Privacy onderzoek Landelijk Ouderpanel: ouders bang voor ‘digitaal spoor’ van kind

05.04.18
Ouders maken zich zorgen om de beveiliging van de gegevens van hun kind door anderen. Ze weten niet hoe er met gegevens en foto’s van hun kinderen op internet en sociale media omgegaan wordt. Dit blijkt uit het privacy onderzoek dat is uitgevoerd onder het Landelijk Ouderpanel.
Deel bericht
(advertentie)

Verbeter de online informatievaardigheden van leerlingen met deze tips

20.03.19
Online informatie zoeken wordt steeds belangrijker. Wat kunnen scholen doen om de online informatievaardigheden van leerlingen te verbeteren? In deze podcast-aflevering spreken we hierover met Maarten Sprenger, auteur van het boek ‘Slim zoeken op internet’.
Deel bericht

Monitor IBP: ‘Scholen goed op weg met informatiebeveiliging en privacy’

19.03.19
Een groot deel van de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs geeft aan maatregelen te nemen om de informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te organiseren. Dat blijkt uit de Monitor IBP van Kennisnet, de PO-Raad en de VO-raad, die voor het eerst in 2018 is afgenomen.
Deel bericht

Scholen zijn goed op weg met informatiebeveiliging en privacy

19.03.19
Een groot deel van de schoolbesturen in het primair onderwijs heeft het IBP beleid op orde en passende maatregelen genomen, dit blijkt uit de Monitor IBP. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog wat aandachtspunten zijn. In dit artikel beperkt de PO-Raad zich tot de resultaten uit het primair onderwijs.
Deel bericht

3 manieren om aan te haken op de Media Ukkie Dagen: van speen tot game

14.03.19
De Media Ukkie Dagen (29 maart t/m 5 april) hebben dit jaar als thema ‘van speen tot game’. 3 laagdrempelige manieren om met jouw organisatie aan te haken.
Deel bericht

Informatica op de basisschool? Zo ja, hoe?

13.03.19
Eerder berichtten wij in KomenskyPost van de achterstand die Nederland heeft als het gaat om programmeren / coding in het funderend onderwijs. Of andere Europese landen in de praktijk echt zoveel verder zijn, valt te betwijfelen. Toch is er een opmerkelijk verschil met een aantal EU-landen.
Deel bericht

Uitwisselen persoonsgegevens na Brexit: dit moet je weten

08.03.19
De naderende Brexit op 29 maart kan gevolgen hebben voor scholen. Dit is het geval als een softwareleverancier van jouw school is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK). In dit artikel lees je wat je afspreekt met je leverancier in het VK voor de uitwisseling van persoonsgegevens.
Deel bericht

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

07.03.19
In mijn onderzoek heb ik mij gericht op de manier waarop leerlingen en leraren hun digitale vaardigheden uiten en daarover redeneren, met als doel deze vaardigheden te kunnen toetsen in authentieke onderwijssituaties. De toepassing van ict in het onderwijs blijkt vooral op eigen ervaring gebaseerd te zijn, en niet per se op kennis over welke technologie effectief is voor specifieke onderwijsdoelen
Deel bericht

Eindhoven: Zes basisscholen in regio ‘Brainport’

07.03.19
Zes basisscholen in de regio zijn nu officieel benoemd tot ‘Brainportschool', in navolging van inmiddels dertien VO-scholen. Nog eens dertig scholen staan op het punt te volgen.Bij kinderen de nieuwsgierige en onderzoekende houding ontwikkelen die daarvoor nodig is, dat is ‘Brainport’ in een notendop.
Deel bericht

In veel EU-landen wordt Computational Thinking/Coding een verplicht schoolvak !

04.03.19
Drie grote internationale informatica-organisaties hebben de handen ineen geslagen om de invoering van computational thinking en coding in het primair en voortgezet onderwijs in Europa te stimuleren. Zij schaarden zich tijdens een eind februari gehouden seminar in Brussel achter een strategiedocumen...
Deel bericht

Motie: ‘Zorg dat alle kinderen bovenbouw toegang tot computer hebben’

28.02.19
Alle basisschoolleerlingen in de bovenbouw moeten gebruik kunnen maken van een laptop of computer. Dat zegt Paul Eigenhuijsen van de Nijmeegse partij VoorNijmegen.Nu. Ouders met een laag inkomen kunnen in Nijmegen op dit moment alleen een beroep doen op de bijzondere bijstand voor de aanschaf van een laptop of computer als hun kind in groep 6 zit.
Deel bericht

Scholieren wegwijs maken in de internetjungle?

23.02.19
Stichting FutureNL presenteerde onlangs het nieuwe lespakket 'Find It!'. Wat houdt het lesplan in en hoe kwam deze bijzondere samenwerking tot stand?
Deel bericht

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

21.02.19
Wanneer ben je als leraar digitaal vaardig? En hoe kun je dat meten en verbeteren? Maaike Heitink, van de Universiteit Twente, deed haar promotieonderzoek over dit onderwerp. In dit artikel lees je meer over haar bevindingen.
Deel bericht

ICT-coordinator LiemersNovum organiseert mediamaand voor álle scholen in Nederland

07.02.19
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Deel bericht

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

05.02.19
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Deel bericht

Succesfactor bij innovatietraject: kleinschalig experimenteren

05.02.19
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Denemarken: dit kan Nederland leren van de Denen

30.01.19
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Denemarken? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen: doe mee!

29.01.19
Voor de Monitor Jeugd en Media doet de Universiteit Twente (UT), in opdracht van Kennisnet, in april 2019 onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen van 10 tot 14 jaar. Wil je inzicht krijgen in de digitale vaardigheden van leerlingen op jouw school? Doe mee met het onderzoek.
Deel bericht

ICT op school verder brengen met KennisnetWijzer en Technologiekompas

24.01.19
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Deel bericht

Ontdek leermateriaal digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs op Wikiwijs

24.01.19
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Deel bericht

Digitalisering: Brugklassers Reggesteyn Nijverdal en Rijssen krijgen allemaal laptop

22.01.19
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)