Mediawijsheid op het lesrooster: een leuke uitdaging

04.11.17
Op het Antoon Schellenscollege, een onderbouwschool voor het VMBO, wordt het belangrijk gevonden dat leerlingen met een extra hulpvraag zelfredzaam zijn en worden, offline en online. De expertise die de docenten hebben opgebouwd zetten ze in om materiaal geschikt te maken voor deze leerlingen.
Deel bericht

Digitale toets afnemen? Dit zijn de technische randvoorwaarden

22.11.17
Veilig een digitale toets afnemen met civiel effect? (slagen, zakken, overgaan, vervolgonderwijs) Zorg dat de technische ict-randvoorwaarden op orde zijn. Wat is belangrijk en wat zijn de valkuilen? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

VodafoneZiggo lanceert lesprogramma digitale vaardigheden

22.11.17
VodafoneZiggo start tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid het interactieve lesprogramma Online Masters.
Deel bericht

Adaptief toetsen: dit moet je weten

21.11.17
Adaptief toetsen wordt steeds meer ingezet in het onderwijs. Ook bij de eindtoets in het primair onderwijs (po). Maar wat is nu precies adaptiviteit? En welke vormen van adaptiviteit bestaan er? Hoe dit werkt, leggen we uit in dit artikel.
Deel bericht

Sensorapplicaties kunnen leren ondersteunen en prestaties verbeteren

21.11.17
Sensoren worden steeds populairder in onze samenleving. We hebben slimme horloges, smartphones en andere gadgets die zijn uitgerust met sensoren. Ze kunnen goed gebruikt worden om het leren te ondersteunen. Volgens Jan Schneider, promovendus bij de Open Universiteit, kunnen sensorapplicaties met ingebouwde feedback, leerlingen helpen hun fouten onder ogen te zien.
Deel bericht

Online oefenprogramma verkeerseducatie

21.11.17
Oefenen.nl en ANWB zetten bij Stichting Aan de Knoppen in Amsterdam het licht op groen voor het nieuwe verkeerseducatieprogramma De Verkeershulp: een online programma ...
Deel bericht

10 digitale tools voor Sinterklaas

19.11.17
Nu de Sint weer in ons land is aangekomen is het natuurlijk heel fijn om in de klas zoveel mogelijk tools te gebruiken in het sinterklaasthema. Daarom heb ik hier de leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Deel bericht

Samen met Robot Onsy tafels leren

18.11.17
De Robot in de klas. Voor de leerlingen van Christelijke Basisonderwijs Oranje Nassau school is dat niet nieuw meer. Vorige maand heeft de school Robot Onsy, vernoemd naar de school, aangeschaft. Robots gaan een grote rol spelen in de toekomst van onze kinderen. Met de RoboTutor gaan de leerlingen, onder leiding van medewerkers van de TU Delft, de toekomst verkennen.
Deel bericht

YoungCapital start hbo-opleiding voor IT’ers

17.11.17
YoungCapital, de grootste recruitmentspecialist voor jong talent, start een eigen hbo-opleiding voor software development: de YoungCapital Academy. Met deze opleiding springt YoungCapital in op het tekort aan IT’ers. Academy-studenten gaan werken en studeren tegelijk. Zonder studieschuld, want alle kosten komen voor rekening van YoungCapital.
Deel bericht

Remco Pijpers: 'De digitale generatie bestaat niet'

17.11.17
Jongeren doen hun digitale vaardigheden vooral op in hun vrije tijd, niet op school. Maar helaas laten die vaardigheden nog wel te wensen over, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017. Scholen kunnen meer doen om leerlingen daarbij te helpen, zegt auteur Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.
Deel bericht

150.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

17.11.17
Vandaag start de zevende editie van de interactieve MediaMasters Game: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Ruim 150.000 leerlingen gaan samen met hun leraren en ouders aan de slag met onderwerpen zoals nepnieuws, sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, g...
Deel bericht

Monitor Jeugd en Media 2017: minder digitaal vaardig dan gedacht

17.11.17
Jongeren denken vaak dat zij online de weg wel weten en websites prima kunnen beoordelen. In de praktijk blijkt dat zij dit toch minder goed kunnen. Veel jongeren hebben vooral moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Zo is minder dan de helft van alle leerlingen in staat informatie op websites kritisch te beoordelen.
Deel bericht

Nieuw jeugdboek: WWW.wat?

15.11.17
Dit boek (8+) beschrijft hoe en waarom het internet is ontstaan, wat je op het internet kunt doen en hoe je veilig kunt surfen. Onderwerpen als sexting, cyberpesten, de filter bubble, nepnieuws, piraterij, het versleutelen van een profiel en phishing komen allemaal voorbij.
Deel bericht

eGadget 73 – de Oculus Go

15.11.17
Facebook kondigt een goedkope stand-alone VR bril aan: de Oculus Go. Volgend jaar zal de introductie plaatsvinden van de Oculus Go.
Deel bericht

Auteursrechtvoorjou.nl voor kinderen

14.11.17
Auteursrechtvoorjou.nl is voortgekomen uit een aantal onderwijsprojecten die de Federatie Auteursrechtbelangen de laatste jaren heeft ontwikkeld met diverse onderwijspartners, zoals KlasseTV, Nieuwsbegrip en MediaMasters, in het kader van de bevordering van mediawijsheid van kinderen.
Deel bericht

Week van de Mediawijsheid

11.11.17
Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs.
Deel bericht

Welke competenties ontwikkelen kinderen die meedoen aan de MediaMasters Game?

10.11.17
Met de MediaMasters Game ontdekken leerlingen spelenderwijs hoe ze slim en bewust met (digitale) media kunnen omgaan. Elke speldag ontwikkelen de leerlingen nieuwe competenties. Blogger Gemma legt uit. Het bericht Welke competenties ontwikkelen kinderen die meedoen aan de MediaMasters Game?
Deel bericht

Laat kinderen praten over online privacy

09.11.17
Slim met media lanceerde onlangs een poster over online privacy. Op de poster staan vier vragen die kinderen zichzelf kunnen stellen voordat ze iets online zetten. Bij elke vraag hoort een korte mediales. Groep 6 van de Vullerschool kreeg de eerste poster. Het bericht Laat kinderen praten over onlin...
Deel bericht

OMNIDU vernieuwd

08.11.17
OMNIDU is onuitputtelijke bibliotheek met gratis oefeningen, een uniek systeem, waarmee iedereen zelf op maat gesneden pakketjes voor zijn of haar onderwijs kan maken en uitwisselen. De nieuwe versie van OMNIDU is sinds vandaag beschikbaar.
Deel bericht

Stap voor stap naar echt open leermaterialen

08.11.17
Een stappenplan gelanceerd door SURF moet besturen van onderwijsinstellingen gaan helpen bij het implementeren van beleid voor het open delen en benutten van leermaterialen.
Deel bericht

Ik zeur, jij zeurt, wij zeuren

07.11.17
Door Tamara Stojákovic Sinds een jaar of twee geef ik af en toe ICT- navormingen aan leerkrachten. Geweldig vind ik dat, een welkome afwisseling van mijn lesopdracht. Ik kom in veel leraarskamers, ik ontmoet veel leraars en kom af en toe tot verbazingwekkende vaststellingen. Eén van die vaststelli...
Deel bericht