Stress in de klas: digitale leshulp hapert

29.08.18
Storingen bij de grootste digitale leshulp van Nederland bezorgen docenten van honderden basisscholen kopzorgen. Na de zomervakantie kunnen leerlingen soms urenlang niet inloggen op Snappet, het systeem dat 2800 scholen gebruiken voor bijvoorbeeld reken- en taalonderwijs: 'Dit is wel even stressen'.
Deel bericht
(advertentie)

Subsidie voor Werkplaats Onderwijsonderzoek ‘Gepersonaliseerd leren met ICT’

05.09.18
Hiermee kan de Werkplaats officieel van start gaan met het ontsluiten en delen van kennis op het gebied van gepersonaliseerd leren met behulp van ICT. En dit is goed nieuws want er is een sterke behoefte aan meer kennis over ‘wat werkt’ en ‘wat niet werkt’. Opgedane kennis, ervaringen en tips worden gedeeld om andere scholen op weg te helpen .
Deel bericht

Prowise neemt Oefenweb over

04.09.18
Prowise B.V. maakt bekend dat het Oefenweb, aanbieder van adaptieve onderwijssoftware, overneemt. Met de bundeling van educatieve hard- en software-expertise versterkt Prowise haar producten en diensten voor alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs wereldwijd.
Deel bericht

Hoe kan ICT op een integrale manier ingezet worden bij een IEKC in oprichting

31.08.18
Samen kinderen optimaal voorbereiden op de wereld van morgen, dat is de visie van het IEKC. Vanuit gedeelde verantwoordelijkheid zorgt het team voor een doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar. Dit vraagt om een passende inrichting van ICT binnen het IEKC. Maar hoe pak je dat aan?
Deel bericht

Hannah Arendt en de leerling in de digitale samenleving

28.08.18
Wat kunnen we leren van Hannah Arendt - politiek denker uit de vorige eeuw - over de leerling in de digitale samenleving? Voor een nieuwe podcastaflevering spraken wij hierover met Monique Leijgraaf: onderzoeker en opleider aan de Hogeschool iPabo en mede-auteur van het boek ‘aan het werk met Han...
Deel bericht

Doorgaan met Mediawijzer.net, want doet goed werk

24.08.18
Het kabinet krijgt het advies door te gaan met Mediawijzer.net. Dit expertisecentrum richt zich op het bevorderen van mediawijsheid van kinderen en jongeren tot 18 jaar.Ook wordt geadviseerd om op het gebied van mediawijsheid specifieke instrumenten te ontwikkelen voor licht verstandelijk beperkte jongeren en voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Brabantse scholen verbieden smartphone in klaslokaal

20.08.18
Drie middelbare scholen in de regio weren vanaf maandag de smartphone uit het klaslokaal. Ze vinden dat leerlingen teveel worden afgeleid door getril, gepiep en de blauwe vinkjes van berichtjes. Op het Theresialyceum in Tilburg moet de telefoon moet vanaf maandag voor de eerste en tweedejaars het kluisje in. Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch is juist teruggekomen op de ban van telefoons
Deel bericht

Verdiepingsbijeenkomst Digitale Geletterdheid po

18.08.18
Op 19 september organiseert Kennisnet in samenwerking met SLO een verdiepingsbijeenkomst Digitale Geletterdheid voor het po. Hoe moet digitale geletterdheid in het primair onderwijs eruit komen te zien? Welke componenten heeft het nodig? Hoe laat je het overlopen van het po naar vo?De bijeenkomst is gericht aan bestuurders, directeuren en leerkrachten uit het PO.
Deel bericht

Schoolmails waren jarenlang te onderscheppen door slechte beveiliging

16.08.18
Een beveiligingsprobleem bij schoolsoftware Magister maakte het jarenlang mogelijk om e-mails van en naar leerlingen te onderscheppen. Het lek, dat door beveiligingsonderzoeker Bram Matthys ontdekt werd, is inmiddels gedicht door leverancier Iddink. Pas na meerdere meldingen werd het beveiligingsprobleem in 2018 opgelost.
Deel bericht

Aan de slag met mediawijsheid op school? 5 tips van dr. Rozendaal

13.08.18
Je wilt aan de slag met mediawijsheid op school: hoe pak je dat aan? Esther Rozendaal geeft 5 tips, aanvullend op de Checklist mediawijsheid lesmateriaal.
Deel bericht

