Aan de slag met een overkoepelend dashboard voor meer inzicht in voortgang

26.07.18
Een overkoepelend dashboard kan uitkomst bieden om voortgangsinformatie van leerlingen overzichtelijk te bij elkaar te brengen en te ordenen. Dit overkoepelend dashboard kan de leraar op jouw school helpen om de leerling meer op maat te ondersteunen.
Deel bericht
(advertentie)

Schoolmails waren jarenlang te onderscheppen door slechte beveiliging

16.08.18
Een beveiligingsprobleem bij schoolsoftware Magister maakte het jarenlang mogelijk om e-mails van en naar leerlingen te onderscheppen. Het lek, dat door beveiligingsonderzoeker Bram Matthys ontdekt werd, is inmiddels gedicht door leverancier Iddink. Pas na meerdere meldingen werd het beveiligingsprobleem in 2018 opgelost.
Deel bericht

Aan de slag met mediawijsheid op school? 5 tips van dr. Rozendaal

13.08.18
Je wilt aan de slag met mediawijsheid op school: hoe pak je dat aan? Esther Rozendaal geeft 5 tips, aanvullend op de Checklist mediawijsheid lesmateriaal.
Deel bericht

Digitale geletterdheid: dit kan Nederland leren van de Zweden

30.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Zweden? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Badge met tracking-functie voortaan verplicht in Parijse middelbare school

26.07.18
Een bluetoothbadge met tracking-functie is vanaf 1 september verplicht in een Parijse middelbare school. Met de badge kunnen leerkrachten achterhalen of de leerlingen aanwezig zijn in de klas of ergens ronddolen in het schoolgebouw. Velen vinden de maatregel een inbreuk op de privacy, de directie van de school Rocroy Saint-Vincent de Paul stelt dat de Franse wetgeving niet wordt overtreden.
Deel bericht

Internet als Tatoeage: jongeren presenteren eigen onderzoek naar sociale media

25.07.18
Veel onderzoek over jongeren wordt gedaan door volwassenen. Wat gebeurt er als je twaalf jongeren van 10-14 jaar zélf onderzoek laat doen naar de rol van sociale media in hun leven? De Jongeren Onderzoek Groep van het Utopa-Weeshuis Kinderrechtenhuis ging aan de slag met o.a. privacy, onzekerheid e...
Deel bericht

Cybersecurity: bied kinderen niet alleen de uitleg, maar ook de handvatten

24.07.18
In bestaande lesprogramma’s wordt gelukkig aandacht besteed aan online veiligheid. Maar er missen twee belangrijke handvatten, aldus techjournalist Eveline. Met dit artikel wil zij leraren, makers van lesmateriaal en (professionele) opvoeders oproepen om kinderen deze alsnog aan te reiken. Het ber...
Deel bericht

Zeeland: Miljoenen voor slimmer reizen naar school

18.07.18
Een scholier uit Scharendijke ziet dat de volgende dag zijn laatste twee lesuren vervallen. Hij pakt zijn mobieltje en tikt op zijn 'smart mobility app' in: 13.00 uur, Pontes Pieter Zeeman - Scharendijke. Onmiddellijk licht het reisadvies van het Smart Mobility Project op. Dat kan een iemand zijn met wie hij kan carpoolen, een busje van het wmo-vervoer of gewoon de bus van Connexxion.
Deel bericht

Scholen en leveranciers: samenwerken aan nog betere leerlingvolgsystemen

16.07.18
Hoe kom je tot een leerlingvolgsysteem dat het maatwerk in de klas nog beter ondersteunt? En hoe organiseer je dat als school(bestuur) samen met je productleverancier? Om dit te verkennen, onderzochten de PO-Raad, Kennisnet en het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vier gebruikersgroepen van verschillende leerlingvolgsystemen.
Deel bericht

Tweede tussenproduct curriculum: model voor het ontwerp van digitale geletterdheid

16.07.18
Het model voor het ontwerp van digitale geletterdheid is het tweede tussenproduct van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Wij spraken Frank van der Sterren van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Hij vertelt over het resultaat van het tweede tussenproduct en de feedback op het eerste tussenproduct.
Deel bericht

Ict-infrastructuur professionaliseren? Zo pak je dat aan

11.07.18
Hoe professionaliseer je als schoolbestuur de ict-infrastructuur op school? Een belangrijke vraag, want scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. In deze Kennisnet-podcast bespreken wij dit met Hans Pronk: expert op ...
Deel bericht

Werken vanuit leerdoelen: zo laten scholen de vaste route door de lesstof los

10.07.18
Steeds meer leraren gaan actief aan de slag om te werken vanuit leerdoelen. Op die manier creëren zij een stevige basis om meer onderwijs op maat onderwijs te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. Maar hoe doen zij dat?
Deel bericht

Interesse in ICT en onderwijs?

10.07.18
Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij zijn bezig met de toepassing van ICT in hun onderwijs en zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Frankrijk: dit kan Nederland leren van de Fransen

09.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Frankrijk? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Dashboard ontwikkelen voor leerlingvoortgang: zo pak je dat aan

09.07.18
Het goed kunnen volgen van leerlingvoortgang is belangrijk voor meer onderwijs op maat. Welke inzichten in voortgang heb je nodig om dat te doen? Wat wil je terugzien in een dashboard en hoe vertaal je dat naar wensen en eisen voor de leverancier? Laat je als schoolleider inspireren door de werkwijz...
Deel bericht

Gameverslaving: waarom we moeten oppassen met overhaaste diagnoses

09.07.18
Onlangs werd bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste grote instantie gameverslaving als een officiële verslaving erkent. Deze stap is echter niet zonder discussie, en veel wetenschappers vinden het te vroeg. Maar wat is er dan op tegen, en wat is er nog nodig? Tony van Rooij van...
Deel bericht

Digitale zelfredzaamheid van jongeren: 2 manieren om hen te helpen bij digitaal zakendoen met de overheid

03.07.18
Een aanzienlijke groep jongeren heeft moeite met de vaardigheden die nodig zijn in de communicatie met de digitale overheid. Zij benutten daardoor niet alle mogelijkheden die er zijn. Digisterker heeft een inloopspreekuur en een lesprogramma ontwikkeld om jongeren hiermee te helpen.
Deel bericht

Mind the digital gap: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd?

29.06.18
Het onderwijs staat voor een grote uitdaging: hoe krijgen we álle kinderen digitaal geletterd? Dit waren de hoogtepunten van de conferentie Digitale Geletterdheid.
Deel bericht

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

17.06.18
Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.
Deel bericht

De Gouden Guppy, vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct

15.06.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018.
Deel bericht

Docenten, bekijk de verveelde puber eens met andere ogen

13.06.18
Beeldschermen bieden jongeren de mogelijkheid om het onaangename gevoel van verveling binnen enkele secondes te verdrijven. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het terugbrengen van verveling, en daarmee ook de creatieve ontwikkeling van jongeren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)