Verbetering privacy voor leerlingen

12.10.17
Het wetsvoorstel voor verbetering van de privacy voor leerlingen houdt in dat voor iedere leerling een uniek pseudoniem (keten iD) kan worden gemaakt op basis van het persoonsgebonden nummer (PGN).
Deel bericht
(advertentie)

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

17.06.18
Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.
Deel bericht

De Gouden Guppy, vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct

15.06.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018.
Deel bericht

Docenten, bekijk de verveelde puber eens met andere ogen

13.06.18
Beeldschermen bieden jongeren de mogelijkheid om het onaangename gevoel van verveling binnen enkele secondes te verdrijven. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het terugbrengen van verveling, en daarmee ook de creatieve ontwikkeling van jongeren.
Deel bericht

Werkdruk verminderen met ict

08.06.18
Wat kunnen schoolteams doen om werkdruk te verminderen, eventueel met behulp van ict? In het rapport ‘Verminderen werkdruk met ict’ vind je als bestuurder of beleidsmaker in het primair onderwijs (po) herkenbare werkwijzen en thema’s waarmee scholen zelf aan de slag kunnen met werkdrukverminde...
Deel bericht

Robot in het onderwijs: zo helpt hij in de klas

06.06.18
Een robot in het onderwijs; je hoort er steeds vaker iets over. Maar wat kun je verwachten van een robot in de klas? Hebben we straks geen leraren meer nodig? Wietse van Bruggen, expert op het gebied van innovatie bij Kennisnet, vertelt over de toekomst van robots in de klas.
Deel bericht

Nu echt bewezen: te lang op je telefoon is slecht voor je ogen

05.06.18
Er werd al lang voor gewaarschuwd: te lang achter schermpjes zitten is schadelijk voor kinderogen. Uit onderzoek van het Erasmus MC onder duizenden kinderen, blijkt nu hoe groot het probleem echt is.
Deel bericht

Inzending Gouden Guppy geopend

03.06.18
Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Mediawijzer.net nodigt app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Projecten dienen voor 14 september 2018 te zijn ingeleverd.
Deel bericht

Deze Groningse startup bereidt kinderen voor op de digitale samenleving

02.06.18
ITurnIT biedt scholen in het PO en VO een tweejarig traject digitale geletterdheid. Daarbij helpt de Groningse startup met persoonlijke begeleiding, projectonderwijs en instructievideo's op een videoplatform. Op deze manier is er na 24 maanden op de school digitale geletterdheid vakoverstijgend geïntegreerd in het curriculum en kunnen de docenten in hun klas zelf digitale geletterdheid toepassen.
Deel bericht

Op weg naar een online verzamelplaats digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs

31.05.18
Het creëren van een online verzamelplaats met lesmateriaal over digitale geletterdheid voor leerlingen in het S.O., dat is het doel van de versnellingsvraag van de Onderwijsspecialisten. Binnen deze verzamelplaats komt er speciale aandacht voor het thema mediawijsheid. Dit is nodig omdat leerlingen uit het S.O. de mogelijke gevolgen en risico’s van social media onvoldoende kunnen overzien.
Deel bericht

Techie is te gek!

31.05.18
Albert Heijn en NEMO Science Museum moedigen met de spaaractie ‘Tech is te gek’ kinderen aan om vanaf aanstaande maandag aan de slag te gaan met dé skills van de toekomst. Kinderen leren op een leuke manier van alles over technologie, wetenschap en programmeren.
Deel bericht

Opinie | ‘Scholen en universiteiten moeten zichzelf opnieuw uitvinden in de digitale samenleving’

30.05.18
In het huidige online medialandschap dat ons overstelpt met informatie en meningen, wordt het steeds moeilijker om kennis op waarde te schatten.
Deel bericht

Goede voorbeelden op Inspiratiekaart ICT & Onderwijs

24.05.18
Op de Inspiratiekaart ICT & Onderwijs kunt u naar cases zoeken aan de hand van vier gebieden: visie, deskundigheid, leermiddelen en infrastructuur. Naast een beschrijving van het vraagstuk en (vaak ook) een kort filmpje, vindt u hier de contactgegevens van de betrokken school of het bestuur. Dan kunt u bellen of mailen voor meer informatie.
Deel bericht

Congres: Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs

23.05.18
Op donderdag 14 juni 2018 organiseert Like2Share bij het Museum voor Communicatie in Den Haag het congres Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs. Dit evenement is bedoeld voor de gehele onderwijskolom, van PO tot WO.
Deel bericht

ICT in de klas? Prestaties beter met leerling en leraar samen aan het stuur

19.05.18
Het gebruik van digitale oefenprogramma’s in het basisonderwijs levert overwegend positieve resultaten op voor de leerprestaties. Daarnaast werkt het goed als leraar en leerling de controle over het leerproces delen en afwisselen. Systematische feedback van zowel het programma als van de leraar werkt het beste bij de inzet van digitale oefenprogramma’s.
Deel bericht

Privacy op School BV opgericht door Henk van de Hoef (O21) en Tonny Plas

16.05.18
De nieuwe privacywet (AVG) die op 25 mei ingaat zorgt voor een behoorlijke workload bij onderwijsinstellingen. Scholen en schoolbesturen moeten hun informatiebeveiliging op orde hebben, terwijl ze vaak over onvoldoende kennis beschikken. Vanaf mei 2018 kunnen zij terecht bij Privacy op School BV voor advies en begeleiding, scholing en diverse praktische (digitale) tools.
Deel bericht

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van (digitale) leermiddelen?

13.05.18
Goed leermateriaal is één van de vier pijlers van het Vier in balans-model van Kennisnet. In dat model spreken we in plaats van 'leermateriaal' over 'inhoud en toepassingen'. Digitaal leermateriaal komt pas goed tot zijn recht als:het past bij de visie van de school; leraren er mee kunnen werken (deskundigheid); de infrastructuur van de school (denk aan wifi en devices) er goed op is ingericht.
Deel bericht

Laatste kans: dien uw ICT-innovatievraag in vóór 16 mei

11.05.18
Heeft uw school of bestuur een prangend vraagstuk op het gebied van ICT in het onderwijs? En is extra ondersteuning bij de uitwerking gewenst? Dien uw innovatieve ‘versnellingsvraag’ dan in voor woensdag 16 mei via www.slimmerlerenmetict.nl! Daarna vervalt deze mogelijkheid tot gratis begeleiding vanuit Kennisnet en de PO-Raad.
Deel bericht

Broeiplek voor vernieuwend basisonderwijs bij Avans

08.05.18
Avans Hogeschool opent vandaag Labyrint: een broeiplaats voor digitale innovatie, bedoeld voor iedereen die voor de klas komt te staan of al voor de klas staat. ‘Het onderwijs van de toekomst krijgt hier vorm’
Deel bericht

‘Virtual reality is verslavender en gevaarlijker dan social media’

06.05.18
Ons brein behandelt virtual reality als ‘echte’ ervaring en is zo een krachtig hulpmiddel voor therapie, zegt VR-expert Jeremy Bailenson. Maar er zijn ook gevaren.
Deel bericht

Zelfbouwrobot steelt harten van leerlingen en leraren

04.05.18
3D-printers op scholen, dat was al leuk. Maar het kan nog gaver: robots. Binnenkort gaan leerlingen robotica van de RSG Wolfsbos (locatie Harm Smeenge) samen met leerlingen van basisscholen aan de slag om zelf een robot te bouwen en te programmeren.
Deel bericht