Onderwijsrevolutie Maurice de Hond hapert: helft betrokken scholen haakt af

09.06.17
Ruim de helft van de scholen die de afgelopen vier jaar overstapten op het revolutionaire Steve Jobsonderwijs of serieus overwogen dat te doen, is inmiddels afgehaakt. De hoge kosten die initiator Maurice de Hond hen in rekening bracht, noemen zij als belangrijkste reden.
Deel bericht
(advertentie)

Congres: Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs

23.05.18
Op donderdag 14 juni 2018 organiseert Like2Share bij het Museum voor Communicatie in Den Haag het congres Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs. Dit evenement is bedoeld voor de gehele onderwijskolom, van PO tot WO.
Deel bericht

ICT in de klas? Prestaties beter met leerling en leraar samen aan het stuur

19.05.18
Het gebruik van digitale oefenprogramma’s in het basisonderwijs levert overwegend positieve resultaten op voor de leerprestaties. Daarnaast werkt het goed als leraar en leerling de controle over het leerproces delen en afwisselen. Systematische feedback van zowel het programma als van de leraar werkt het beste bij de inzet van digitale oefenprogramma’s.
Deel bericht

Privacy op School BV opgericht door Henk van de Hoef (O21) en Tonny Plas

16.05.18
De nieuwe privacywet (AVG) die op 25 mei ingaat zorgt voor een behoorlijke workload bij onderwijsinstellingen. Scholen en schoolbesturen moeten hun informatiebeveiliging op orde hebben, terwijl ze vaak over onvoldoende kennis beschikken. Vanaf mei 2018 kunnen zij terecht bij Privacy op School BV voor advies en begeleiding, scholing en diverse praktische (digitale) tools.
Deel bericht

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van (digitale) leermiddelen?

13.05.18
Goed leermateriaal is één van de vier pijlers van het Vier in balans-model van Kennisnet. In dat model spreken we in plaats van 'leermateriaal' over 'inhoud en toepassingen'. Digitaal leermateriaal komt pas goed tot zijn recht als:het past bij de visie van de school; leraren er mee kunnen werken (deskundigheid); de infrastructuur van de school (denk aan wifi en devices) er goed op is ingericht.
Deel bericht

Laatste kans: dien uw ICT-innovatievraag in vóór 16 mei

11.05.18
Heeft uw school of bestuur een prangend vraagstuk op het gebied van ICT in het onderwijs? En is extra ondersteuning bij de uitwerking gewenst? Dien uw innovatieve ‘versnellingsvraag’ dan in voor woensdag 16 mei via www.slimmerlerenmetict.nl! Daarna vervalt deze mogelijkheid tot gratis begeleiding vanuit Kennisnet en de PO-Raad.
Deel bericht

Broeiplek voor vernieuwend basisonderwijs bij Avans

08.05.18
Avans Hogeschool opent vandaag Labyrint: een broeiplaats voor digitale innovatie, bedoeld voor iedereen die voor de klas komt te staan of al voor de klas staat. ‘Het onderwijs van de toekomst krijgt hier vorm’
Deel bericht

‘Virtual reality is verslavender en gevaarlijker dan social media’

06.05.18
Ons brein behandelt virtual reality als ‘echte’ ervaring en is zo een krachtig hulpmiddel voor therapie, zegt VR-expert Jeremy Bailenson. Maar er zijn ook gevaren.
Deel bericht

Zelfbouwrobot steelt harten van leerlingen en leraren

04.05.18
3D-printers op scholen, dat was al leuk. Maar het kan nog gaver: robots. Binnenkort gaan leerlingen robotica van de RSG Wolfsbos (locatie Harm Smeenge) samen met leerlingen van basisscholen aan de slag om zelf een robot te bouwen en te programmeren.
Deel bericht

Leren via het scherm

29.04.18
De markt voor apps die jonge kinderen op een telefoon of tablet kunnen gebruiken, is volgens onderzoeker Francette Broekman aanzienlijk. Over het gebruik van die apps was nog weinig bekend. De begeleiding van ouders van kinderen van die leeftijd is van groot belang. Ouders selecteren de apps en bepalen meestal hoe vaak en hoe lang hun kind op het scherm bezig mag zijn.
Deel bericht

