ICTnieuws.nl stopt

02.01.18
Het is goed geweest! Na >46 jaar in het onderwijs, waarvan >25 jaar op het snijvlak van ontwikkelingen op het gebied van technologie (ICT) en onderwijs hang ik mijn laptop én mijn tablet aan de digitale wilgen.
Deel bericht
(advertentie)

RSG Wolfsbos leert leerlingen de magie van technologie ontdekken

18.10.18
Uniek is dit schooljaar de workshop ‘programmeren met micro:bits’. De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kunnen er allerlei andere apparaten aan gekoppeld worden, zoals lichtsensoren of motortjes. Leerlingen sturen een zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen
Deel bericht

Maak leerlingen bewuster van het belang van privacy

18.10.18
Op school doe je er alles aan om informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te regelen zodat je school voldoet aan de privacywetgeving. Maar in hoeverre zijn leerlingen zich bewust van hun privacy? Het is belangrijk om met leerlingen het gesprek aan te gaan over privacy.
Deel bericht

Website van uw school nog steeds zonder https?

18.10.18
De veelgebruikte browser Google Chrome geeft voortaan een waarschuwing bij websites zonder beveiligde https-verbinding. Een virtuele rondgang leert dat daartoe websites behoren van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ook websites van onderwijsstichtingen. Websites zonder https krijgen voortaan via Google Chrome een rood waarschuwingsscherm,
Deel bericht

Effectieve mediawijsheidprogramma’s

10.10.18
Er zijn steeds meer mediawijsheidprogramma’s. Hoe weten scholen, leerkrachten en mediacoaches welke het meest effectief is om kinderen mediawijs op te laten groeien? Mediawijzer heeft een checklist gemaakt, die aansluit op de werkwijze en uitgangspunten van de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEJ). Het NJi heeft hier een bijdrage aan geleverd.
Deel bericht

Muiswerk koppelt met Momento en Basispoort

09.10.18
Om de toegang tot digitaal materiaal te vereenvoudigen kunnen Muiswerkgebruikers vanaf 15 oktober eenvoudig inloggen met Single Sign-On via Basispoort én zijn de resultaten van leerlingen ook zichtbaar in het overkoepelende dashboard Momento.
Deel bericht

Kennisnet presenteert het nieuwe Technologiekompas op OnderwijsInzicht 2019

09.10.18
Ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, Internet of Things en onderliggende technologieën hebben een grote impact op onze samenleving. En dus ook op het onderwijs. Wat betekent dit voor het onderwijs? Dat en meer hoor je op OnderwijsInzicht, waar Kennisnet het Technologiekompas presenteert....
Deel bericht

‘Dicht de digitale kloof voor meer gelijkheid in het onderwijs’

08.10.18
"De inzet van technologie is een geweldige manier om individuele verschillen te verkleinen en zo de digitale kloof te dichten", dat zegt Karen Cator, van het Amerikaanse Digital Promise.
Deel bericht

Radio maken met leerlingen: actief aan de slag met mediawijsheid

04.10.18
Wil je op jouw school op een originele manier werken aan mediawijsheid en taaldoelen? Laat leraren op je school radio maken met hun leerlingen. Voor een nieuwe podcastaflevering spraken wij Tjeerd van den Elsen, leraar op basisschool de Vijf Hoeven in Tilburg en Leraar van het jaar 2017.
Deel bericht

Wie betaalt de verplichte tablet of laptop?

04.10.18
Steeds meer middelbare scholen stellen laptops of tablets verplicht. Tot schrik van veel ouders, die plots een fikse rekening op de deurmat zien. Middelbare scholen mogen ouders niet verplichten om digitale leermiddelen te betalen. Ze kunnen enkel om een vrijwillige bijdrage vragen. Het probleem is dat veel ouders dit niet weten en dus denken dat ze de laptops en tablets móeten betalen.
Deel bericht

Leren van de adaptieve eindtoets

03.10.18
De adaptieve eindtoets; hoe zet je deze in en wat kun je leren van deze manier van toetsen? Stichting BOOR weet hier inmiddels alles van. Carlo Heimeriks, leraar van groep 8, en bestuursvoorzitter Huub van Blijswijk vertellen meer over hun ervaringen en inzichten.
Deel bericht

