ictcooperatie.nl

14.12.17
Veel scholen hebben beperkte expertise in huis om een gedegen keuze te maken over de inkoop van ict-voorzieningen zoals een veilige en snelle internetaansluiting, bescherming van (persoons)gegevens en […]
Deel bericht
(advertentie)

Gratis opleiding zonder leraren moet kansarme jongeren de ict in krijgen

24.09.18
Het is gratis, je hebt geen middelbareschooldiploma nodig en er zijn geen leraren. Codam, een nieuwe opleiding tot computerprogrammeur in Amsterdam, wil jongeren die zich niet thuis voelen in het reguliere onderwijssysteem een kans geven. Vandaag start de eerste lichting studenten.
Deel bericht

Educatieve favorieten verzamelen en delen. Yurls is vernieuwd!

21.09.18
De vooral in het onderwijs veel gebruikte gratis webdienst Yurls is sinds afgelopen woensdag vernieuwd. De vernieuwde Yurls is nu nog beter te bedienen op mobiele apparaten, uitgebreid met enkele nieuwe toepassingen en (belangrijker nog) klaar om toekomstige toepassingen mogelijk te maken.
Deel bericht

Opinie | Gebruik smartphone juist wel op school

20.09.18
Doe smartphones op school niet in de ban, maar gebruik ze juist om jongeren iets te leren over de wereld waarin ze opgroeien, stelt mediawetenschapper Rob Leurs voor.
Deel bericht

Meer inzicht in voortgang met een overkoepelend dashboard

19.09.18
Een overkoepelend dashboard geeft leraren meer inzicht. Bijvoorbeeld in voortgang van leerlingen. Dit doe je door oefenresultaten uit verschillende leermiddelen samen te brengen aan de hand van leerdoelen. In dit artikel, inclusief de brochure ‘Het overkoepelend dashboard voor leraren, lees je hoe...
Deel bericht

Pesten op school: hoe creëer je een veilig lesklimaat?

18.09.18
Hogeschool iPabo helpt toekomstige leraren (cyber)pesten aan te pakken. Marjan Koerselman, docent aan de opleiding, vertelt hoe zij te werk gaat. Het bericht Pesten op school: hoe creëer je een veilig lesklimaat? verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Subsidie voor Werkplaats Onderwijsonderzoek ‘Gepersonaliseerd leren met ICT’

05.09.18
Hiermee kan de Werkplaats officieel van start gaan met het ontsluiten en delen van kennis op het gebied van gepersonaliseerd leren met behulp van ICT. En dit is goed nieuws want er is een sterke behoefte aan meer kennis over ‘wat werkt’ en ‘wat niet werkt’. Opgedane kennis, ervaringen en tips worden gedeeld om andere scholen op weg te helpen .
Deel bericht

Prowise neemt Oefenweb over

04.09.18
Prowise B.V. maakt bekend dat het Oefenweb, aanbieder van adaptieve onderwijssoftware, overneemt. Met de bundeling van educatieve hard- en software-expertise versterkt Prowise haar producten en diensten voor alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs wereldwijd.
Deel bericht

Hoe kan ICT op een integrale manier ingezet worden bij een IEKC in oprichting

31.08.18
Samen kinderen optimaal voorbereiden op de wereld van morgen, dat is de visie van het IEKC. Vanuit gedeelde verantwoordelijkheid zorgt het team voor een doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar. Dit vraagt om een passende inrichting van ICT binnen het IEKC. Maar hoe pak je dat aan?
Deel bericht

Stress in de klas: digitale leshulp hapert

29.08.18
Storingen bij de grootste digitale leshulp van Nederland bezorgen docenten van honderden basisscholen kopzorgen. Na de zomervakantie kunnen leerlingen soms urenlang niet inloggen op Snappet, het systeem dat 2800 scholen gebruiken voor bijvoorbeeld reken- en taalonderwijs: 'Dit is wel even stressen'.
Deel bericht

Hannah Arendt en de leerling in de digitale samenleving

28.08.18
Wat kunnen we leren van Hannah Arendt - politiek denker uit de vorige eeuw - over de leerling in de digitale samenleving? Voor een nieuwe podcastaflevering spraken wij hierover met Monique Leijgraaf: onderzoeker en opleider aan de Hogeschool iPabo en mede-auteur van het boek ‘aan het werk met Han...
Deel bericht

