Moet de smartphone ook in Nederlandse scholen worden verboden?

30.09.18
De Franse overheid heeft vanaf deze maand het gebruik van smartphones op basisscholen en collèges - een middenschool voor leerlingen tot vijftien jaar - verboden. De apparaten zouden de aandacht van scholieren te veel afleiden. Zou zo'n verbod in Nederland ook een goed idee zijn?
Deel bericht
(advertentie)

‘Bereid leerlingen voor op een toekomst waarin digitale vaardigheden belangrijk zijn’

14.12.18
Digitale geletterdheid is een belangrijk aspect binnen loopbaanoriëntatie. Welke kansen ziet hoogleraar Marinka Kuijpers? En welke stappen kunnen scholen en schoolbesturen zetten? Wij spraken haar voor de serie ‘loopbaanoriëntatie in een digitale context’.
Deel bericht

Heel Nederland mediawijs: toekomstplannen tijdens de eindejaarsbijeenkomst

12.12.18
Tijdens de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar presenteert Mary Berkhout-Nio het nieuwe meerjarenplan: met nieuwe doelgroepen, de oprichting van een wetenschappelijke raad, een nieuwe kernpartner én een nieuwe naam. Op naar 'heel Nederland mediawijs'!
Deel bericht

KiesWijzer NT2 helpt bij selectie van geschikt (digitaal) lesmateriaal voor nieuwkomersonderwijs

12.12.18
Leerlingen in het nieuwkomersonderwijs krijgen vaak les uit verouderd (digitaal) lesmateriaal. Dat moet anders. Met de KiesWijzer NT2 kun je makkelijk nagaan aan welke criteria een lesmethode voldoet. Gebruik de KiesWijzer bij de aanschaf van nieuw lesmateriaal of in gesprek met marktpartijen.
Deel bericht

Kinderen leren van hun helden: Wijs met media omgaan

11.12.18
Tekst en beeld kopiëren, gebruiken of delen: het gebeurt dagelijks. Maar wat mag eigenlijk wel en niet? Zo kwam het lespakket 'Wijs met media omgaan' tot stand.
Deel bericht

HoeZoMediawijs.nl: nieuwe jeugdwebsite over mediawijsheid gelanceerd

10.12.18
Mediawijzer.net lanceert HoeZoMediawijs.nl, een website waarop kinderen vanaf 10 jaar aan de slag kunnen met mediawijze thema’s. De website biedt gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen werken, zowel th...
Deel bericht

Ziek thuis, maar tóch in de klas dankzij robot Benji

10.12.18
Ziek thuis zitten, maar tóch lessen volgen. Voor zieke leerlingen komen meer technische snufjes om via live verbindingen ‘in de klas’ te kunnen zijn. Ze staan in de rij om een robot te bemachtigen.De aanvragen voor een robot of live-verbinding met de klas stromen binnen. De virtuele lessen helpen voorkomen dat leerlingen helemaal uitvallen.
Deel bericht

Lespakket ‘Privacy’

08.12.18
Het gratis lespakket ‘Privacy’ van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft leerlingen en leraren van groep 7 en 8 de tools om meer zeggenschap te krijgen over hun persoonsgegevens. In 3 lessen van ongeveer 45 minuten leren kinderen wat privacy en persoonsgegevens zijn, ervaren ze waarom organisaties vaak geïnteresseerd zijn in hun gegevens en leren ze welke privacyrechten zij hebben.
Deel bericht

Digitale eindtoets afnemen? Zo maak je in 2019 de juiste keuze

07.12.18
De digitale adaptieve Centrale Eindtoets van het CvTE is in 2019 niet beschikbaar voor scholen. Betekent dit nu dat jouw school de digitale eindtoets niet meer kan afnemen? Zeker niet. Drie andere leveranciers, AMN, Diataal en A-Vision bieden een omgeving om de eindtoets digitaal en adaptief af te nemen ...
Deel bericht

Vrijdag zijn de Micro:spelen!

