Google in de klas: ervaringen uit de praktijk

25.07.17
Google is steeds prominenter aanwezig op Nederlandse scholen. Dat is vooral te danken aan de opmars van Google-laptops (Chromebooks) met G Suite for Education. “In theorie kun je met deze combinatie voor elk kind apart een lesprogramma maken”, stelt leraar Rob van den Ouden. Hij ziet dat leerlin...
Deel bericht

Zelf nepnieuws maken om het daarna beter te herkennen - dat lijkt te werken

15.01.18
"De zomervakantie wordt ingekort", "Netflix verwijdert helft series", "Voedsel McDonalds vermindert het zicht". Het is nepnieuws, bedacht door een groep vwo-leerlingen uit Bilthoven. Ze vormen een trollenleger dat binnen een uur de verzinsels zoveel mogelijk moet verspreiden.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

14.01.18
Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.
Deel bericht

Hoe word je als leraar mediawijzer?

12.01.18
Ruim 45% van de leerkrachten die afgelopen editie meededen aan de MediaMasters Game gaven na afloop aan interesse te hebben in bijscholing over mediawijze onderwerpen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, en hen zelf de tijdrovende zoektocht te besparen, gingen we op zoek naar beschikbaar lesmate...
Deel bericht

Conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’

08.01.18
Wat voegt een spel toe aan jouw lessen? Hoe kun je spellen of games effectief inzetten in je les? En hoe kun jij morgen met games aan de slag? Kom daarvoor naar de conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’ van Hogeschool Utrecht en Saganet op 1 februari 2018.
Deel bericht

ICTnieuws.nl stopt

02.01.18
Het is goed geweest! Na >46 jaar in het onderwijs, waarvan >25 jaar op het snijvlak van ontwikkelingen op het gebied van technologie (ICT) en onderwijs hang ik mijn laptop én mijn tablet aan de digitale wilgen.
Deel bericht

Directeur Steve Jobsschool Mierlo: we hadden ook bloemetjesschool kunnen heten

29.12.17
In mei werd de basisschool in kindcentrum De Kersentuin in Mierlo een Steve Jobsschool. Directeur Jeroen van Dorst blikt terug op een leuke, leerzame maar turbulente periode.
Deel bericht

Minister tegen Steve Jobsschool in Den Haag

29.12.17
Onderwijsminister Arie Slob geeft de stichting Seva World geen toestemming om een Steve Jobsschool te beginnen in Den Haag.
Deel bericht

Kennisnet: 'Leerlingen krijgen niet dezelfde kansen door gebrekkige ICT-kennis leraren'

19.12.17
Basisschoolleerkrachten kunnen niet goed genoeg omgaan met technologische hulpmiddelen. Dat vindt Kennisnet. Kinderen lopen daardoor belangrijke kansen mis, volgens adviseur Alfons ten Brummelhuis van Kennisnet.
Deel bericht

Gratis e-Book differentiëren in de les

19.12.17
Differentiëren is geen zaak van de docent alleen. De schoolleider, afdelings- of teamleider speelt een sleutelrol, bijvoorbeeld in het ontwikkelen van een heldere visie.
Deel bericht

ictcooperatie.nl

14.12.17
Veel scholen hebben beperkte expertise in huis om een gedegen keuze te maken over de inkoop van ict-voorzieningen zoals een veilige en snelle internetaansluiting, bescherming van (persoons)gegevens en […]
Deel bericht

Nieuwe website Veilige Praktijklokalen PIE online

12.12.17
Op donderdag 7 december 2017 is de nieuwe website www.veiligepraktijklokalen.nl/pie live gegaan. De site geeft docenten, afdelingsleiders en directies informatie en tools om samen het gesprek aan te gaan, om zo het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.
Deel bericht

PO-lessen over computerwetenschappen

11.12.17
Stichting NewTechKids biedt een selecte groep docenten de kans om gratis een trainingsprogramma m.b.t. computerwetenschappen, ter waarde van ruim 2.000 Euro, te volgen.
Deel bericht

Wiskundemethode voor heel vmbo: Bettermarks

09.12.17
Binnen het voortgezet onderwijs gaat Bettermarks nieuwe digitale content voor vmbo leerlingen in de bovenbouw ontwikkelen.
Deel bericht

BETT 2018

08.12.17
Van 24 tot 27 januari 2018 vindt in Londen de jaarlijkse British Educational Technology Tradefair (BETT). Toonaangevende educatieve ICTleveranciers en onderwijs-gerelateerde organisaties tonen produkten, aanbiedingen, programma’s, services enz.
Deel bericht

Lesmateriaal internet-privacy-big data

07.12.17
Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie lanceerden onlangs gezamenlijk ‘De Baas Op Internet‘, een nieuw programma voor een jonge doelgroep (10 – 14 jaar) ...
Deel bericht

Groot deel websites scholen heeft onbeveiligde verbinding

06.12.17
Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In 68 procent van de gevallen wordt er onbeveiligd gesurft, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.
Deel bericht

Deborah Carter keynote IPON 2018

06.12.17
Tijdens de twee dagen van de IPON 2018 spreekt Deborah Carter als spreker op het hoofdpodium. Deborah is advocate for computer science and technological literacy education in schools.
Deel bericht

De opmars van de escape room naar het klaslokaal

30.11.17
De eerste escape room werd in 2006 in het software bolwerk Silicon Valley ontwikkeld. Het is een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen door het oplossen van puzzels en raadsels en door het zoeken naar sleutels en codes.
Deel bericht

Twist-app het Project Speciaal 2017

27.11.17
Twist-app van Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle is hét Project Speciaal 2017. Op Hét Congres op Papendal werd op vrijdag 24 november de winnaar bekend gemaakt. De Twist-app kreeg de meeste stemmen van publiek en jury. De andere genomineerden waren Team Thuiszitters van Altra Onderwijs uit Amsterdam en Unik MBO project uit Heerlen en Sittard. Beide deelden de tweede plaats.
Deel bericht

Werken aan digitale geletterdheid: van visie naar praktijk

25.11.17
Digitale geletterdheid is belangrijk. Maar wat is dit precies en wanneer ben je digitaal geletterd? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen digitaal geletterd worden? In deze publicatie lees je meer over digitale geletterdheid en over de inhoud van het 'Handboek Digitale Geletterdheid'.
Deel bericht