Gratis kennismaken met app Goedemorgen op school!

20.03.17
Scholen voor voortgezet onderwijs kunnen gratis kennismaken met voorbeeldteksten, opdrachten en filmpjes zoals die dagelijks zullen worden aangeboden in de app Goedemorgen op school!.
Deel bericht

Maurice de Hond stapt noodgedwongen op als bestuurder iPad-scholen

25.03.17
Maurice de Hond trekt zich noodgedwongen terug als bestuurder van zijn twee iPad-scholen in Amsterdam. Door gebrek aan animo en organisatorische problemen sluit één van de scholen zijn deuren en gaat de andere school per augustus op in een andere scholenkoepel.
Deel bericht

38% van ouders op zoek naar hulp bij mediaopvoeding

24.03.17
Mediawijzer.net lanceert de MediaDiamant, ontwikkeld door Nederlandse experts in mediaopvoeding. De MediaDiamant is een wegwijzer om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Het bericht 38% van ouders op zoek naar hulp bij mediaopvoeding verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Lagere btw op digitale leermiddelen beetje meer in zicht

24.03.17
Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in Brussel de druk opgevoerd om de btw voor digitale boeken te verlagen naar 6 procent. Daarmee komt ook een verlaging van de btw op digitale leermiddelen een stapje dichterbij.
Deel bericht

Hoe zorg ik voor een goede voorbereiding op de inkoop van ict?

23.03.17
Kennisnet en de PO-Raad verzamelden in gesprekken met po- en vo-scholen de meest gestelde vragen van bestuurders. In de serie 'Vraag & antwoord' geven we je de antwoorden. Dit keer: hoe zorg ik voor een goede oriëntatie op de markt en voorbereiding van inkoop van ict?
Deel bericht

Kennismaken met robotica en programmeren in het vo

23.03.17
Kom naar het Experience lab op de NHL in Groningen en experimenteer zelf met bijvoorbeeld Picaxe, Bucket-bot, mBlock, Lego Mindstorms, Arduino, CodeBug, Coder MiP, Crumble Controller, Micro:Bit, Gamestudio. Maandag 3 april 2017 van 15.00 tot 18.30 uur. NHL Hogeschool, Zernikepark 10, 9747 AN Groningen. Experience lab (lokaal 2.13, tweede etage).
Deel bericht

De generatie die gamend leert

23.03.17
Ze worden generatie Z genoemd. Alle jongeren die vanaf 1992 zijn geboren en voor beeldschermen zijn opgegroeid. Je ziet ze weleens: gefixeerd op hun toestel zitten ze in de trein of lopen ze door de stad.
Deel bericht

Computational Thinking binnen Onderzoekend Leren

23.03.17
In mijn vorige blogpost vatte ik het artikel van Weintrop over Computational Thinking (CT) binnen Science en Math samen om een overzicht te krijgen hoe zij de verbinding zien tussen CT en deze vakgebieden. Ik concludeerde dat zij vooral Science als leidend uitgangspunt hebben genomen.
Deel bericht

Gratis Lespakket Habitat for Humanity

23.03.17
Het lespakket van Habitat for Humanity is bedoeld voor het PO. Het bevat de basisles iedereen een een thuis en de verdiepingsles wereldwijd wonen.
Deel bericht

Het iPad-aanbod is eindelijk weer logisch

22.03.17
Van alle aankondigingen gisteren was de nieuwe 9,7-inch iPad misschien wel het meest opvallend. Het is de langverwachte opvolger van de iPad Air 2 en wordt naast de iPad Pro verkocht voor een aanzienlijk lagere prijs dan zijn voorganger.
Deel bericht

Google.org gaat kinderen uit conflictgebieden helpen bij onderwijs

22.03.17
Google.org gaat 2,5 miljoen dollar investeren in de innovatieve lesmethode Can’t Wait to Learn van War Child. De investering is een van de negen uitverkozen projecten wereldwijd die vandaag van Google.org een bijdrage ontvangt voor beter onderwijs.
Deel bericht