Doorgaan met Mediawijzer.net, want doet goed werk

24.08.18
Het kabinet krijgt het advies door te gaan met Mediawijzer.net. Dit expertisecentrum richt zich op het bevorderen van mediawijsheid van kinderen en jongeren tot 18 jaar.Ook wordt geadviseerd om op het gebied van mediawijsheid specifieke instrumenten te ontwikkelen voor licht verstandelijk beperkte jongeren en voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Brabantse scholen verbieden smartphone in klaslokaal

20.08.18
Drie middelbare scholen in de regio weren vanaf maandag de smartphone uit het klaslokaal. Ze vinden dat leerlingen teveel worden afgeleid door getril, gepiep en de blauwe vinkjes van berichtjes. Op het Theresialyceum in Tilburg moet de telefoon moet vanaf maandag voor de eerste en tweedejaars het kluisje in. Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch is juist teruggekomen op de ban van telefoons
Deel bericht

Verdiepingsbijeenkomst Digitale Geletterdheid po

18.08.18
Op 19 september organiseert Kennisnet in samenwerking met SLO een verdiepingsbijeenkomst Digitale Geletterdheid voor het po. Hoe moet digitale geletterdheid in het primair onderwijs eruit komen te zien? Welke componenten heeft het nodig? Hoe laat je het overlopen van het po naar vo?De bijeenkomst is gericht aan bestuurders, directeuren en leerkrachten uit het PO.
Deel bericht

Schoolmails waren jarenlang te onderscheppen door slechte beveiliging

16.08.18
Een beveiligingsprobleem bij schoolsoftware Magister maakte het jarenlang mogelijk om e-mails van en naar leerlingen te onderscheppen. Het lek, dat door beveiligingsonderzoeker Bram Matthys ontdekt werd, is inmiddels gedicht door leverancier Iddink. Pas na meerdere meldingen werd het beveiligingsprobleem in 2018 opgelost.
Deel bericht

Aan de slag met mediawijsheid op school? 5 tips van dr. Rozendaal

13.08.18
Je wilt aan de slag met mediawijsheid op school: hoe pak je dat aan? Esther Rozendaal geeft 5 tips, aanvullend op de Checklist mediawijsheid lesmateriaal.
Deel bericht

Digitale geletterdheid: dit kan Nederland leren van de Zweden

30.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Zweden? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Badge met tracking-functie voortaan verplicht in Parijse middelbare school

26.07.18
Een bluetoothbadge met tracking-functie is vanaf 1 september verplicht in een Parijse middelbare school. Met de badge kunnen leerkrachten achterhalen of de leerlingen aanwezig zijn in de klas of ergens ronddolen in het schoolgebouw. Velen vinden de maatregel een inbreuk op de privacy, de directie van de school Rocroy Saint-Vincent de Paul stelt dat de Franse wetgeving niet wordt overtreden.
Deel bericht

Aan de slag met een overkoepelend dashboard voor meer inzicht in voortgang

26.07.18
Een overkoepelend dashboard kan uitkomst bieden om voortgangsinformatie van leerlingen overzichtelijk te bij elkaar te brengen en te ordenen. Dit overkoepelend dashboard kan de leraar op jouw school helpen om de leerling meer op maat te ondersteunen.
Deel bericht

Internet als Tatoeage: jongeren presenteren eigen onderzoek naar sociale media

25.07.18
Veel onderzoek over jongeren wordt gedaan door volwassenen. Wat gebeurt er als je twaalf jongeren van 10-14 jaar zélf onderzoek laat doen naar de rol van sociale media in hun leven? De Jongeren Onderzoek Groep van het Utopa-Weeshuis Kinderrechtenhuis ging aan de slag met o.a. privacy, onzekerheid e...
Deel bericht

Cybersecurity: bied kinderen niet alleen de uitleg, maar ook de handvatten

24.07.18
In bestaande lesprogramma’s wordt gelukkig aandacht besteed aan online veiligheid. Maar er missen twee belangrijke handvatten, aldus techjournalist Eveline. Met dit artikel wil zij leraren, makers van lesmateriaal en (professionele) opvoeders oproepen om kinderen deze alsnog aan te reiken. Het ber...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)