Nieuwe website Veilige Praktijklokalen PIE online

12.12.17

Op donderdag 7 december 2017 is de nieuwe website www.veiligepraktijklokalen.nl/pie live gegaan. De site geeft docenten, afdelingsleiders en directies informatie en tools om samen het gesprek aan te gaan, om zo het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.

Informatie, instructiekaarten en checklists
De website is ontwikkeld door Platform PIE (Produceren, Installeren en Energie), samen met Voion. Op de site staat onder andere informatie over wet- en regelgeving rond veiligheid (bijvoorbeeld over machines en afzuiging), machine-instructiekaarten voor leerlingen en handige checklists voor een veilig lokaal en apparatuur. Daarmee kunnen docenten periodiek checken of het praktijklokaal aan alle aspecten rond veiligheid voldoet. Er zijn onder andere checklists voor het lokaal, geluid, persoonlijke beschermingsmiddelen en voor machines en apparaten.

Officiële lancering
De website is feestelijk online gegaan met een officiële lancering door Emile Thijssen (Voion) en Theo Last (Landelijk Coördinator Platform PIE). Dit gebeurde tijdens de laatste cursusdag Veilig praktijklokaal PIE, georganiseerd door Platform PIE in samenwerking met Voion. De aanwezige cursisten waren zeer te spreken over de nieuwe website. Docent Alex Diepstra van CSG Selion in Groningen vertelt: “De site ziet er mooi en overzichtelijk uit. Het is fijn dat alle informatie over dit onderwerp nu op één plek te vinden is. Dat scheelt me heel wat tijd als ik bijvoorbeeld meer wil weten over regelgeving. Bovendien geeft de site praktische handvatten, zodat we hier binnen de school geen discussies meer over hoeven te hebben. Kortom, een duidelijke en handige website, waar ik zeker veel gebruik van ga maken.”

Cursus Veilig praktijklokaal PIE
Met deze laatste cursusdag, ditmaal in Drachten, komt er een eind aan een tour door heel Nederland. Voor veel deelnemers was de cursus, onder leiding van Raymond Crutzen, een echte ‘eyeopener’. Tal van onderwerpen kwamen aan bod, zoals het wettelijk kader en I-SZW (arbeidsinspectie), machineveiligheid (inkoop, gebruik, onderhoud), veilige werkomgeving in het lokaal, hulplijnen en informatiebronnen, instructie en toezicht en de rol, positie, verantwoordelijkheid van de leerkracht. Op deze wijze is het overgrote deel van de doelgroep ondersteund bij het creëren van een gezonde en veilige werkplek.

Verder aanvullen
Daarmee is het echter nog niet klaar. Hoewel de nieuwe website al heel veel informatie bevat, is het zaak deze verder aan te vullen en te onderhouden. De hulp van docenten is daarbij onontbeerlijk. Daarom zal Platform PIE tijdens haar regiobijeenkomsten structureel aandacht aan dit belangrijke onderwerp besteden. Dit sluit geheel aan bij de grondslag van Platform PIE: ‘voor docenten, door docenten’, samen zorgen voor inspirerend beroepsgericht onderwijs in de techniek. Veilig, gezond en vitaal werken is daarbij een belangrijke pijler.
Deel bericht
(advertentie)

Zeeland: Miljoenen voor slimmer reizen naar school

18.07.18
Een scholier uit Scharendijke ziet dat de volgende dag zijn laatste twee lesuren vervallen. Hij pakt zijn mobieltje en tikt op zijn 'smart mobility app' in: 13.00 uur, Pontes Pieter Zeeman - Scharendijke. Onmiddellijk licht het reisadvies van het Smart Mobility Project op. Dat kan een iemand zijn met wie hij kan carpoolen, een busje van het wmo-vervoer of gewoon de bus van Connexxion.
Deel bericht

Scholen en leveranciers: samenwerken aan nog betere leerlingvolgsystemen

16.07.18
Hoe kom je tot een leerlingvolgsysteem dat het maatwerk in de klas nog beter ondersteunt? En hoe organiseer je dat als school(bestuur) samen met je productleverancier? Om dit te verkennen, onderzochten de PO-Raad, Kennisnet en het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vier gebruikersgroepen van verschillende leerlingvolgsystemen.
Deel bericht

Tweede tussenproduct curriculum: model voor het ontwerp van digitale geletterdheid

16.07.18
Het model voor het ontwerp van digitale geletterdheid is het tweede tussenproduct van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Wij spraken Frank van der Sterren van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Hij vertelt over het resultaat van het tweede tussenproduct en de feedback op het eerste tussenproduct.
Deel bericht

Ict-infrastructuur professionaliseren? Zo pak je dat aan

11.07.18
Hoe professionaliseer je als schoolbestuur de ict-infrastructuur op school? Een belangrijke vraag, want scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. In deze Kennisnet-podcast bespreken wij dit met Hans Pronk: expert op ...
Deel bericht

Werken vanuit leerdoelen: zo laten scholen de vaste route door de lesstof los

10.07.18
Steeds meer leraren gaan actief aan de slag om te werken vanuit leerdoelen. Op die manier creëren zij een stevige basis om meer onderwijs op maat onderwijs te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. Maar hoe doen zij dat?
Deel bericht

Interesse in ICT en onderwijs?

