Jeugdkrakercompetitie 2017: slim speuren op internet

15.04.17
Op 12 mei 2017 start de Nationale Jeugdkrakercompetitie voor de groepen 7 en 8. In deze wedstrijd komt het er op aan dat kinderen hun zoekvaardigheden trainen en kritisch antwoorden afwegen en afstrepen.
Deel bericht

Poster Online Privacy + gratis mediales

20.10.17
Deze week is de poster Check, check, dubbelcheck op internet! uitgereikt aan groep 6 van de Vullerschool in Gorssel Deze poster met bijbehorende mediales kan gratis gedownload worden van […]
Deel bericht

Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17
Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.
Deel bericht

BETT 2018

19.10.17
Van 24 tot 27 januari 2018 vindt in Londen de jaarlijkse British Educational Technology Tradefair (BETT). Toonaangevende educatieve ICTleveranciers en onderwijs-gerelateerde organisaties tonen produkten, aanbiedingen, programma’s, services enz.
Deel bericht

Virtual Reality biedt veel mogelijkheden in speciaal onderwijs

18.10.17
Er gingen maar drie handen omhoog bij de vraag wie er op school al gewerkt had met VR, virtual reality. Terwijl de bijeenkomst op de Koetsveldschool in Den Haag toch bij uitstek de plek was waar je meer handen had verwacht.
Deel bericht

Beverwedstrijd – informaticawedstrijd

18.10.17
De Beverwedstrijd is een gratis informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5, 6, 7 & 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het VO.
Deel bericht

Congres ‘Leren met VR’ op 29 november 2017 in Eindhoven

17.10.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO. Het congres is voor leraren, communicatieadviseurs, beleidsmakers, ICT-coördinatoren en directies die willen kennismaken met de kansen die VR biedt zowel in het primair proces als ook voor instroom.
Deel bericht

Onderwijsinnovatie-etalage maakt leermiddelenmarkt beter inzichtelijk

17.10.17
De leermiddelenmarkt ontwikkelt zich snel. Hoe houd je zicht op de laatste ontwikkelingen in de leermiddelenmarkt? De Onderwijsinnovatie-etalage helpt je op weg.
Deel bericht

Help! Mag ik Windows 10 nog gebruiken?

17.10.17
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht hoe Microsoft omgaat met persoonsgegevens in Windows 10 Home en Pro. Uit dit onderzoek blijkt dat de manier waarop Microsoft dit doet, in strijd is met de wet. Mag je Windows 10 nu nog gebruiken? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

Hoe het onderwijs de digitale werkelijkheid moet en kan bijhouden

15.10.17
In het onderwijs van de toekomst mogen digitale vaardigheden niet ontbreken. Allard Strijker, leerplanontwikkelaar bij SLO, vindt het belangrijk dat we met elkaar bewust kijken naar de consequenties van de razendsnelle digitale ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Het is de uitdaging voor het onderwi...
Deel bericht

'Besteed meer aandacht aan programmeren op school'

13.10.17
Ongeveer de helft van de Nederlandse basisscholen besteedt nu nauwelijks aandacht aan digitale vaardigheden.
Deel bericht

600.000 Vlaamse leerlingen met dyslexie krijgen voorleessoftware

13.10.17
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert bijna 900.000 euro in voorleessoftware voor scholen. Op die manier kunnen alle 60.000 leerlingen met dyslexie het hulpmiddel gebruiken. Nu heeft maar een kwart toegang tot de software.
Deel bericht

Nieuwe Gameskool lerarenopleiding

13.10.17
Er is een nieuwe uitgebreidere en verbeterde versie van de Gamescool lerarenopleiding gelanceerd. In de nieuwe opleiding leren docenten gaming, serious gaming en het programmeren van games, wat […]
Deel bericht

Een goed en betrouwbaar (wifi)netwerk op school: zo doe je dat!

12.10.17
Op school een goed, betrouwbaar en snel (wifi)netwerk: dat is belangrijk, maar in de praktijk blijkt dat het netwerk niet altijd goed werkt. Of misschien wil je het netwerk wel uitbreiden of aanpassen. En nu vraag jij je af: hoe doet ik dat? De Handreiking “netwerk en wifi in de school’ helpt hi...
Deel bericht

De hackende leerling: dit moet je weten

12.10.17
In het onderwijs is meer bewustwording nodig voor de gevolgen van het hacken van computersystemen door leerlingen. Een hackende leerling word je namelijk niet zomaar. Bewustwording en voorlichting is erg belangrijk. Hoe pak je dit aan?
Deel bericht

Verbetering privacy voor leerlingen

12.10.17
Het wetsvoorstel voor verbetering van de privacy voor leerlingen houdt in dat voor iedere leerling een uniek pseudoniem (keten iD) kan worden gemaakt op basis van het persoonsgebonden nummer (PGN).
Deel bericht

Op weg naar de Week van de Mediawijsheid 2017

11.10.17
De achtste Week van de Mediawijsheid staat in het teken van het gesprek en van samen mediawijzer worden. Mediawijsheid leeft breed: thuis, op school én in Den Haag. Maar zit ons werk er dan bijna op? Zeker niet!
Deel bericht

Webinar: Inzicht krijgen in standaarden en dashboards

11.10.17
Ben je nu veel tijd kwijt met het bekijken van allerlei verschillende systemen om een beeld te krijgen van de activiteiten en resultaten van een leerling? Schrijf je soms handmatig resultaten over van het ene systeem naar het andere?
Deel bericht

The European MediaCoach

11.10.17
De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is voor het project ‘The European MediaCoach‘ op zoek naar ICT-coördinatoren met affiniteit voor Griekenland, Cyprus, Bulgarije, Roemenië of Portugal!
Deel bericht

Werken met mobiele devices? Kies voor Mobile Device Management

10.10.17
Hoe beheer je de mobiele devices op school? Mobile Device Management (MDM) biedt uitkomst. Dit is software waarmee je mobiele devices in de klas effectief kunt inzetten doordat je ze op afstand beheert. In dit artikel lees je meer over de ervaringen van onderwijsprofessionals die werken met MDM-pakk...
Deel bericht

Samen Digiwijzer: steun voor scholen op gebied van digitale geletterdheid

10.10.17
De Codeweek 2017 werd afgetrapt met de presentatie van het plan ‘Samen Digiwijzer’. CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet willen een 'Circle of Support' vormen en scholen helpen structureel aandacht te geven aan digitale geletterdheid.
Deel bericht