Gratis Inspiratiedag voor basisschool-leerkrachten

03.11.17
Op 11 november a.s. vindt, in Utrecht, voor de tweede keer de landelijke Inspiratiedag voor leerkrachten in het basisonderwijs plaats. Een dag vol onderwijs- en lesideeën.
Deel bericht
(advertentie)

Ict-infrastructuur professionaliseren? Zo pak je dat aan

11.07.18
Hoe professionaliseer je als schoolbestuur de ict-infrastructuur op school? Een belangrijke vraag, want scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. In deze Kennisnet-podcast bespreken wij dit met Hans Pronk: expert op ...
Deel bericht

Werken vanuit leerdoelen: zo laten scholen de vaste route door de lesstof los

10.07.18
Steeds meer leraren gaan actief aan de slag om te werken vanuit leerdoelen. Op die manier creëren zij een stevige basis om meer onderwijs op maat onderwijs te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. Maar hoe doen zij dat?
Deel bericht

Interesse in ICT en onderwijs?

10.07.18
Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij zijn bezig met de toepassing van ICT in hun onderwijs en zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Frankrijk: dit kan Nederland leren van de Fransen

09.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Frankrijk? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Dashboard ontwikkelen voor leerlingvoortgang: zo pak je dat aan

09.07.18
Het goed kunnen volgen van leerlingvoortgang is belangrijk voor meer onderwijs op maat. Welke inzichten in voortgang heb je nodig om dat te doen? Wat wil je terugzien in een dashboard en hoe vertaal je dat naar wensen en eisen voor de leverancier? Laat je als schoolleider inspireren door de werkwijz...
Deel bericht

Gameverslaving: waarom we moeten oppassen met overhaaste diagnoses

09.07.18
Onlangs werd bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste grote instantie gameverslaving als een officiële verslaving erkent. Deze stap is echter niet zonder discussie, en veel wetenschappers vinden het te vroeg. Maar wat is er dan op tegen, en wat is er nog nodig? Tony van Rooij van...
Deel bericht

Digitale zelfredzaamheid van jongeren: 2 manieren om hen te helpen bij digitaal zakendoen met de overheid

03.07.18
Een aanzienlijke groep jongeren heeft moeite met de vaardigheden die nodig zijn in de communicatie met de digitale overheid. Zij benutten daardoor niet alle mogelijkheden die er zijn. Digisterker heeft een inloopspreekuur en een lesprogramma ontwikkeld om jongeren hiermee te helpen.
Deel bericht

Mind the digital gap: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd?

29.06.18
Het onderwijs staat voor een grote uitdaging: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd? Dit waren de hoogtepunten van de conferentie Digitale Geletterdheid.
Deel bericht

[EduAd] Chromebook klasdeal van de Rolf groep

29.06.18
Profiteer nu van de Chromebook klasdeal van de Rolf groep (op=op). Een klas vol topkwaliteit Dell Touch Chromebooks compleet met een LeBa-kar om de Chromebooks na gebruik in op te bergen. De 30 Chromebooks worden gebruiksklaar met licenties afgeleverd, zodat de klas er direct mee aan de slag kan.
Deel bericht

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

17.06.18
Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.
Deel bericht

De Gouden Guppy, vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct

15.06.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018.
Deel bericht

Docenten, bekijk de verveelde puber eens met andere ogen

13.06.18
Beeldschermen bieden jongeren de mogelijkheid om het onaangename gevoel van verveling binnen enkele secondes te verdrijven. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het terugbrengen van verveling, en daarmee ook de creatieve ontwikkeling van jongeren.
Deel bericht

Werkdruk verminderen met ict

08.06.18
Wat kunnen schoolteams doen om werkdruk te verminderen, eventueel met behulp van ict? In het rapport ‘Verminderen werkdruk met ict’ vind je als bestuurder of beleidsmaker in het primair onderwijs (po) herkenbare werkwijzen en thema’s waarmee scholen zelf aan de slag kunnen met werkdrukverminde...
Deel bericht

Robot in het onderwijs: zo helpt hij in de klas

06.06.18
Een robot in het onderwijs; je hoort er steeds vaker iets over. Maar wat kun je verwachten van een robot in de klas? Hebben we straks geen leraren meer nodig? Wietse van Bruggen, expert op het gebied van innovatie bij Kennisnet, vertelt over de toekomst van robots in de klas.
Deel bericht

Nu echt bewezen: te lang op je telefoon is slecht voor je ogen

05.06.18
Er werd al lang voor gewaarschuwd: te lang achter schermpjes zitten is schadelijk voor kinderogen. Uit onderzoek van het Erasmus MC onder duizenden kinderen, blijkt nu hoe groot het probleem echt is.
Deel bericht

Inzending Gouden Guppy geopend

03.06.18
Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Mediawijzer.net nodigt app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Projecten dienen voor 14 september 2018 te zijn ingeleverd.
Deel bericht

Deze Groningse startup bereidt kinderen voor op de digitale samenleving

02.06.18
ITurnIT biedt scholen in het PO en VO een tweejarig traject digitale geletterdheid. Daarbij helpt de Groningse startup met persoonlijke begeleiding, projectonderwijs en instructievideo's op een videoplatform. Op deze manier is er na 24 maanden op de school digitale geletterdheid vakoverstijgend geïntegreerd in het curriculum en kunnen de docenten in hun klas zelf digitale geletterdheid toepassen.
Deel bericht

Op weg naar een online verzamelplaats digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs

31.05.18
Het creëren van een online verzamelplaats met lesmateriaal over digitale geletterdheid voor leerlingen in het S.O., dat is het doel van de versnellingsvraag van de Onderwijsspecialisten. Binnen deze verzamelplaats komt er speciale aandacht voor het thema mediawijsheid. Dit is nodig omdat leerlingen uit het S.O. de mogelijke gevolgen en risico’s van social media onvoldoende kunnen overzien.
Deel bericht

Techie is te gek!

31.05.18
Albert Heijn en NEMO Science Museum moedigen met de spaaractie ‘Tech is te gek’ kinderen aan om vanaf aanstaande maandag aan de slag te gaan met dé skills van de toekomst. Kinderen leren op een leuke manier van alles over technologie, wetenschap en programmeren.
Deel bericht

Opinie | ‘Scholen en universiteiten moeten zichzelf opnieuw uitvinden in de digitale samenleving’

30.05.18
In het huidige online medialandschap dat ons overstelpt met informatie en meningen, wordt het steeds moeilijker om kennis op waarde te schatten.
Deel bericht