Ervaar hoe adaptieve software uw taken als leerkracht verlichten

21.03.17
U herkent het vast wel: u onderschrijft de doelstellingen van passend en gepersonaliseerd onderwijs, maar komt er in de dagelijkse praktijk te weinig aan toe. Enkele zorgleerlingen in uw klas vragen zoveel begeleiding, dat u handen te kort komt om andere leerlingen voldoende te bedienen. Door het vele nakijkwerk heeft u nauwelijks tijd voor het bedenken en organiseren van extra activiteiten die uw onderwijs versterken.
Deel bericht

Bart Ongering over leerlingen en internet

20.03.17
"Heb een open relatie met je leerlingen en heb vertrouwen in ze. Het komt allemaal goed met ze, ook op internet." Dat zegt Bart Ongering in de Kennisnet-podcast. Ongering staat beter bekend als 'Meester Bart'. Op 30 maart is hij keynote-spreker op het VO-congres 2017.
Deel bericht

Reclame in het digitale tijdperk: nieuwe manieren van beïnvloeding

20.03.17
Kinderen en jongeren worden op nieuwe manieren blootgesteld aan reclameboodschappen via sociale media. Zij herkennen deze reclame echter niet altijd. Wat kunnen we daaraan doen?
Deel bericht

Kinderen zien steeds vaker bloot- en seksbeelden online

20.03.17
Blote borsten, geslachtsdelen of mensen die seks met elkaar hebben: veel kinderen tussen de negen en twaalf jaar komen het steeds vaker tegen op internet. Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het NOS Jeugdjournaal blijkt dat een groot deel van hen ermee wordt geconfronteerd terwijl ze eigenlijk naar iets anders zoeken.
Deel bericht

Kunskapsskolan

20.03.17
Beproefd Zweedse concept Kunskapsskolan voor gepersonaliseerd leren – nu ook in PO Gepersonaliseerd leren is een thema dat bij veel scholen en besturen op de agenda staat.
Deel bericht

Defining computational thinking for Mathematics and Science

17.03.17
Dat is de titel van een artikel van Weintrop et al (2016) waarin ze een opzet geven voor het integreren van computational thinking (CT) in het wiskunde en science onderwijs. Een interessant artikel omdat dit een beeld geeft hoe je aandacht kunt besteden aan CT buiten het vakgebied computer science. ...
Deel bericht

De mythe ontkracht: Kinderen lezen liever van papier dan scherm

14.03.17
Het is een populaire aanname dat jonge mensen bij voorkeur niet meer van papier lezen. Recent onderzoek, waaruit blijkt dat kinderen papieren boeken verkiezen boven lezen van het scherm, ontkracht deze veronderstelling juist.
Deel bericht

Computational Thinking definitie

14.03.17
In mijn blogpost van 16 februari 2017 over computational thinking benoem ik verschillende definities van computational thinking. Mijn eigen definitie voegde ik daar aan toe: Het oplossen van problemen waarbij je gebruik maakt van de ideeën uit de informatica. Later bedacht ik me nog dat dit nog nie...
Deel bericht

Virtual reality in het speciaal onderwijs

13.03.17
Hoe zorg je ervoor dat een jongere na een woede uitbarsting weer rustig wordt? Hoe laat je professionals ervaren hoe het is om autisme te hebben? Hoe kan je als leraar nog meer handvatten krijgen om te gaan met lastig gedrag in de klas?
Deel bericht

Michael van Wetering over Internet of Things in het onderwijs

13.03.17
In het 'Trendrapport 2016-2017' van Kennisnet komt het begrip Internet of Things (IoT) zeker 20 keer voor. Speelt deze technologische trend de komende 5 jaar nog een belangrijke rol, of is het een hype? Expert innovatie Michael van Wetering beantwoordt deze vragen en gaat erover in gesprek in een po...
Deel bericht