Leeftijd voor WhatsApp gaat naar 16 jaar

26.04.18
Officieel moet je straks 16 jaar zijn om WhatsApp te gebruiken. Het bedrijf verhoogt de minimumleeftijd van 13 naar 16 jaar. WhatsApp doet het niet omdat ze de app niet geschikt vinden voor kinderen. Ze verhogen de leeftijd om aan nieuwe Europese regels te voldoen. Als de gebruikers 16 jaar of ouder zijn, mogen ze meer gegevens verzamelen.
Deel bericht

Scholen (UK) halen analoge klokken weg want tieners kunnen niet klokkijken

26.04.18
Volgens Malcolm Trobe, een vertegenwoordiger van de Association of School and College Leaders (ASCL), zijn jongeren gewend geraakt aan digitale apparaten en digitale tijden. „De huidige generatie jongeren is niet zo goed als de tijd aflezen van een traditionele klok dan oudere generaties, vertelt hij aan The Telegraph.
Deel bericht

Zembla maakt gehakt van failliete Maurice de Hond-scholen

26.04.18
In 2013 kreeg De Hond – zoals gebruikelijk – een ruim podium in de media om, niet gehinderd door enige ervaring met het onderwijs, zijn pedagogische ideeën te verspreiden. Om verschillende redenen haakten diverse scholen af. Vanwege de kosten voor de software en de training van de docenten of vanwege de tegenvallende toetsresultaten.
Deel bericht

Leenloptaps voor basisschoolleerlingen in Midden-Groningen

24.04.18
De Computerbank start in mei een project met leenlaptops. Om diverse redenen kan het mogelijk zijn dat een leerling geen beschikking heeft over een computer. Dat levert misschien wel extra stress op. Leerlingen kunnen een laptoplenen als ze op de basisschool een werkstuk moeten maken.
Deel bericht

Een yurlspagina voor de leerlingen

20.04.18
Je kunt (educatieve) bronnen op het internet eenvoudiger en effectiever gebruiken als je ze verzamelt, ordent en deelt met yurls. Inmiddels heb ik zelf ook een flinke yurls-site opgebouwd met heel veel verschillende pagina’s rondom Taal, Rekenen, ICT en themagericht onderwijs.
Deel bericht

Lerarentekort: Krijgen onze kinderen straks les van een computer?

17.04.18
Moeten middelbare scholen meer computers inzetten in de klas? Met die vraag worstelen 35 schoolbesturen in Midden-Nederland. Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs is groot en neemt naar verwachting in onze regio de komende jaren alleen maar toe.
Deel bericht

Lights On! Gratis online game en lespakket

17.04.18
Samen met Alliander heeft ThiemeMeulenhoff een speciaal lespakket ontwikkeld voor het natuurkunde-onderwijs. Lights On! Leerlingen leren en ervaren hoe zij in de toekomst met duurzaam opgewekte energie kunnen omgaan. Het pakket is gratis en bestaat uit een online game en een lesplan.
Deel bericht

John Stuiver van Wageningen Universiteit (WUR) wint GIS Pro Award

10.04.18
John Stuiver, onderwijs en onderzoeksmedewerker van de Wageningen Universiteit heeft tijdens de Esri GIS Tech 2018 uit handen van Joris Bak van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen. De award is een bekroning voor de jarenlange inzet van John Stuiver voor de ontwikkeling van het GIS-onderwijs in Nederland.
Deel bericht

Privacy onderzoek Landelijk Ouderpanel: ouders bang voor ‘digitaal spoor’ van kind

05.04.18
Ouders maken zich zorgen om de beveiliging van de gegevens van hun kind door anderen. Ze weten niet hoe er met gegevens en foto’s van hun kinderen op internet en sociale media omgegaan wordt. Dit blijkt uit het privacy onderzoek dat is uitgevoerd onder het Landelijk Ouderpanel.
Deel bericht

Programmeren als kapstok voor alle lessen

02.04.18
Basisschool 't Plankier in De Leyens heeft veel concurrentie met vier basisscholen in een relatief klein gebied. Daarom probeert de school met het leren van '21ste-eeuwse vaardigheden' hun leerlingen op een bijzondere manier klaar te stomen voor de toekomst.
Deel bericht

Engelse klinkers oefenen in de ruimte

31.03.18
Hoor jij het verschil tussen het Engelse ‘celery’ en ‘salary’? En tussen ‘full’ en ‘fool’? Nijmeegse taalwetenschappers ontwikkelden de app Vowel Space Travel, waarmee je deze subtiele klankverschillen beter leert onderscheiden. Vowel Space Travel is gratis te downloaden in de AppStore.
Deel bericht