Digitale geletterdheid: dit kan Nederland leren van de Zweden

30.07.18
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Zweden? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Badge met tracking-functie voortaan verplicht in Parijse middelbare school

26.07.18
Een bluetoothbadge met tracking-functie is vanaf 1 september verplicht in een Parijse middelbare school. Met de badge kunnen leerkrachten achterhalen of de leerlingen aanwezig zijn in de klas of ergens ronddolen in het schoolgebouw. Velen vinden de maatregel een inbreuk op de privacy, de directie van de school Rocroy Saint-Vincent de Paul stelt dat de Franse wetgeving niet wordt overtreden.
Deel bericht

Aan de slag met een overkoepelend dashboard voor meer inzicht in voortgang

26.07.18
Een overkoepelend dashboard kan uitkomst bieden om voortgangsinformatie van leerlingen overzichtelijk te bij elkaar te brengen en te ordenen. Dit overkoepelend dashboard kan de leraar op jouw school helpen om de leerling meer op maat te ondersteunen.
Deel bericht

Internet als Tatoeage: jongeren presenteren eigen onderzoek naar sociale media

25.07.18
Veel onderzoek over jongeren wordt gedaan door volwassenen. Wat gebeurt er als je twaalf jongeren van 10-14 jaar zélf onderzoek laat doen naar de rol van sociale media in hun leven? De Jongeren Onderzoek Groep van het Utopa-Weeshuis Kinderrechtenhuis ging aan de slag met o.a. privacy, onzekerheid e...
Deel bericht

Cybersecurity: bied kinderen niet alleen de uitleg, maar ook de handvatten

24.07.18
In bestaande lesprogramma’s wordt gelukkig aandacht besteed aan online veiligheid. Maar er missen twee belangrijke handvatten, aldus techjournalist Eveline. Met dit artikel wil zij leraren, makers van lesmateriaal en (professionele) opvoeders oproepen om kinderen deze alsnog aan te reiken. Het ber...
Deel bericht

Zeeland: Miljoenen voor slimmer reizen naar school

18.07.18
Een scholier uit Scharendijke ziet dat de volgende dag zijn laatste twee lesuren vervallen. Hij pakt zijn mobieltje en tikt op zijn 'smart mobility app' in: 13.00 uur, Pontes Pieter Zeeman - Scharendijke. Onmiddellijk licht het reisadvies van het Smart Mobility Project op. Dat kan een iemand zijn met wie hij kan carpoolen, een busje van het wmo-vervoer of gewoon de bus van Connexxion.
Deel bericht

Scholen en leveranciers: samenwerken aan nog betere leerlingvolgsystemen

16.07.18
Hoe kom je tot een leerlingvolgsysteem dat het maatwerk in de klas nog beter ondersteunt? En hoe organiseer je dat als school(bestuur) samen met je productleverancier? Om dit te verkennen, onderzochten de PO-Raad, Kennisnet en het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vier gebruikersgroepen van verschillende leerlingvolgsystemen.
Deel bericht

Tweede tussenproduct curriculum: model voor het ontwerp van digitale geletterdheid

16.07.18
Het model voor het ontwerp van digitale geletterdheid is het tweede tussenproduct van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Wij spraken Frank van der Sterren van het ontwikkelteam Curriculum.nu. Hij vertelt over het resultaat van het tweede tussenproduct en de feedback op het eerste tussenproduct.
Deel bericht

Ict-infrastructuur professionaliseren? Zo pak je dat aan

11.07.18
Hoe professionaliseer je als schoolbestuur de ict-infrastructuur op school? Een belangrijke vraag, want scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. In deze Kennisnet-podcast bespreken wij dit met Hans Pronk: expert op ...
Deel bericht

Werken vanuit leerdoelen: zo laten scholen de vaste route door de lesstof los

10.07.18
Steeds meer leraren gaan actief aan de slag om te werken vanuit leerdoelen. Op die manier creëren zij een stevige basis om meer onderwijs op maat onderwijs te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. Maar hoe doen zij dat?
Deel bericht

Interesse in ICT en onderwijs?

10.07.18
Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij zijn bezig met de toepassing van ICT in hun onderwijs en zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)