Het nieuwe, virtuele onderwijs

12.06.17
Emagine B.V. bouwt onderwijsprofielen in Virtual Reality voor Nederlandse vmbo-scholen. Een investeerder, welke anoniem wil blijven, investeerde in april honderdduizend euro om het Enschedese bedrijf een boost te geven.
Deel bericht

Overheid, onderwijs, zorg en financials grootste verbruikers interconnectieverkeer

17.08.17
Dataverkeer tussen bedrijven in Europa stijgt jaarlijks met 44 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Via interconnectie kunnen bedrijven hun digitale diensten integreren met providers en partners, waardoor onder meer real-time samenwerken mogelijk maakt.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Wat Blockchain kan betekenen voor het onderwijs

09.08.17
“Een diploma wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren, maar je wilt het ook goed gebruiken om te bewijzen wat je waard bent.” Theo Mensen ziet vele toepassingen voor Blockchain in het onderwijs. “Het gaat om het verminderen van administratieve rompslomp, om tijd vrij te maken voor het leerproces.”
Deel bericht

Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht

Training IBP voor medewerkers in het primair- en voortgezet onderwijs

08.08.17
Training informatiebeveiliging en privacy (IBP) volgen? Kennisnet biedt een praktische training om bewustwording rond IBP te vergroten.
Deel bericht

Scholen, let op voor tabletnek bij kinderen

08.08.17
Veel leerlingen op de bassischool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm.
Deel bericht

Doe jij aan onveilige wifi? Waarschijnlijk wel, en dit kun je eraan doen

07.08.17
Het kan verrassen hoeveel jouw wifi-gebruik over jou kan vertellen en hoe makkelijk die privacygevoelige informatie kan worden achterhaald. Zelfs wanneer je als mediawijze professional niet aan onveilige wifi doet, loop je risico dat je privédata lekt. Hoe zit dat en wat kun je doen?
Deel bericht

Compleet vernieuwde Google Earth-app biedt 3D-kaarten en rondleidingen

02.08.17
Dit voorjaar bracht Google het totaal vernieuwde Google Earth uit, maar de iOS-app moest nog bijgewerkt worden. Sinds vandaag staat de compleet vernieuwde iOS-app van Google Earth in de App Store, waardoor je ook op je iPhone en iPad gebruik kunt maken van de nieuwe functies.
Deel bericht

Hoe praat je met je leerlingen over internet?

02.08.17
“Praat met je leerlingen over hun digitale wereld”, dat is vaak het advies voor scholen. Maar hoe doe je dat, praten over een onderwerp waar je misschien weinig over weet? Met enkele praktische gesprekstips en voorbeeldvragen, helpen we je op weg. Voor schoolleiders en leraren, maar ook geschikt...
Deel bericht

Bordeaux2017 en de verdere opmars van Scratch

28.07.17
De ‘educatieve’ programmeertaal Scratch zet zijn opmars voort. Dat bleek tijdens de internationale Scratch-conferentie die eind-juli in Bordeaux werd gehouden. Ruim 300 deelnemers (ontwikkelaars, onderzoekers maar ook veel leraren) uit 40 landen wisselden ervaringen uit. Scratch is tien jaar gel...
Deel bericht

Apple en Trump: Tim Cook adviseert over onderwijs

27.07.17
Apple en de Amerikaanse overheid hadden altijd al raakvlakken, maar het beleid van Trump lijkt nog vaker beroep te doen op het bedrijf van Tim Cook. Zo komt er een Foxconn-fabriek naar de VS, maar gaat Cook ook advies geven over onderwijs.
Deel bericht

Google in de klas: ervaringen uit de praktijk

25.07.17
Google is steeds prominenter aanwezig op Nederlandse scholen. Dat is vooral te danken aan de opmars van Google-laptops (Chromebooks) met G Suite for Education. “In theorie kun je met deze combinatie voor elk kind apart een lesprogramma maken”, stelt leraar Rob van den Ouden. Hij ziet dat leerlin...
Deel bericht

Gepersonaliseerd en digitaal lesgeven met interactieve leeroplossing

25.07.17
Gepersonaliseerd digitaal lesgeven, daar zijn verschillende leeroplossingen voor. Sytse Vijver, docent Engels, gebruikt eDition. "Dit is een interactieve leeroplossing waarmee de leraar zelf bepaalt hoe digitaal hij of zij lesgeeft. Helemaal digitaal of gedeeltelijk: met dit platform kan het allebe...
Deel bericht

Kabinet zet onderwijs op digitale achterstand 

20.07.17
Het demissionaire kabinet onderschrijft het belang van ICT voor het onderwijs, maar toont zich amper bereid hiervoor zelf actie te ondernemen, zo blijkt uit een Kamerbrief. En dat terwijl de Onderwijsraad er onlangs op wees dat de overheid een belangrijke rol heeft bij onder meer het regelen van goe...
Deel bericht

Digitaal portfolio: drie scholen over hun bijzondere zoektocht en samenwerking

18.07.17
Een digitaal portfolio als leerlingvolgsysteem: dat is de wens van drie totaal verschillende scholen. Zij gingen daarom een bijzondere samenwerking aan. Niet het eindproduct, maar de leerling en het eigen leerproces stonden centraal.
Deel bericht

Overzicht leerlijnen digitale geletterdheid

17.07.17
Het aanbod aan leerlijnen digitale geletterdheid groeit, zij het vaak vanuit een bepaalde invalshoek. De nadruk ligt bijvoorbeeld op mediawijsheid of op computational thinking. In het kader van het handboek digitale geletterdheid dat dit najaar verschijnt, geven wij je een overzicht met belangrijke ...
Deel bericht

'Maak gamen vak op basisschool'

17.07.17
Voor ouders die denken dat hun kinderen nu al te veel en te vaak gamen: straks wordt het een vak op school!
Deel bericht

Computational thinking aanleren door robot in de klas

15.07.17
Computational thinking, ook wel nadenken over het oplossen van een probleem met een computer, is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. De leraren van de St Wulfram basisschool in Hoogwoud hebben voor het aanleren van deze vaardigheden een heel bijzondere assistent in de klas: robot Tobor.
Deel bericht

Hoe gaan we om met het smartphonegebruik van kinderen thuis en in de klas?

14.07.17
Er verschijnen steeds meer onderzoeken en artikelen over de invloed die (te veel) sociale media op mensen en vooral op kinderen hebben. Te veel bezig zijn met je telefoon/tablet blijkt slecht te zijn voor de kwaliteit van denken en werken, maar hoe doseer je het smartphonegebruik in de klas en thuis...
Deel bericht

HP investeert 17 miljoen euro in verbetering van onderwijs wereldwijd

07.07.17
HP gaat investeert meer dan 17 miljoen dollar in het verbeteren van het onderwijs. Hiermee wil het bedrijf bijdragen aan het doorbreken van armoede in minderbedeelde gemeenschappen.
Deel bericht