07.12.18
Vrijdag 7 december doen 100 scholen in heel Nederland weer mee aan Expeditie micro:bit! Dit jaar is het een wel hele speciale expeditie: de Micro:spelen. Leerlingen in groep 6, 7 en 8 leren hoe ze de micro:bit kunnen programmeren voor een warming up, piepjestest, sprongenteller, twister, estafette en nog veel meer.
Deel bericht

Elf openbare basisscholen Borger-Odoorn gaan massaal digitaal

06.12.18
Opvoeding is iets dat basisscholen de laatste decennia nogal uit het oog zijn verloren. In Duitsland noemen ze het Bildung. School is meer dan alleen leren. We kijken daar samen met de ouders naar. Gelukkig kunnen we er in deze gemeente vanuit de praktijk niet over meepraten, maar cyberpesten kan een enorme impact hebben. Het project heet Wereldwijs-op-het-platteland.
Deel bericht

Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan

04.12.18
Yola Hopmans reisde met haar collega af naar het Isendoorn College in Zutphen, om daar met docent én leerling mediawijze lessen te ontwikkelen. Benieuwd wat deze uitdaging heeft opgeleverd? Het bericht Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan verscheen eerst op Mediaw...
Deel bericht

YouTube Kids begin 2019 in Nederland beschikbaar

03.12.18
"YouTube Kids komt begin 2019 naar Nederland", meldt een Nederlandse woordvoerder van Google. De kindvriendelijke versie van YouTube verscheen in 2015 in de eerste landen en is te downloaden als app voor Android en iOS. Momenteel is YouTube Kids in 44 landen beschikbaar.
Deel bericht

School uit Zeewolde heeft ‘meest mediawijze klas van Flevoland’

03.12.18
Een schoolklas van OBS Panta Rhei uit Zeewolde is de ‘meest mediawijze klas van Flevoland’ geworden tijdens de achtste editie van MediaMasters. Dat is ‘Nederlands grootste mediawijsheidproject’ voor leerlingen uit de groepen 7 en 8. Over vijf speldagen scoorde klas de meeste punten van de provincie Flevoland.
Deel bericht

Uit de annalen van 40 jaar computers in de les: Toen Philips nog in computers deed.

01.12.18
In de wintermaanden zullen we regelmatig aandacht besteden aan de oertijd van computers in het onderwijs. Vandaag “Toen Philips nog in computers deed” over de introductie van de PC in het basisonderwijs. Een woensdagochtend in september 1990. De vlaggen bij de Eindhovense basisschool in de Reige...
Deel bericht

Nieuw onderzoek: ‘wake-up call’ over mediagebruik van kinderen met een beperking

30.11.18
Kinderen met een beperking en hun begeleiders ervaren veel problemen rond mediagebruik. Dat is de conclusie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en de Onderwijsspecialisten uit onderzoek in samenwerking met Kennisnet, de PO-Raad en Mediawijzer. In dit artikel meer over de uitkomsten van het onder...
Deel bericht

IT-leiders doen beroep op minister Slob: Zet vol in op digitale vaardigheid

30.11.18
De ontwikkelingen op het gebied van IT en technologie vragen om aanpassing van de leerstof op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Niet alleen in het kader van technologievaardige burgers, ook omdat de IT-branche nu al tienduizenden kundige en vaardige mensen mist. Betrokkenen vragen onderwijsminister Arie Slob vol in te zetten op digitale vaardigheden op school.
Deel bericht

Informatiebeveiliging en privacy: hoe staat uw school ervoor?

30.11.18
In 2018 is er veel veranderd op het gebied van informatiebeveiliging en privacy (IBP). De komst van het keten iD, het privacyconvenant 3.0 en de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Maar hoe staat het funderend onderwijs er op het gebied van IBP voor? En waar ligt de ondersteuningsbehoefte van scholen?
Deel bericht

[EduAd] IJskoude Hardware Winterdeals de Rolf groep

29.11.18
Is jouw school of organisatie toe aan nieuwe hardware? Voor klassen, leerkrachten én directiepersoneel. Topkwaliteit hardware voor een dealprijs. Bekijk de winterdeals van de Rolf groep.
Deel bericht

Digitaal toetsen: is jouw school er klaar voor?

29.11.18
Digitaal toetsen heeft veel voordelen, maar starten met digitaal toetsen blijkt soms lastig. In dit artikel geven we je aan de hand van een checklist de inzichten die nodig zijn om op een veilige en verantwoorde manier digitale toetsen af te nemen.
Deel bericht

Inspiratie, onderwijsdossiers en informatie over ICT in het basisonderwijs op één website

29.11.18
Bent u op zoek naar kennis, innovatie-ideeën en praktijkvoorbeelden over de toepassingen van ICT in het primair onderwijs? Bijv. over gepersonaliseerd leren, ICT-bekwaamheid of de aanpak van werkdruk? Bekijk dan de vernieuwde website van de PO-Raad en Kennisnet: www.slimmerlerenmetict.nl. Deze is nu uitgebreid met drie onderwijsdossiers, blogs en tal van nieuwe cases.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)