10.07.18
Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij zijn bezig met de toepassing van ICT in hun onderwijs en zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Frankrijk: dit kan Nederland leren van de Fransen

09.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Frankrijk? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Dashboard ontwikkelen voor leerlingvoortgang: zo pak je dat aan

09.07.18
Het goed kunnen volgen van leerlingvoortgang is belangrijk voor meer onderwijs op maat. Welke inzichten in voortgang heb je nodig om dat te doen? Wat wil je terugzien in een dashboard en hoe vertaal je dat naar wensen en eisen voor de leverancier? Laat je als schoolleider inspireren door de werkwijz...
Deel bericht

Gameverslaving: waarom we moeten oppassen met overhaaste diagnoses

09.07.18
Onlangs werd bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste grote instantie gameverslaving als een officiële verslaving erkent. Deze stap is echter niet zonder discussie, en veel wetenschappers vinden het te vroeg. Maar wat is er dan op tegen, en wat is er nog nodig? Tony van Rooij van...
Deel bericht

Digitale zelfredzaamheid van jongeren: 2 manieren om hen te helpen bij digitaal zakendoen met de overheid

03.07.18
Een aanzienlijke groep jongeren heeft moeite met de vaardigheden die nodig zijn in de communicatie met de digitale overheid. Zij benutten daardoor niet alle mogelijkheden die er zijn. Digisterker heeft een inloopspreekuur en een lesprogramma ontwikkeld om jongeren hiermee te helpen.
Deel bericht

Mind the digital gap: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd?

29.06.18
Het onderwijs staat voor een grote uitdaging: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd? Dit waren de hoogtepunten van de conferentie Digitale Geletterdheid.
Deel bericht

[EduAd] Chromebook klasdeal van de Rolf groep

29.06.18
Profiteer nu van de Chromebook klasdeal van de Rolf groep (op=op). Een klas vol topkwaliteit Dell Touch Chromebooks compleet met een LeBa-kar om de Chromebooks na gebruik in op te bergen. De 30 Chromebooks worden gebruiksklaar met licenties afgeleverd, zodat de klas er direct mee aan de slag kan.
Deel bericht

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

17.06.18
Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.
Deel bericht

De Gouden Guppy, vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct

15.06.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018.
Deel bericht

Docenten, bekijk de verveelde puber eens met andere ogen

13.06.18
Beeldschermen bieden jongeren de mogelijkheid om het onaangename gevoel van verveling binnen enkele secondes te verdrijven. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het terugbrengen van verveling, en daarmee ook de creatieve ontwikkeling van jongeren.
Deel bericht

Werkdruk verminderen met ict

08.06.18
Wat kunnen schoolteams doen om werkdruk te verminderen, eventueel met behulp van ict? In het rapport ‘Verminderen werkdruk met ict’ vind je als bestuurder of beleidsmaker in het primair onderwijs (po) herkenbare werkwijzen en thema’s waarmee scholen zelf aan de slag kunnen met werkdrukverminde...
Deel bericht

Robot in het onderwijs: zo helpt hij in de klas

06.06.18
Een robot in het onderwijs; je hoort er steeds vaker iets over. Maar wat kun je verwachten van een robot in de klas? Hebben we straks geen leraren meer nodig? Wietse van Bruggen, expert op het gebied van innovatie bij Kennisnet, vertelt over de toekomst van robots in de klas.
Deel bericht

Nu echt bewezen: te lang op je telefoon is slecht voor je ogen

05.06.18
Er werd al lang voor gewaarschuwd: te lang achter schermpjes zitten is schadelijk voor kinderogen. Uit onderzoek van het Erasmus MC onder duizenden kinderen, blijkt nu hoe groot het probleem echt is.
Deel bericht

Inzending Gouden Guppy geopend

03.06.18
Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Mediawijzer.net nodigt app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Projecten dienen voor 14 september 2018 te zijn ingeleverd.
Deel bericht

Deze Groningse startup bereidt kinderen voor op de digitale samenleving

02.06.18
ITurnIT biedt scholen in het PO en VO een tweejarig traject digitale geletterdheid. Daarbij helpt de Groningse startup met persoonlijke begeleiding, projectonderwijs en instructievideo's op een videoplatform. Op deze manier is er na 24 maanden op de school digitale geletterdheid vakoverstijgend geïntegreerd in het curriculum en kunnen de docenten in hun klas zelf digitale geletterdheid toepassen.
Deel bericht