Samsung leert kinderen via workshop digitaal componeren

23.11.17
Samsung en de stichting Méér Muziek in de Klas slaan de handen ineen om basisschool kinderen digitaal te leren componeren.
Deel bericht
(advertentie)

170.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

16.11.18
Vandaag start MediaMasters 2018: de spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Ruim 170.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om de wereld van mediawijsheid te ontdekken.
Deel bericht

Onderzoek wijst uit dat basisschoolkinderen massaal in nepnieuws trappen

15.11.18
Veel basisschoolkinderen zien het verschil niet tussen nepnieuws en echt nieuws. Dat constateren onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Connecticut. Leraren moeten de leerlingen daarin beter trainen, vinden ze.
Deel bericht

De kleuter en zijn tablet: weer een stapje wijzer!

15.11.18
Studenten van de Universiteit Leiden onderzochten het mediagebruik van kleuters. Hoeveel uur per dag gebruiken kleuters digitale media? En wat is de invloed op schoolse vaardigheden? In dit artikel lees je de eerste resultaten.
Deel bericht

Zawadi (18) hackte schoolsysteem: 'Ik kon de opdrachten van leerlingen aanpassen'

14.11.18
3,4 procent van de Nederlandse jongeren is wel eens binnengedrongen in een digitaal schoolsysteem. Hierdoor kunnen in sommige gevallen cijfers worden veranderd, roosters worden aangepast en kan er worden gefraudeerd met afwezigheid.Het hacken van het schoolsysteem Magister, dat op ongeveer 75 procent van de scholen wordt gebruikt, lijkt bijv. een koud kunstje
Deel bericht

Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid voor jongeren gelanceerd

14.11.18
Vorige week is Facebook’s Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid gelanceerd, een verzameling aan lessen om jongeren kritisch te leren denken en bewust met de online wereld om te laten gaan. In achttien lessen leren jongeren meer over onder andere privacy, hoe ze zich online presenteren, het herkennen van misinformatie, betrokkenheid bij de gemeenschap en cybersecurity
Deel bericht

Meer inzicht in de voortgang van de leerling met behulp van ICT

13.11.18
Hoe kun je ICT zo laten werken dat scholen leerlingen meer maatwerk kunnen bieden aan leerlingen? De Vereniging IkOok, de Rijdende School en basisschool Het Palet, drie indieners van een versnellingsvraag, deelden hun ervaringen met educatieve uitgevers, publieke partijen en systeemontwikkelaars. We hadden nooit durven dromen dat we al zo ver zijn gekomen.
Deel bericht

Met dit digibord kun je sporten

13.11.18
Gymen is leuker met een digibord, denken de bedenkers van de multiBALL beweegmuur. Dat is een muur die werkt als een soort touchscreen, waar je spelletjes mee kunt spelen. De beweegmuur wordt nu uitgebreid getest. De bedenkers willen sport leuker maken, zodat kinderen meer bewegen. Door een bal op de juiste plek te gooien verdien je punten.
Deel bericht

Een robot als een blaadje voor iedere leerling

09.11.18
Bouw een betaalbare robot voor het onderwijs. Die opdracht gaf docent Olivier van Beekum van het Corderius College in Amersfoort enkele jaren geleden in zijn les over robotica. Van Beekum wil dat elke leerling in Nederland, zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs, zijn eigen robot in elkaar kan zetten.Twee leerlingen die destijds in 4vwo zaten, kwamen met een bijzonder ontwerp.
Deel bericht

Heb jij het onder de duim?

07.11.18
Onze duim is in tijden niet zo machtig geweest. Met een click, scroll of swipe verschaft ‘ie ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden. Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Tijdens de komende Week van de Mediawijsheid richten we ons op iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken.
Deel bericht

Gratis lesmateriaal over mediawijsheid

07.11.18
Uitgeverij Kwintessens stelt in het kader van de Week van de Mediawijsheid van 16 tot en met 23 november gratis lesmateriaal ter beschikking.Het is onderdeel van methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren, maar kan los daarvan door alle basisscholen worden gebruikt. Kwintessens zegt het gratis lesmateriaal aan te bieden ‘voor een leerzame en sociaal extra wijze week’.
Deel bericht

Is blockchaintechnologie geschikt voor het onderwijs?

