Radio maken met leerlingen: actief aan de slag met mediawijsheid
04.10.18
Wil je op jouw school op een originele manier werken aan mediawijsheid en taaldoelen? Laat leraren op je school radio maken met hun leerlingen. Voor een nieuwe podcastaflevering spraken wij Tjeerd van den Elsen, leraar op basisschool de Vijf Hoeven in Tilburg en Leraar van het jaar 2017.
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen.
Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Denemarken? Wat kan Nederland hiervan leren?
Voor de Monitor Jeugd en Media doet de Universiteit Twente (UT), in opdracht van Kennisnet, in april 2019 onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen van 10 tot 14 jaar. Wil je inzicht krijgen in de digitale vaardigheden van leerlingen op jouw school? Doe mee met het onderzoek.
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Of je nu naar de NOT 2019 gaat om te netwerken, kennis op te doen of de nieuwste innovaties te ervaren; op gebied van mediawijsheid valt er genoeg te beleven.
Hoe ga je als schoolbestuurder, schoolleider of ict-verantwoordelijke om met technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie? Het Technologiekompas van Kennisnet brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in beeld en biedt handvatten en adviezen om deze ontwikkelingen in te zetten ...
De KennisnetWijzer helpt schoolbesturen, ict-coördinatoren en leraren een antwoord te vinden op ict-vraagstukken. De online omgeving geeft toegang tot ruim 30 tools die scholen kunnen gebruiken om een volgende stap te zetten in de professionalisering van hun ict. Of het nu gaat om het formuleren va...
De Nederlandse stichting Hack in the Class is in het leven geroepen om hack-les te geven aan scholieren. Want: zij moeten zich veel bewuster worden van hun eigen online veiligheid. Na onze les helpen ze hun ouders om een goed wachtwoord te maken, vertelt de 28-jarige hacker Stephanie.Want als je weet hoe je wordt gehackt, kun je jezelf er ook beter tegen beschermen.
Ryszard Kruszel, bestuurder van Onderwijsstichting MOVARE in Limburg, zag de administratieve werkdruk op de scholen toenemen. Twee jaar geleden besloot hij hier met hulp van Janine Deckers, intern begeleider bij basisschool Steltloper, wat aan te doen. Dankzij een doordachte inzet van ict zijn er gr...
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het
geweldig om de codes te kraken. Samenwerken, creatief denken en
andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod.
Hoe ga je vanuit een pedagogische visie om met digitale geletterdheid? Als antwoord ontwikkelde basisschool Widar in Delft een leerlijn digitale geletterdheid met een pedagogische insteek. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van de leerlijn.
Lerarentekorten, toenemende kansenongelijkheid, de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie: economische, sociale en technologische ontwikkelingen hebben invloed op het onderwijs. Waar moet het onderwijs rekening mee houden de komende jaren? In dit artikel lees je meer over de trends en ontwikkeli...
Digitale geletterdheid is een belangrijk aspect binnen loopbaanoriëntatie. Welke kansen ziet hoogleraar Marinka Kuijpers? En welke stappen kunnen scholen en schoolbesturen zetten? Wij spraken haar voor de serie ‘loopbaanoriëntatie in een digitale context’.
Tijdens de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar presenteert Mary Berkhout-Nio het nieuwe meerjarenplan: met nieuwe doelgroepen, de oprichting van een wetenschappelijke raad, een nieuwe kernpartner én een nieuwe naam. Op naar 'heel Nederland mediawijs'!
Leerlingen in het nieuwkomersonderwijs krijgen vaak les uit verouderd (digitaal) lesmateriaal. Dat moet anders. Met de KiesWijzer NT2 kun je makkelijk nagaan aan welke criteria een lesmethode voldoet. Gebruik de KiesWijzer bij de aanschaf van nieuw lesmateriaal of in gesprek met marktpartijen.
Tekst en beeld kopiëren, gebruiken of delen: het gebeurt dagelijks. Maar wat mag eigenlijk wel en niet? Zo kwam het lespakket 'Wijs met media omgaan' tot stand.