Eerste horde genomen op weg naar goedkopere digitale leermiddelen

03.10.18
Digitale leermiddelen worden mogelijk goedkoper. De Eur.Commissie besloot dinsdag dat de btw voor digitale publicaties omlaag gaat van 21 naar 6 procent. De vraag is nu of ook digitale leermiddelen hiertoe behoren. De PO-Raad maakt zich hier al jaren hard voor. Het hoge belastingtarief staat investeren in moderne, digitale leermiddelen in de weg. Papieren lesboeken zijn goedkoper.
Deel bericht

Scholen onvoldoende beveiligd tegen hackers, volgens onderwijspersoneel

02.10.18
Bijna de helft (45,9 procent) van de onderwijsprofessionals vindt dat hun onderwijsinstelling onvoldoende beveiligd is tegen hackers. Ook geeft een derde (33,7 procent) van hen aan dat hun onderwijsinstelling de online privacy van haar leerlingen niet kan garanderen. Vaak is een gebrek aan expertise en middelen de reden voor een ondermaats beveiligde online omgeving..
Deel bericht

Maand van de IBP: scholen gaan best goed om met privacy

01.10.18
Oktober staat in het teken van informatiebeveiliging en privacy. Tijdens de maand van de IBP (informatiebeveiliging en privacy) vragen wij aandacht voor meer bewustwording voor het belang van informatiebeveiliging en privacy in het onderwijs.
Deel bericht

Moet de smartphone ook in Nederlandse scholen worden verboden?

30.09.18
De Franse overheid heeft vanaf deze maand het gebruik van smartphones op basisscholen en collèges - een middenschool voor leerlingen tot vijftien jaar - verboden. De apparaten zouden de aandacht van scholieren te veel afleiden. Zou zo'n verbod in Nederland ook een goed idee zijn?
Deel bericht

Digidocent moet lerarentekort op basisschool oplossen

27.09.18
Het lerarentekort in het basisonderwijs is op te lossen met digidocenten. Dat denkt het bedrijf Interteach. Het wil invaldocenten via een videoverbinding op afstand les laten geven, maar basisscholen en de Algemene Onderwijsbond twijfelen of dit werkt.
Deel bericht

Proeftuin Rekenen: 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard

25.09.18
In de Proeftuin Rekenen onderzochten 8 basisscholen hoe zij met behulp van van een overkoepelend dashboard meer maatwerk kunnen bieden aan leerlingen. Bijvoorbeeld bij rekenen in groep 7 en 8? 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard lees je in dit artikel.
Deel bericht

Digitaal spieken een belangrijk aandachtspunt bij digitaal toetsen

25.09.18
Spieken bij digitaal toetsen gebeurt regelmatig en is eenvoudiger dan bij een papieren toets. Dit is een belangrijke conclusie uit een steekproef van Kennisnet, onder 952 leerlingen van verschillende scholen in het voortgezet onderwijs. In dit artikel lees je de belangrijkste bevindingen van de steekproef.
Deel bericht

Gratis opleiding zonder leraren moet kansarme jongeren de ict in krijgen

24.09.18
Het is gratis, je hebt geen middelbareschooldiploma nodig en er zijn geen leraren. Codam, een nieuwe opleiding tot computerprogrammeur in Amsterdam, wil jongeren die zich niet thuis voelen in het reguliere onderwijssysteem een kans geven. Vandaag start de eerste lichting studenten.
Deel bericht

Educatieve favorieten verzamelen en delen. Yurls is vernieuwd!

21.09.18
De vooral in het onderwijs veel gebruikte gratis webdienst Yurls is sinds afgelopen woensdag vernieuwd. De vernieuwde Yurls is nu nog beter te bedienen op mobiele apparaten, uitgebreid met enkele nieuwe toepassingen en (belangrijker nog) klaar om toekomstige toepassingen mogelijk te maken.
Deel bericht

Opinie | Gebruik smartphone juist wel op school

20.09.18
Doe smartphones op school niet in de ban, maar gebruik ze juist om jongeren iets te leren over de wereld waarin ze opgroeien, stelt mediawetenschapper Rob Leurs voor.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)