02.11.18
Blockchaintechnologie staat al een aantal jaar flink in de belangstelling. De verwachtingen zijn hoog, deels terecht want het heeft in potentie grote impact. Maar biedt blockchaintechnologie ook oplossingen voor onderwijsvraagstukken? Op dit moment is dat nog minimaal. Waarom?
Deel bericht

[EduAd] Gratis lesmateriaal Week van de Mediawijsheid

01.11.18
Werkvormen en tips voor de Week van Mediawijsheid van 16 t/m 23 november voor in de klas. Met een herkenbaar filmpje voor de bovenbouw over ‘volgers’. Kwink biedt dit alle scholen graag aan, omdat social media tegenwoordig zoveel impact kan hebben op kinderen. Download het gratis materiaal.
Deel bericht

Wees transparant over IBP-beleid, maak een privacyreglement

01.11.18
Een privacyreglement wordt al jaren gebruikt op scholen. Maar is dat eigenlijk verplicht? Als scholen informatiebeveiliging en privacy (IBP) hebben geregeld, waarom moet je dan nog meer kleine lettertjes op papier zetten? Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is toch all...
Deel bericht

Cybercrime en veilig internetten moet worden opgenomen in het lespakket van scholen

01.11.18
Meer dan 97% van de Nederlanders vindt dit. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart (75,5%) van de deelnemers vindt dat er op de basisschool voorlichting over cybercrime gegeven moet worden. 22,2 procent stelt dat er moet worden begonnen met cyberbewustzijn vanaf de middelbare school en slecht 2,3 procent denkt dat kinderen helemaal geen voorlichting nodig hebben.
Deel bericht

Meester Patrick en het wilde plan dat steeds verder uit de hand loopt

01.11.18
Meester Patrick Trentelman van de Oosterhoogebrugschool leerde de kinderen in zijn klas programmeren. Woensdag lanceerde hij de tweede versie van Spacetime, de app waarmee hij de wereld wil veroveren. Het idee van meester Patrick: laat kinderen hun eigen omgeving verkennen, de lokale geschiedenis uitpluizen, en stop al die informatie in een app.
Deel bericht

‘Luqo Spellenreeks’ wint Gouden Guppy 2018

25.10.18
Tijdens de Cinekid Media Awards 2018 op woensdag 24 oktober is de Gouden Guppy uitgereikt aan Luqo voor de Luqo Spellenreeks. Een spellenplatform dat de digitale wereld verbindt met de fysieke belevingswereld van het kind. Lees meer over de Gouden Guppy en de eervolle vermeldingen.
Deel bericht

Programmeeronderwijs, the next level

24.10.18
Op het Programmeerplein van NOT 2019 kunnen bezoekers zelf ervaren hoe simpel, leerzaam en leuk het is om met een groep leerlingen te programmeren. Van het bouwen van websites, apps en online games tot het aansturen van robots en het maken van animatiefilms. Doel: zoveel mogelijk leraren en leerlingen samen op programmeeravontuur laten gaan.
Deel bericht

RSG Wolfsbos leert leerlingen de magie van technologie ontdekken

18.10.18
Uniek is dit schooljaar de workshop ‘programmeren met micro:bits’. De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kunnen er allerlei andere apparaten aan gekoppeld worden, zoals lichtsensoren of motortjes. Leerlingen sturen een zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen
Deel bericht

Maak leerlingen bewuster van het belang van privacy

18.10.18
Op school doe je er alles aan om informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te regelen zodat je school voldoet aan de privacywetgeving. Maar in hoeverre zijn leerlingen zich bewust van hun privacy? Het is belangrijk om met leerlingen het gesprek aan te gaan over privacy.
Deel bericht

Website van uw school nog steeds zonder https?

18.10.18
De veelgebruikte browser Google Chrome geeft voortaan een waarschuwing bij websites zonder beveiligde https-verbinding. Een virtuele rondgang leert dat daartoe websites behoren van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ook websites van onderwijsstichtingen. Websites zonder https krijgen voortaan via Google Chrome een rood waarschuwingsscherm,
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)