8 Gratis 'kruiswoordpuzzel'-makers

13.06.17
Mijn ervaring is dat leerlingen deze 'kruiswoordpuzzeltjes' erg leuk vinden om te maken. Daarnaast is het een nuttige én leuke verwerking / afsluiting van een gegeven les.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

Met 'Parapara Animation' maken jouw leerlingen heel simpel eenvoudige animaties

20.06.17
'Parapara Animation' is een gratis tool waarmee leerlingen op een simpele manier eenvoudige animaties kunnen maken. Deze tool is ontwikkeld door Mozilla (ja, van die browser) en is zonder registratie te gebruiken.
Deel bericht

Zorgen ouders over internetgebruik kinderen

19.06.17
Het CBS publiceerde een artikel over hoe mensen veiligheid op internet ervaren. We lichten er het deel uit over ouders.
Deel bericht

‘Mediawijsheid hoort thuis in kerndoelen’

16.06.17
Mediawijsheid moet in de kerndoelen van het onderwijs. Dat vindt bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit.
Deel bericht

Jurre's hobby: de school hacken

16.06.17
Jurre (15) hackt zijn school. En daar is het Helinium in Hellevoetsluis niet boos om.
Deel bericht

Welk effect heeft overmatig gebruik van sociale media op leerlingen?

15.06.17
Overmatig socialemediagebruik lijkt een negatieve invloed te hebben op schoolprestaties van (jonge) leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat concludeert Regina van Eijnden, universitair hoofddocent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze doet hier ondere andere onderzoek na...
Deel bericht

Crowdfunding voor mini-computers op duizend basisscholen

14.06.17
De Britse omroep BBC kreeg het vorig jaar voor elkaar om in het Verenigd Koninkrijk kinderen op de basisschool te voorzien van micro:bits. Dat zijn mini-computers waarmee ze spelenderwijs kunnen leren wat programmeren inhoudt.
Deel bericht

Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving

13.06.17
"Het gesprek over het digitale leven van leerlingen in het hier en nu, moet veel meer gewicht krijgen." Dat zegt pedagoog Joop Berding, in gesprek met Remco Pijpers - expert digitale geletterdheid bij Kennisnet -, in deze Kennisnet podcast over leerlingen in de huidige digitale samenleving.
Deel bericht

Het nieuwe, virtuele onderwijs

12.06.17
Emagine B.V. bouwt onderwijsprofielen in Virtual Reality voor Nederlandse vmbo-scholen. Een investeerder, welke anoniem wil blijven, investeerde in april honderdduizend euro om het Enschedese bedrijf een boost te geven.
Deel bericht

'Nederland doelwit van Trojan die zich via PowerPoint verspreidt'

11.06.17
Een malwarecampagne met PowerPoint-bestanden richt zich op Europese landen. Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn het doelwit.
Deel bericht

Heb jij wel eens gehoord van 'Pixelspace'?

10.06.17
Heb jij wel eens gehoord van 'Pixelspace'..? Nou, ik tot voor kort ook niet, maar het is beslist een website die je uitgebreid moet bekijken... Persoonlijk vind ik dit soort websites altijd erg indrukwekkend en knap gemaakt.
Deel bericht

Onderwijsrevolutie Maurice de Hond hapert: helft betrokken scholen haakt af

09.06.17
Ruim de helft van de scholen die de afgelopen vier jaar overstapten op het revolutionaire Steve Jobsonderwijs of serieus overwogen dat te doen, is inmiddels afgehaakt. De hoge kosten die initiator Maurice de Hond hen in rekening bracht, noemen zij als belangrijkste reden.
Deel bericht

Flipping the Classroom

09.06.17
Beeld en Geluid organiseert i.s.m. Samsung op woensdagmiddag 21 juni een training voor docenten die willen starten met Flipping the Classroom.
Deel bericht

Gratis online cursus Scratch

08.06.17
Per 1 september biedt de TU Delft een gratis online cursus (MOOC, Massive Open Online Course) aan voor docenten die hun leerlingen willen leren programmeren.
Deel bericht

Leerlingen Schiedamse scholengemeenschap sjoemelen met cijfers na hack

08.06.17
Enkele tientallen leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam hebben de cijfers van hun proefwerken aangepast. Dat kon omdat een klasgenoot erin was geslaagd het slecht beveiligde leerlingvolgsysteem van de school te hacken.
Deel bericht

Rotterdamse Steve Jobs-school stopt: onvoldoende resultaat

07.06.17
De eerste Steve Jobs-school van Rotterdam hangt dit vernieuwende onderwijsconcept na amper één schooljaar al aan de wilgen. Het iPadonderwijs naar een idee van Maurice de Hond brengt op obs De Vierambacht niet de gewenste resultaten.
Deel bericht

Apple laat kinderen met Swift Playgrounds hun speelgoed programmeren

02.06.17
Swift Playgrounds wordt op 5 juni uitgebreid met de mogelijkheid om robots, drones en muziekinstrumenten te programmeren. ?Swift Playgrounds is een iPad-app waarmee kinderen leren programmeren in Apple's programmeertaal Swift.
Deel bericht

Aanmelding MediaMasters 2017/2018 geopend

01.06.17
Leraren van groep 7 en 8 kunnen hun klassen vanaf vandaag inschrijven voor MediaMasters 2017/2018.
Deel bericht

Hoe maak je als leerkracht eenvoudig een back-up van de bestanden op jouw computer?

01.06.17
Tja.., en meesters en juffen die nooit een back-up maken, krijgen ooit - en dat kan morgen al zijn - te maken met het verschrikkelijke probleem dat zij al hun kostbare bestanden plotseling kwijt zijn en 'gedag' kunnen zeggen tegen al die foto's, lessen, ...
Deel bericht