mogen scholen wel en niet?'"Mag je volgens het auteursrecht als leraar eigen leermaterialen online delen? Mogen leerlingen teksten van internet gebruiken voor een werkstuk?
Deel bericht

Maak een Bibberspiraal m.b.v. de Micro:bit

17.04.17
Een bibberspiraal is een spel waarbij het de bedoeling is om een ring om een draad voort te bewegen tot aan de andere kant. Als de speler met de ring de draad aanraakt, gaat er een zoemer af en moet de speler opnieuw beginnen.Met behulp van de Micro:bit (beschreven in artikel 228 op deze site) ...
Deel bericht

Jeugdkrakercompetitie 2017: slim speuren op internet

15.04.17
Op 12 mei 2017 start de Nationale Jeugdkrakercompetitie voor de groepen 7 en 8. In deze wedstrijd komt het er op aan dat kinderen hun zoekvaardigheden trainen en kritisch antwoorden afwegen en afstrepen.
Deel bericht

"Virtual reality kan helpen de wereld beter te begrijpen"

14.04.17
Tijdens de aardrijkskundeles in een actieve vulkaan afdalen, of het oude Rome verkennen. Met virtual reality (VR) kan het. Op de Onderzoeksconferentie van 28 juni neemt onderzoeker Robert de Lange de aanwezigen mee in de wereld van VR. Wij spraken hem hier alvast over.
Deel bericht

Beter leren lezen door oefensoftware

13.04.17
Leerlingen die oefensoftware gebruiken bij het leren lezen, boeken meer leerwinst bij het technisch lezen. Hoe vaker ze oefenen met de software, hoe meer leerwinst.
Deel bericht

Onderwijs en auteursrecht, wat mogen scholen wel en niet?

12.04.17
Mag je volgens het auteursrecht als leraar eigen leermaterialen online delen? Mogen leerlingen teksten van internet gebruiken voor een werkstuk? En wat moeten schoolbesturen regelen als leraren eigen leermaterialen maken?
Deel bericht

De Micro:bit: ontwerpen van een dobbelsteen

07.04.17
De Micro:bit is een minicomputertje van slechts 4,5 bij 5 cm, ontworpen op initiatief van de BBC om kinderen in aanraking te brengen met het programmeren. Op de site http://microbit.org/code/bevinden zich een aantal tools, van eenvoudig tot moeilijk, waarmee kinderen zelf programma’s voo...
Deel bericht

Blended learning bij talentontwikkeling: zo zetten jonge talenten media in

06.04.17
Sociale media en internet spelen een grote rol bij de ontwikkeling van kunstzinnige en artistieke talenten. Hoe weten jonge talenten media in te zetten om hun doelen te bereiken?
Deel bericht

[EduAd] Gratis proefmaand Oefenweb

04.04.17
Spelenderwijs online rekenen, taal en Engels oefenen? Ruim 315.000 kinderen oefenen dagelijks op school of thuis met Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Nu gratis uitproberen.
Deel bericht

Combinatie Beebot en Wheeldecide biedt nieuwe mogelijkheden

04.04.17
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om op een speelmat van punt A naar punt B te komen moeten ze de Bee-Bot programmeren met commando’s.
Deel bericht

Night of the Nerds 2017

04.04.17
Night of the Nerds 2017 is een dag die bestaat uit TechTalks, Workshops en Experiences rondom thema’s als (serious) gaming, programmeren, VR, big data, digital video & music, 3D animatie, robotica etc.
Deel bericht

Sjablonen voor maken van eigen kwartetspel

03.04.17
In de webshop van ICT-idee is een set sjablonen verkrijgbaar waarmee je met behulp van de tekstverwerker Word en een beknopte handleiding een eigen kwartetspel kunt maken. In de open witte ruimtes van de sjablonen plaats je de gewenste illustraties. 
Deel bericht

Eerste ICT praktijkdag i&i

03.04.17
De opzet van een ICT praktijkdag is niet nieuw. In België doet men dat al veel jaren zeer succesvol. In overleg met onze Vlaamse collega’s organiseren we iets ...
Deel bericht

Onderzoek Iene Miene Media: een derde van de ouders weet niet wat hun jonge kind doet op een beeldscherm

01.04.17
Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Dit blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2017, dat is gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2017 van start

01.04.17
De Media Ukkie Dagen 2017 zijn van start. Hoogtepunten dit jaar: nieuw onderzoek en de introductie van de MediaDiamant, een soort schijf van vijf voor mediaopvoeding.
Deel bericht

Computational thinking of digitaal figuurzagen?

31.03.17
Zweden gaat vanaf groep 1 coding invoeren. Google opent een Computational thinking (CT) platform. Er gebeurt veel, maar wat houdt Computational thinking in? In het Nederlands wordt het meestal vertaald als computationeel denken. Het is een buzzword geworden.
Deel bericht

Het jaar 2020: Heel Nederland Mediawijs

31.03.17
De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is al jaren bezig om mensen te empoweren in hun gebruik van de media. De 2020 campagne heeft tot doel het versnellen van mediawijsheid-initiatieven in Nederland.
Deel bericht

Informatiebeveiliging en privacy: ben jij al alert?!

30.03.17
De informatiebeveiliging en privacy (IBP) in de mbo-sector kan nog veel verbeteren. Dat blijkt uit de benchmark IBP, een vergelijkend onderzoek in het mbo dat eind 2016 is gepubliceerd. De benchmark geeft een goed beeld van hoe de mbo-instellingen scoren op een set van maatregelen op het gebied van ...
Deel bericht